Top News
708 prikaza

Pet stvari kojima Demokrati mogu 'rasturiti' Trumpa

Donald Trump
CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
Pomno osmišljeni potezi mogu iz temelja promijeniti američku politiku

Demokrati su uspjeli i nakon osam godina u opoziciji, dvije godine frustracija nad Donaldom Trumpom koji je pokušavao na sve načine uništiti naslijeđe Baracka Obame u zdravstvu, zaštiti potrošača, zaštiti okoliša i zaštiti građanskih prava, Demokrati će sada kontrolirati Predstavnički dom američkog Kongresa.

Što sada, pita se kolumnist Washington Posta Ronald Klain.

Sve počinje s onim što ne treba raditi. Ne smije im novostečena moć udariti u glavu pa da odmah krenu s istragama, političkim progonom ili Trumpovim opozivom. Ne zato što nemaju materijala, Klain tvrdi da je Trumpov kabinet najkorumpiraniji u više od stotinu godina. Njegovi prijestupi zahtijevaju ozbiljnu istragu, narod je Demokratima povjerio većinu u donjem domu Kongresa kako bi napokon netko mogao barem malo ukrotiti Trumpa

Donald Trump Polako i sigurno Top News Trump je uvukao Ameriku u građanski rat

Istrage, pogotovo velike istrage koje se tiču najviših sfera američke vlasti, moraju se provoditi bez žurbe, odmjereno i maksimalno profesionalno. Osim toga, krenuti s istragama odmah po preuzimanju vlasti bi poslalo krivu poruku američkim biračima. Njih daleko najviše brine zdravstvo, posao, prilike za rast i razvoj. 

Klain tvrdi da bi nova demokratska većina trebala pozabaviti se s ovih pet važnih stvari.

Prvo trebaju pokrenuti zakone za podizanje minimalne plaće na 15 dolara i to na saveznoj razini, a istovremeno vratiti pravila koja štite prekovremeni rad. Demokrati trebaju pokazati da se brinu za ljude koji rade puno i svakakve poslove, a svejedno ne mogu zaraditi dovoljno da prežive. Tijekom predsjedničke kampanje prije 2 godine Trump je obećavao dizanje minimalca, ali pred ove izbore je njegov glavni savjetnik za gospodarstvo predlagao ukidanje zakonskog minimuma. Vrijeme je za Demokrate da utvrde što točno Trump misli o minimalcu.

Kao drugo, trebaju početi s jačanjem Affordable Care Act, poznatog i pod nazivom Obamacare, koji je iz temelja potresao američki zdravstveni sustav. Trump i njegovi Republikanci pokušavaju uništiti ključne dijelove zakona koji je Amerikancima napokon donio zdravstveno osiguranje sličnije onom europskom. Na Demokratima je da ispune obećanja data tijekom kampanje.

Sindikalni prosvjed Istinom u facu Top News "Ljevica se pogubila, zaboravili su radničku klasu"

Pod treće Demokratima treba zakon za vraćanje prava glasa koje Republikanci na sve načine ograničavaju. Demokracija ne bi trebala pasti na leđa Demokratske stranke, ali Klain je uvjeren da je takvo vrijeme došlo. 

Četvrta stvar koju trebaju uraditi je jednostavan plan gradnje infrastrukture, škola, cesta, zračnih luka i ostalih metoda za prijevoz velikog broja putnika. Izbjegavati kompleksnost prijašnjih pokušaja i voditi se jednostavnom mantrom: "Ako ne zapošljava radnike na gradilištima, nije infrastruktura koju treba financirati ovim planom".

Na kraju, jednostavan zakon kojim će se dati građanska prava djeci ilegalnih imigranata. Trump je obećao potpisati takav zakon, a sada je pravo vrijeme da se ukloni svaka nesigurnost kod tih mladih ljudi.

I sam Klain je svjestan da je to tek manji dio problema koji muče Amerikance, važnih problema poput reforme kaznenog sustava ili financiranja političkih kampanja. Međutim, Demokratima treba jasna i glasna politika prvih stotinu dana. Kasnije će imati još barem 630 takvih dana za provođenje istraga koliko im srce želi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.