Top News
9171 prikaza

"Koža mi je bila prepuna gnojnih rana, a lice deformirano"

Viktor Juščenko
Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL
Bivši predsjednik Ukrajine nije htio imenovati naručitelja pokušaja ubojstva, no rekao je kako se Europa mora suprotstaviti Rusiji

"Tvoje usne imaju okus po metalu, rekla mi je supruga te večeri kada sam došao kući", tako je 14 godina nakon trovanja prvi intervju na tu temu započeo nekadašnji pro-europski kandidat za predsjednika Ukrajine Viktor Juščenko. Iako ga je pro-ruski Viktor Janukovič tada pobijedio, izbori su poništeni i Juščenko je bio predsjednik države od 2005. do 2010. godine.

Pozlilo mu je tijekom putovanja u Austriju, a kasnija je istraga (koja još nije privedena kraju) pokazala da je riječ o trovanju dioksinom, istim otrovom kojeg je sadržavao i narančasti agens kojim su devet godina zasipani Vijetnamci, a posljedice osjećaju i danas. Juščenkova je priča postala aktualna i u svjetlu trovanja oca i kćeri Skripal na tlu Velike Britanije također od strane, sumnja se, Rusije.

"Bio sam na večeri sa šefom ukrajinske tajne službe i njegovom desnom rukom. Otrov je stavljen na moju rižu, a najgore se pojavilo tijekom puta u Austriju",  prisjeća se Juščenko.

Scene iz kultnog filma Most špijuna Pogled iznutra Top News Tri razloga zašto bi Rusija otrovala špijuna uoči izbora

Dva ili tri dana kasnije glava mu je naotekla, bol se širila po tijelu, a po koži su se pojavili simptomi upalnih procesa poput gnoja. 

Otrov ga je izobličio, koža mu je bila prepuna klornih akni, licegotovo neprepoznatljivo, a ten sivo-žut. 

"Imam odogovor na pitanje tko me otrovao, ali ne mogu ga izreći", odgovorio je na pitanje BBC-jevog novinara o tome je li "Vladimir Putin iza pokušaja ubojstva".

Prije no što je izabran za predsjednika Juščenka su intenzivno liječili u Ženevi gdje i danas ide na kontrole. Na temelju njegovog oporavka niz ukrajinskih i švicarskih znanstvenika napisalo je znanstvene radove o tome kako se dioksin eliminira iz tijela. Juščenko je, kažu nalazi, imao 50.000 veću količini dioksina u krvi od prosječnog čovjeka, a i "supstrat je bio tako čist da je sasvim sigurno da je napravljen u laboratoriju".

U intervjuu se Juščenko osvrnuo i na Sergeja i Juliu Skripal čije je trovanje i pokušaj ubojstva urokovalo diplomatsku krizu između zapada i Rusije. Otac i kći su i dalje u komi, a s obzirom na razornost otrova novičoka kojim su otrovani liječnici se slažu kako bi "smrt u ovom slučaju bila milost".

Rad u laboratoriju Jedina žrtva Life Radio je otrove za vladu i prvi umro od 'novičoka'

"Žao mi je što je države Europe nisu istinski solidarne jedna s drugom, pa da se suprostave srednjovjekovnim ruskim metodama. To je najveći izazov ujedinjene Europe", kaže Viktor Juščenko.

Rusija u slučaju Skripal, kao i u slučaju Juščenko, negira upletenost i trovanje naziva "teorijama zavjere". I dalje tvrde da su za Juščenkove zdravstvene probleme krivi loša hrana i puno alkohola, te da je toksikološki nalaz lažiran. 

Neki kažu da cilj Rusa, ukoliko su zaista iza trovanja, nije bio da ubiju Juščenka već da ga unakaze kako bi izgledao kao alkoholičar i time mu unište reputaciju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Issa 13:45 04.Travanj 2018.

    Kvislinzi i plaćenici su danas na cijeni!

  • nelson 18:00 03.Travanj 2018.

    gospodar putin