Tehno
5805 prikaza

Najbrži auto ikad napravljen: Ide 457 km/h!

Najbrži automobil na svijetu
Koenigsegg
Definitivno najbrži serijski automobil na svijetu švedsko je čudo

Svijet automobilizma u ekstazi je nakon što je Koenigsegg Agera RS "razvalio" rekord za najbrži serijski auto ikad proizveden. Švedski je auto tako oteo titulu koji je do sada držao Buggati s nevjerojatnom brzinom koju je postigao na autocesti u Nevadi, piše Daily Mail. 

Najbrži automobil na svijetu | Author: Koenigsegg Koenigsegg
Agera RS je imala prosječnu brzinu od 447 km/h, prestigavši tako rekord od 430 km/h koji je postavio Bugatti Veyron Super Sport 2010. Rekord je postavljen na zatvorenoj dionici ceste između Las Vegasa i Pahrumpa.

Pogledajte video:

Agera RS koristi 5,0-litreni biturbo motor V8 s 1360 KS 1371 Nm okretnoga momenta. Masa automobila bez tekućina iznosi 1295 kg, a misiju 0 - 400 - 0 km/h odradi za samo 33,44 sekunde, dok Bugatti Chiron treba dodatnih 8,5 sekundi za isti zadatak. Michelin trenutno razvija gume koje bi trebale izdržati sile uzrokovane ovakvim nadnaravnim brzinama hiperautomobila. Ako uspije sigurno u bliskoj budućnosti možemo očekivati još ovakvih rekorda.

Najbrži automobil na svijetu | Author: Koenigsegg Koenigsegg
Oborili rekord s "običnim" gumama

Rekord je rezultat prosjeka brzine postignute u dvije etape, kako bi se isključili faktori poput nagiba i brzine vjetra, a Agerin je rekord posebno impresivan jer je postignut ne samo u serijskom autu, već na dijelu javne autoceste i uz pomoć "standardnih guma".

Sudar dvaju Nissana: Tsurua i Versa Nissan Tsuru Life Ovako se gine u najopasnijem automobilu

Vlasnik Agere iskoristio je svoja holivudska poznanstva kako bi uvjerio vlasti iz Nevade da privremeno zatvore 17,7 km dugu dionicu na autocesti 106 koja prometuje između grada Pahrump i Las Vegas, piše Top Gear

Test je izveden s Michelin Pilot Sport Cup 2 gumama, a zanimljivo je kako proizvođač jamči sigurnost do brzine od 299 km/h, iako su inženjeri iz Koenigsegga bili uvjereni da će preživjeti i više od toga. 

Vozač Niklas Lilja poslije vožnje je priznao kako je bio nervozan uoči trke.

- Kad vozite 200 na sat, sve je mirno i teče, no kod 400 na sat, doista podrhtava - rekao je.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • makan1210tahi 18:52 12.Studeni 2017.

    kaj tam se inaće nemre voziti tak brzo, a ja skoro otišao tamo. inaće išli su sim i tam, i u drugoj vožnji je išao manje od 457(oko436 ) a gledalo se prosjek. inaće to je več bilo u svim ... prikaži još!im ostalim novinama prije nekoliko dana