Top News
3884 prikaza

Trump je uvukao Ameriku u građanski rat

Donald Trump
1/3
Chris Wattie/REUTERS/PIXSELL
Bombe i masovna ubojstva samo su dio krvavog rata koji se odvija na ulicama SAD-a

Već u predizbornoj kampanji vrijeđao je i omalovažavao sve one koji su bili protiv njega, sve one koji su mogli ugroziti njegovu pobjedu. Potpirivao je bijes svojih pristaša, pozivao da 'naprave pakao' protukandidatkinji Hillary Clinton, urlao da će mu demokrati pokrasti glasove. U studenom 2016. je pobijedio na izborima i u siječnju 2017. Donald Trump postao je 45. američki predsjednik.

Svoju huškačku retoriku nastavio je tijekom svih 20 mjeseci mandata, pa je sve ono što se događa posljednjih dana, samo rezultat njegovih verbalnih obračuna s neistomišljenicima.

U subotu, 28. listopada, masakr u sinagogi u Pittsburghu u Americi je okarakteriziran kao 'najgori antisemitski napad u novijoj povijesti zemlje'. Robert Bowers, 46-godišnji stanovnik Pittsgurgha, ušao je u sinagogu tijekom vjerskog obreda naoružan jurišnom puškom i još tri različita vatrena oružja, te otvorio vatru, vičući :“Svi Židovi moraju umrijeti!“

Michael Moore, Fahrenheit 11/9 Totalna uzbuna Kultura Fahrenheit 11/9: Trump je naš Hitler, za to ste krivi vi!

Prije napada, na društvenim mrežama napisao je da židovska organizacija za izbjeglice Hebrew Immigrant Aid Society dovodi 'osvajače koji ubijaju Amerikance', te poručio 'Ne mogu mirno gledati i svjedočiti ubojstvima mojih ljudi. Dosta mi je toga, krećem!“

Ishod njegovog suludog pothvata je 11 ubijenih i šest ranjenih osoba.

Dogodilo se to u tjednu kad je uhićen Cesar Sayoc, 56-godišnjak s Floride jer je na adrese Trumpovih protivnika slao pošiljke u kojima su bile eksplozivne naprave iz kućne radinosti. Sayoc, inače gorljivi član Trumpove Republikanske stranke, živio je u kombiju, a kao i masovni ubojica Bowers, preko društvenih je mreža širio svoje političke stavove – da se smatra bijelim suprematistom, te da bi sve koji se ne uklapaju u njegovu sliku idealne Amerike, trebalo poslati na otok.

Cesar Sayoc | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

No, ni tu nije kraj krvavog tjedna u Americi. U srijedu, 24. listopada, u Jeffersontownu u Kentuckyju, bijelac Roger Bush pokušao je najprije ući u crkvu u kojoj se većinom sakupljaju vjernici Afroamerikanci, a kad mu to nije pošlo za rukom, produžio je do trgovačkog centra i tamo usmrtio dvojicu crnaca. Istražitelji tvrde da je registriran kao mentalno bolesna osoba, pa još ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je ubio iz rasističkih pobuda.

Sve to odvija se u trenutku kad Trump obilazi Ameriku zbog predizbornih skupova, uoči izbora za Kongres koji će se održati 6. studenog. No, umjesto da se skrušeno ispriča svim žrtvama i svima onima kojima su bombe stigle na kućnu adresu, on je preko Twittera napisao:

Anthony Scaramucci Nova knjiga Top News 'Trump je dovlačio šljakere, skupovi su mu bili prazni'

"Republikanci imaju dobre rezultate prema anketama, ali kada se pojavila priča o 'bombama' taj zamah se usporio. Žalosno je to što se događa. Republikanci, idite glasati!"

Nakon masakra u sinagogi, Trump je izjavio da se to ne bi dogodilo da su bili zaštićeni - misleći pri tom na naoružane građane koji su trebali spriječiti ubojicu. Nakon toga potpuno je iluzorno vjerovati u iskrenost njegovih riječi koje je izgovorio, tijekom predizbornog skupa u Illinoisu, a nakon napada na sinagogu:

"Amerika je snažnija od čina sektaškog i nastranog antisemita. Ne smije biti nikakve tolerancije za antisemitizam ili bilo koji oblik vjerske mržnje. Moramo biti uz braću i sestre židove kako bismo pobijedili antisemitizam i snage mržnje."

To su obične fraze čovjeka koji već skoro dvije godine svojim nastupima s govornice polako, ali sigurno uvlači Ameriku u građanski rat. Njegovi gorljivi pristaše su članovi samoprozvanih naoružanih odreda za čuvanje granica prema Mexicu, kao i članovi NRA - National Riffle Association, moćne udruge koja se zalaže za posjedovanje oružja, i koji uživaju veliku Trumpovu podršku.

NRA - konvencija National Riffle Association | Author: LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL
Kad uz takvo zaleđe, Trump s govornice sije mržnju prema medijima, imigrantima, drugim državama i manjinama, jasno je da to radi namjerno kako bi zastrašio svoje protivnike. Amerika je dovoljno velika zemlja da svaki idući Trumpov govor bude novi okidač za stotine novih Sayoca i Bowersa.

Budući da trenutačne ankete pokazuju da republikanci stoje mnogo lošije od demokrata, Trump ne spava mirno. Jer ukoliko demokrati dobiju većinu mjesta u Kongresu, moglo bi se dogoditi da novi saziv, koji će prvi put zasjesti 6. siječnja iduće godine, pokrene pitanje Trumpovog opoziva. Logično je pitanje, što su sve Trump i njegovi gorljivi simpatizeri spremni učiniti u ta dva mjeseca, koliko im preostaje vremena, ukoliko izgube na izborima?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zaplotnjak 10:37 29.Listopad 2018.

    Novinarstvo beogradske škole.Kak ste povezali to kaj je napravil taj bedak u sinagogi sa Trumpom.Po toj logici za svako sranje u državi kriv je predsjednik ili simpatizira AC DC pa su i oni umješani.

  • Avatar Luna Lipa
    Sarkazam. 22:58 28.Listopad 2018.

    vjaceslav 😂 Ti ga pušiš desnici, u svih sto, gdje ti pripadaš. Pripadaš iskompleksiranim kretenim,a koji pomažu Trumpu da osjeti svoja nepostojeća muda, novaca ima.

  • vjaceslav 22:48 28.Listopad 2018.

    leftardska amerika i hrvatski novinari nikako se ne mogu pomiriti s dvije bolne činjenice - da je umjesto favorizirane hillary u predsjednički ovalni ured ušla pripravnica monica lewinsky i p...šila billyju i da je hillary popušila od trumpa.