Top News
3888 prikaza

Novoizabrana 'Angela' od Angele se razlikuje po ovome

Annegret Kramp-Karrenbauer i Angela Merkel
Rainer Jensen/DPA/PIXSELL
Ona je pravi, demokratski kršćanski centar, čeličnih živaca, ali nije klon "Mutti", do sada je Hrvatskoj jako koristila

O tome koliko je izbor Annegret Kramp-Karrenbauer za novu predsjednicu CDU-a bio baš u skladu sa željama Angele Merkel, svjedoče već i naslovi po medijima u Njemačkoj: „Dar Angeli za rastanak.“

Izbor Kramp-Karrenbauer, ili skraćeno AKK, znači da je političarka čiji su stavovi skoro identični Merkeličinima, postala predsjednicom najjače njemačke stranke, praktično najjače stranke u EU, da će ona skoro sigurno biti kandidatkinja CDU-a za novu kancelarku na izborima 2021., lako moguće da će to tada i postati, te da će na kraju Annegret Kramp-Karrenbauer biti nova najmoćnija žena na svijetu. A Njemačka da će ostati ono što je u EU danas. Vjerojatno.

Annegret Kramp-Karrenbauer i Angela Merkel Evo tko je ona Top News Izabrali 'Angelu poslije Angele', ali... Njemačka je u raspadu

Angela i njena „Angela umjesto Angele“ ipak nisu identične osobe. Razlikuju se po porijeklu, osobnosti, tu i tamo i po nekom bitnom društvenom pitanju. Prvo, kada je u Hamburgu na svestranačkom skupu CDU-a objavljeno da je Kramp-Karrenbauer dobila nešto manje od 52 posto od 999 glasova u drugom krugu, Angelinoj nasljednici krenule su suze od ganuća. Pravoj Angeli Merkel, onoj koja je 18 godina vodila CDU, onoj koju se nebrojeno puta zvalo „željeznom kancelarkom“, to se nije dogodilo nikada, nije si to dopuštala.

Annegret Kramp-Karrenbauer, međutim, trebalo je nekoliko minuta dok su joj emocije splasnule i suze joj prestale navirati na oči. Nakon toga nova predsjednica CDU-a bila je kadra opet pokazati svoju čvrstinu. Nadalje, Merkel je porijeklom s istoka Njemačke, još iz DDR-a, dok je Kramp-Karrenbauer s krajnjeg zapada zemlje, iz pokrajine Saarland. Merkel je po roditeljima protestantkinja, Kramp-Karrenbauer katolkinja.

Obje, inače, u socijalnim i ekonomskim pitanjima pripadaju lijevom krilu CDU-a, dok su u svjetonazorskim stvarima klasične demokršćanke, umjerene konzervativke. Kramp-Karrenbauer je tu nešto malo konzervativnija, primjerice u odnosu prema LGBT manjinama.

Annegret Kramp-Karrenbauer | Author: Christian Charisius/DPA/PIXSELL Christian Charisius/DPA/PIXSELL

Ne u smislu prostačkih, protucivilizacijskih, često vjerski fundamentalističkih nasrtaja na seksualne manjine, kao u građanski i demokratski rubnim zemljama EU-a poput Poljske ili Hrvatske, ali u smislu prava poput onih na brak ili posvajanje Kramp-Karrenbauer povremeno je znala istupati oštro i konzervativno kako Merkel nije nikada. Što se tiče Angele Merkel, takav njen stav bio je razlog zašto je tako dugo i tako dobro kotirala i kod Nijemaca po svemu inače sklonih lijevom centru.

Ipak, u odnosu na protukandidate za predsjednicu stranke, Kramp-Karrenbauer je ipak bitno manje konzervativna i općeniti je dojam da će uz nju na čelu stranke CDU nastaviti biti moćna politička stranka i dalje čvrsto ukorijenjena u desni centar, te da će kao takva ostati brana od prelijevanja desničarskog vala i u najmoćniju članicu EU-a.

Sljedeća razlika između Merkel i Kramp-Karrenbauer je to što aktualna kancelarka baš nikada nije bila sklona posezanju za populističkim potezima. Kramp-Karrenbauer je u političkom životu Saarlanda, gdje je godinama najutjecajnija političarka, povremeno ipak znala posegnuti i za takvim potezima.

