Top News
11249 prikaza

Šeik čija palača ima kuhinju od 6.000 m2 stiže Kolindi

Abdullah bin Zayed
Rainer Jensen/DPA/PIXSELL
Ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata basnoslovno je bogat čovjek i sastaje se s najmoćnijim ljudima svijeta

Abdullah bin Zayed Al Nahyani, ministar je vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali to je možda i najmanje zanimljiva stavka njegovog životopisa. Naime, on je dio vladajuće obitelji nevjerojatno bogate zemlje i njihovo bogatstvo se procjenjuje na više od 150 milijardi dolara.

U četvrtak se sastao s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, a istovremeno je njegova jahta Pelorus boravila na Braču. Riječ je o luksuznom plovilu dugom 115 metara, a nekadašnji vlasnik je Roman Abramovich. Dok je Roman plovio Sredozemljem, Pelorus je imao 46 članova posade i redovito je posjećivao Hrvatsku.

Pelorus kod Rovinja | Author: Wikipedia Wikipedia

2005. godine je Abramovich posudio jahtu Franku Lampardu i Johnu Terryju kao nagradu za osvajanje titule najboljih igrača engleske lige, a dvije godine kasnije je Terry išao na medeni mjeseci upravo tom jahtom. Nakon razvoda vlasnica je postala Irina Abramovich koja se ubrzo riješila jahte prodavši je milijarderu Davidu Geffenu za čak 300 milijuna dolara.

Lokacija Pelorus kod Braca | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Geffenu je jahta nedugo nakon toga dosadila i prodao ju je upravo emiratskom ministru vanjskih poslova. Prema podacima portala Marine Traffic, jahta je usidrena na zapadnoj obali Brača, nedaleko od Sutivana.

Za razliku od brata Mansoura bin Zayeda Al Nahyanija, inače vlasnika Manchester Cityja, Abdullah je znatno povučeniji i više je okrenut političkoj karijeri nego tako očitom pokazivanju bogatstva. 

Rezidencija Abdullaha al Nahyanija | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Aktivan je u raznim civilnim udrugama za promicanje čitanja, borbu protiv autizma i općenito brizi za djecu. Kao nekadašnji ministar za kulturu i informiranje, rado je viđen gost na konferencijama o društvenim medijima pa je tako nedavno gostovao na Tweeps Forum u Rijadu. Tamo je rekao da je Saudijskoj Arabiji više stalo da se bori protiv terorizma nego Europljanima, a pozvao je i na strožu zakonsku regulaciju ekstremističkih objava na društvenim medijima. "Društvene mreže moraju shvatiti da postoji sadržaj kojeg iskorištavaju ekstremističke i terorističke skupine i pokušavaju regrutirati naše sinove i kćeri", rekao je on u obraćanju prisutnima.

Iznimno rijetko pokazuje bilo kakav luksuz, ali smo uspjeli pronaći da je 2004. godine malo renovirao svoju palaču. Točnije bi bilo reći da je riječ o rezidencijalnom kompleksu od desetak rezidencija zajedno s administrativnim zgradama i zgradama za smještaj posjetitelja. Kompanija Amana pohvalila se da su izgradili kuhinju koja se prostire na 6.000 kvadratnih metara.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vlado 15:48 13.Srpanj 2017.

    poserem mu se u kuhinju tursku.