Top News
1344 prikaza

Kijev: 'Rusi nisu ubili novinara, to smo mi namjerno lažirali'

Arkadij Babčenko
VALENTYN OGIRENKO/REUTERS/PIXSELL
Arkadij Babčenko, koji je pobjegao pred Putinom u Ukrajinu, došao živ i zdrav na presicu ukrajinske tajne službe

Dobro da koga od okupljenih nije udario srčani kad je na zakazanu tiskovnu konferenciju ukrajinske tajne službe SBU mirno ušetao Arkadij Babčenko. Za ovog 41-godišnjeg ruskog novinara, koji je pred državnim aparatom Rusije prople godine bježao u Ukrajinu, ukrajinske vlasti obavijestile su medije iz cijelog svijeta da je ubijen s tri hica u svom domu, te da ga je mrtvog otkrila njegova supruga. Sada se, međutim, pojavio živ i zdrav pred kamerama i ispričao se zbog glumljenja smrti.

Rekao je da je bila riječ o akciji koja se pripremala mjesecima u sklopu istrage navodnih planova ruskih tajnih službi da izvrše atentat nad njime. "Uspjeli smo uhititi osumnjičenog organizatora atentata", kazao je na presici direktor SBU-a Vasilij Gricak. Nakon prvotne vijesti o tome što se događa, moglo se primijetiti da su svi veliki mediji diljem svijeta vrlo oprezni šokantnog raspleta događaja nakon dramatičnih detalja o životu novinara za kojega se u utorak smatralo da je ubijen.

Poprište rušenja Boeinga 777 na letu MH17 u srpnju 2014. u Ukrajini Zrakoplov Top News Istražitelji: Ruska vojska srušila MH17 i ubila 300 ljudi

Babčenko je uz isprike rekao: "Toliko puta sam bio prisiljen sahraniti svoje prijatelje i kolege i znam kako je to odvaratan osjećaj... Posebno se ispričavam svojoj supruzi Olečki, drugog rješenja nije bilo." U vremenu sveopće uzbune diljem svijeta zbog fake-news, posebno u posljednjim bastionima kvalitetnog novinarstva, iz izvještaja se moglo primijetiti da nikome na Zapadu ovakva epizoda nije dobro legla. Posebno zato što je riječ o manipulaciji oko ubojstva jednog novinara.

Guardian je tako napisao: "Nije bilo odmah jasno kako glumljenje Babčenkove smrti može dovesti do hvatanja osumnjičenog." SKY je komentirao da je ovo "neviđena provokacija prema Rusiji". Spiegel je prenio navode Gricaka prema kojima je osumnjičeni zapravo državljanin Ukrajine, te da je primio 40.000 dolara za atentat. Guardian je naveo 30.000 dolara.

Spiegel je, pomalo netipično, u istoj vijesti objavio da je "rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo da je sretno zato što Babčenka vidi živoga", ali i da Moskva Kijevu predbacuje "zlouporabu novinara u propagandne svrhe". U kojem smjeru će se ova situacija razvijati, već sada je vrlo jasno. Rusiju je Babčenko napustio prošle godine, nakon što je izjavio kako se u zemlji više ne osjeća sigurno, zbog učestalih prijetnji smrću.

Arkadij Babčenko | Author: express express

Niz kritika doživio je u Rusiji nakon što je komentirao pad ruskog zrakoplova koji je prevozio poznati vojni zbor Alexandrov na putu prema Siriji. Trebali su nastupati pred pilotima koji su bili uključeni u ruskoj kampanji u Aleppu. Po pisanju nekih medija, Babčenko je u jednom u svojih tekstova naveo i kako mu nije žao članova ruskog zbora i ostalih koji su poginuli u padu zrakoplova Tupoljeva Tu-154 koji se srušio u Crno more na letu iz Sočija u Siriji, u prosincu 2016. godine.

On je prije novinarske karijere, u 90-ima, služio kao vojnik u ratu u Čečeniji, da bi karijeru nastavio kao ratni izvjestitelj, prateći sukobe u Čečeniji, Južnoj Osetiji, istočnoj Ukrajini. U Kijevu je, pak, između ostalog, radio za TV kuću Krimskih Tatara ATR, gdje je vodio emisiju "Babčenko prime".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.