Top News
17268 prikaza

Ovako će izgledati Mercedes za Plenkija i Kolindu

Mercedes S600 Guard
1/5
Mercedes Maybach
Iako MUP još nije objavio koji točno model kupuje, specifikacije odgovaraju Mercedesovom modelu S600 Guard

MUP je 13. studenog ove godine odobrio kupnju dva blindirana Mercedesa S klase, blindirana, koji su u stanju izdržati rešetanje iz teške strojnice s udaljenosti od 10 metara, koji imaju nosače za automatsko oružje, zaštitu guma, nužni izlaz i tome slično. Oba blindirana mercedesa skupa s posebnom opremom, PPMV-om i PDV-om koštat će 12 milijuna kuna, kako stoji u dokumentu objavljenom na internetu.

Mercedes S600 Guard | Author: Mercedes Maybach Mercedes Maybach
Iako još uvijek nije poznato koji će to točno modeli biti, opis je najbliži Mercdesovom modelu S600 Guard, najluksuznijem modelu kojeg Mercedes trenutno ima. Stražnja sjedala su u rangu direktorskih fotelja u bogatim tvrtkama, a u kabini je ugrađen i sustav pojačanja zvuka, kako bi se vozač i putnik na stražnjem sjedalu mogli bolje čuti. Ipak, stražnja su sjedala pomaknuta više straga, kako bi se osigurala privatnost državnicima i poslovnjacima, kojima je ovakav tip vozila namijenjen.

Mercedes S600 Guard | Author: Mercedes Maybach Mercedes Maybach
U natječaju se tražilo još i da dva blindirana vozila imaju najveću razinu zaštite (VR9, što je podrazumijevalo da limuzina može izdržati hice iz raznog naoružanja, pa i metke jačeg kalibra) te da može nastaviti voziti i kad im probiju gume. Također, tražilo se da vozila imaju nosače strojnice, senzore za suzavac, nosače zastavica u prednjim blatobranima, sustav za nužni izlaz te hidraulički pogon sigurnosnog stakla na svim vratima, sustav za samostalno gašenje požara. 

Mercedes S600 Guard | Author: Mercedes Maybach Mercedes Maybach
Štićenim osobama na raspolaganju je i frižider na zadnjem sjedalu. U MUP-u su tad govorili da nabava takvog vozila predstavlja uobičajeni sigurnosni standard. Nakon objave natječaja postavilo se pitanje tko će se voziti u tim limuzinama. Budući da će Hrvatska 2020. predsjedati Europskom unijom, pretpostavljalo se da će vozilo biti na raspolaganju premijeru. 

Mercedes S600 Guard | Author: Mercedes Maybach Mercedes Maybach
No i Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tad su odbili takvu mogućnost, pa bi limuzine na cesti trebale biti samo u slučajevima kad će u Hrvatskoj boraviti utjecajni strani gosti. S druge pak strane, ministar Davor Božinović je kazao kako o tome tko će se voziti u ovim superluksuznim vozilima ne odlučuju ni premijer ni predsjednica.

  • Snowman 14:59 07.Prosinac 2017.

    pitam se samo, sto ce njima takova kola. Da su to drzvanici nekih velkih sila pa jos ali oni su tako vazni da bi mogli biciklima voziti