Top News
11380 prikaza

'Nuklearni ruski torpedo sudnjeg dana doista postoji'

Nuklearni pokus u Arizoni 18. travnja 1953.
National nuclear security agency
Američki vojni dokument procurio u medije potvrđuje nuklearno oružje Kremlja jačine 100 megatona

Američki Popular Mechanics objavio je dokument za koji navodi da potječe iz Pentagona, a prema kojem se definitivno potvrđuje da vlada Rusije razvija najmoćnije nuklearno oružje konstruirano u posljednjih pola stoljeća. Dokument to nuklearno oružje opisuje kao „novi interkontinentalni podvodni nuklearno naoružani autonomni torpedo“.

Postojanje projekta koji Kremlj vodi kao „Kanyon“, a Pentagon kao „oceanski višenamjenski sustac Status-6“, prvi put se javno stalo spominjati nakon „curenja“ informacija na državnoj televiziji „Kanal jedan“ od 10. studenog 2015. Zapadni mediji prepoznali su prikazano na televiziji kao „oružje sudnjeg dana“. Bila je riječ o izvještaju o Vladimiru Putinu i susretu s vojnim zapovjednicima u Sočiju, kada je navodno omaškom snimljen nacrt ovog nuklearnog sustava dok ga je proučavao jedan ruski general.

 

Status-6 | Author: Madnessgenius/ Wikipedia/ CC BY-SA 4.0 Madnessgenius/ Wikipedia/ CC BY-SA 4.0

Nekoliko dana poslije The Washington Free Bacon objavio je navodno tumačenje iz CIA-e prema kojem je incident s indiskrecijom na televiziji zapravo bio namjeran, smišljen kako bi se SAD odvratilo od raspoređivanja projektila po Europi, čemu se Rusija apsolutno protivi. U prosincu 2016. isti medij je izvijestio neimenovanog službenika iz Pentagona da je Rusija testirala sustav „Kanyon“ 27. studenog 2016. u području Arktika.

Dosadašnje informacije, a prema nekima bi „Kanyon“ bio spreman 2020. godine, opisuju ovo oružje kao „sposobno podići valove cunamija visoke do 500 metara“, pri čemu bi se ogromna područja radioaktivno kontaminirala.

Sve redom navodno, oružje bi imalo nuklearnu glavu snage 100 megatona, bilo bi imuno na projektile obalne obrane, lasere i slično, te bi u stvarnosti služilo kao sredstvo odvraćanja napada, kao prijetnja, a ne kao smišljeno za aktivan napad na obalne američke gradove, što podsjeća na oružje opisano u satiričnom filmu iz 1964. „Dr. Strangelove“.

Donald i Melania Trump Dozvola za rat Top News "Trump je dobio šifre za lansiranje nuklearki. Iskreno, bojim se"

Oružje bi bile u stanju nositi podmornice tipova koji su u funkciju pušteni 2012. i 2014. godine. Jedna od njih u stanju bi bila nositi četiri takva projektila. Zapravo nije toliko riječ niti o projektilu, iako bi oružje bilo oblikovano kao torpedo, nego o minijaturnoj robotskoj autonomnoj podmornici koja bi bila u stanju juriti brzinom od 100 kilometara na sat, koja bi bila najvećeg dometa autonomne plovidbe od 10.000 kilometara i koja bi bila u stanju roniti na najvećoj dubini od 1000 metara.

Usto, projektil bi bio opremljen stealth tehnologijom kako bi bio nevidljiv sonarima. Od incidenta iz 10. studenog 2015. Vladimir Putin je cijelo vrijeme negirao postojanje takvog oružja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.