Angela Merkel Frau Merkel Top News Danke schön Angela, nakon vas ništa više neće biti isto

Vidjelo se to, primjerice, uoči prošlogodišnjih lokalnih izbora u Saarlandu kada je tijekom kampanje glasno i energično isticala da nikada neće dopustiti Recepu Tayyipu Erdoganu da u Saarlandu organizira svoje turske predsjedničke predizborne skupove. Nije to bilo problem, Erdoganove eskapade takve vrste ne bi trpio nitko tko drži do suvereniteta i demokracije.

Populistički ispad je bio u tome što Erdogan s takvim skupovima u Saarlandu uopće nije računao, što je Kramp-Karrenbauer vikala da neće nikada dopustiti ono što se inače nikada ne bi niti dogodilo. Angela Merkel, međutim, svojih 18 godina nije izdržala tako što je skupljala lake političke bodove. Ostale razlike između dvije glavne političarke CDU-a u razmjerima su tek nijansa. Kramp-Karrenbauer je u politici useljavanja ranije bila na istim pozicijama kao i Merkel, o desničarenju da se i ne govori, u ekonomskom dijelu posebno.

Za vrijeme migrantske krize Annegret Kramp-Karrenbauer bila je na identičnim političkim pozicijama kao Angela Merkel, što je – ako se pita Hrvatsku – sasvim skinulo breme s naše zemlje u trenucima kad se Viktor Orban na sjeveru opasao bedemom od „žilet žice“, kada Makedonija više nije uspijevala kontrolirati svoju granicu, a Austrija i Slovenija prijetile da bi možda mogle dijelom slijediti Orbanov primjer, kad je već on za time posegnuo.

Annegret Kramp-Karrenbauer | Author: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL

Logika Kramp-Karrenbauer bila je kao i Angele Merkel da je Njemačka jako velika i industrijski tako snažna zemlja da će na tom mnoštvu ljudi Njemačka ekonomski profitirati, što se na kraju pokazalo točnim. Samo, dogodilo se to da je takva situacija poslužila kao argument, zapravo objektivno sasvim neutemeljen desničarskom AfD-u.

Zato je u kampanji nova predsjednica CDU-a u po pitanjima protjerivanja migranata koji počine kazneno djelo ipak bila bitno oštrija, no to je ionako tema u koju se Merkel više nije htjela upuštati.

Recimo da ju je ostavila nasljednici, mudro i iskreno, ne cinično. Ono što je po CDU, Njemačku i EU, a možda i po cijeli svijet najbitnije jest to da je politička kultura obje ista. Miran, odmjeren stil Merkel nastavit će se i s Kramp-Karrenbauer, tako i politika posredovanja, strpljivosti čeličnih živaca, prvoklasan osjećaj za politički trenutak.

To da je ona osoba liderskih sposobnosti dotle da je kadra vrlo uspješno voditi integrativnu koalicijsku politiku tipa „velike koalicije“, vidjelo se u Saarlandu, zato je cijene i u ostalim strankama. Naravno, sve do praga AfD-a. Tu u Merkeličinom CDU-u nastupa granica tolerancije, stop.

Angela Merkel Još nije otpisana Top News Liderica Merkel: Ovi tipovi jedini likuju zbog njenog odlaska

Puno simbolike bilo je u trenutku kad je, odmah nakon proglašenja, Merkel čvrsto i objeručke zagrlila Kramp-Karrenbauer. Na stranu sve ono očito, moglo se primijetiti i to da zagrljaj nije dugo potrajao, da ju je Merkel brzo pustila, svjesna da bi takva scena, ako bi potrajala još samo malo, nasljednici mogla više štetiti nego koristiti zbog onih sukoba Merkel s CSU-ovcima u prvom redu, preciznije s Horstom Seehoferom koji je CSU odveo u provaliju, najviše svojim populističkim promašajima, ali i s dijelom svoje stranke.

Kramp-Karrenbauer sada će morati dokazati da ipak nije baš „Angela“, bez obzira koliko ona to objektivno jest, odnosno morat će dokazati da je kadra samostalno voditi politiku i da je u stanju stranku dovesti do novih pobjeda na izborima, do onoga u čemu je Angela Merkel nakon 18 godina pokleknula na nizu regionalnih izbora. U suprotnome, Kramp-Karrenbauer CDU će voditi neusporedivo kraće od Angele Merkel.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • omer 07:49 10.Prosinac 2018.

    ovo mi je jako čudan i omržen pozdrav nove šefice vodeće stranke u Njemačkoj,dali to znaći da se vrača na vlast hitlerova stranka?