Top News
18738 prikaza

Havajima rekli da se pripreme na nuklerni rat

Muškarac u Sjevernoj Koreji gleda vijesti
screenshot/youtube
Nakon oglašavanja sirena, građani bi imali 12 do 15 minuta da se sklone na sigurno mjesto

U jeku pojačanih tenzija između SAD-a i Sjeverne Koreje, stanovnici Havaja su dobili upute da se pripreme na mogućost izbijanja nuklearnog rata, prenosi Independent. 

Državne vlasti tako savjetuju svoje građane da se pripreme na moguće ishode, kao što bi se pripremali nakon obavijesti o pristizanju tsunamija ili pak uragana.

- Ne želimo uspaničiti ljude, no svakako želimo da budu pripremljeni - izjavio je državni dužnosnik, Gene Ward.

No, prema izvještajima tamošnjih lokalnih medija, sve je više tajnih sastanaka iza zatvorenih vrata na kojima se razmatraju potencijalne posljedice nuklearnog rata.

Mladež s Havaja je zabrinuta zbog priča o atomskim skloništima i raznim vježbama, jer te generacije uopće u podsvijesti nisu imale taj scenarij, kaže Ward.

Testiranje atomske bombe | Author: Thinkstock Thinkstock
Nakon napada treba ostati u zatvorenom najmanje 48 do 72 sata

Ipak, pripreme za elementarne nepogode im nisu ništa novo, a sada se za mogućnost nuklearnog rata pripremaju tako da samo udvostručuju svoje zalihe  - umjesto hrane i vode za tjedan dana, rečeno im je da pripreme namirnice za dva.

Kim Jong Un VJEROJATNI SCENARIJ Top News Ovako bi izgledao nuklearni rat Sj. Koreje i SAD-a

Novine Honolulu Civile Beat dočepale su se kopije dokumenta koja navodno kruži po tim tajnim sastancima, a on uključuje poglavlja naslovljena s "Poboljšanje procesa obavještavanja o lansiranju raketa", "Publikacija balističko raketne prijetnje", "plan državne interventne akcije".

Država će u studenom započeti s općim vježbama u kojima će se testirati sirene i vrijeme dolaska do skloništa, nakon čega bi trebali ostati u zatvorenom minimalno 48 do 72 sata. 

Havaji u ovom trenutku nemaju javnih atomskih skloništa.

Ipak, stanovnike koliko-toliko tješi informacija da Sjeverna Koreja u ovom trenutku ne raspolaže oružjem koje bi izazvalo eksploziju veću od 12 km u promjeru, prema čemu bi čak i nakon bacanja nuklearne bombe, oko 90 posto stanovništva preživjelo taj napad.

Donald Trump  je u prošlotjednom govoru na skupštini UN-a najavio kako će "uništiti Sjevernu Koreju ako se čovjek-raketa zaigra s nuklearnim oružjem i svojim prijetnjama". 

 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 11:38 27.Rujan 2017.

    ništa od rata