Top News
1911 prikaza

Liderica Merkel: Ovi tipovi jedini likuju zbog njenog odlaska

Angela Merkel
Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
Nakon tako duge vladavine i uspjeha njen potez je genijalan, sebi pripisivati političku zaslugu za to politički je idiotizam

Postoje još uvijek u Europskoj uniji zemlje koje su nešto pristojnija društva od toga da se s vlasti odlazi šokantnom objavom "iz vedrog neba" i pozdravom: "Hvala na pažnji i doviđenja." Ili da ih se doslovno protjeruje s vlasti.

Angela Merkel obećala je da krajem godine neće tražiti novi mandat za predsjedanje strankom, kao što niti 2021. neće tražiti još jedan kancelarski mandat. Imat će tada već 67 godina, imat će iza sebe čak 16 godina vođenja jedne i politički i ekonomski najmoćnijih nacija svijeta, na čelu CDU-a provela je još od 2000...

Angela Merkel i Andrej Plenković na konferenciji u Berlinu Pregled tjedna Top News Mutti je postala vladarica sudbine u Europi

A uza sve to dobit će skoro tri godine političkog mira u odnosu na CDU do kraja kancelarskog mandata, ovim potezom dala je dovoljno vremena za mirnu i civiliziranu tranziciju novog vodstva stranke, usto je još prebacila lopticu za političku odgovornost vođenja zemlje drugim dvjema strankama iz "Velike koalicije" – SPD-u i CSU-u.

No, niti u Njemačkoj nisu baš svi dovoljnog kapaciteta za razumjeti da je Angela Merkel, čak i kad su je već toliki sahranili, još jednom pokazala da je majstor za odigrati savršeno kad je najviše stiješnjena uza zid. Riječ je o desničarskom AfD-u, stranci iz koje su nad Merkeličinim potezom najglasnije slavili.

"To je dobro", likovao je supredsjedatelj stranke Jörg Meuthen čuvši vijest, usto još ponesen s osvojenih 13,1 posto AfD-a na lokalnim izborima u pokrajini Hessen.

"Ovo je pad njene vladavine", pogrešno je ustvrdio.

"I ona je počela uočavati znakove vremena", imao je pravo, ali ne na onaj način na koji si je to zamislio.

"Njen odlazak jako ima veze s nama", kazao je, ustvrdivši još da su oni najveći pobjednici izbora u Hessenu.

Angela Merkel i Helmut Kohl | Author: Michael Jung/DPA/PIXSELL Michael Jung/DPA/PIXSELL

I tu je najvećim dijelom pogriješio. AfD ovime jest došao dotle da je ta stranka sada prisutna u svim pokrajinskim parlamentima, ali je previdio da su u Hessenu i Zeleni osvojili oko 9 posto više nego na ranijim izborima, da Zeleni tamo sada imaju 29 u odnosu na njihovih 19 zastupnika, da su Zeleni na padu CDU-a profitirali i u Baden-Würtenbergu, Bavarskoj, da u jednom Berlinu AfD ima veći postotak nego u Hessenu. Zašto je uopće Angela Merkel počela čak trogodišnji proces političkog pakiranja kofera?

Najznačajniji dio njene izjave pred medijima koji se nije na sve strane prenosio je taj da je sudbina niza njemačkih kancelara u modernijoj povijesti to da su ih politički tjerali odatle nakon što su se potrošili, nakon što su predugo vladali. A ona uspješno vlada već četvrti mandat. Nezaposlenost u Njemačkoj je danas 3,4 posto, među mladima samo 6,2 posto, "za dlaku" iznad minimuma svih vremena od 5,7 posto, procjene rasta BDP-a nešto su pale, nešto ispod 2 posto za ovu i sljedeću godinu, ali je prošle godine to bilo 2,2 posto...

U Njemačkoj danas radi čak 45 milijuna ljudi, unatoč prihvatu milijun i pol migranata, socijalna država uvelike je opstala, prosječna satnica zaposlenih je 8,84 eura i tako dalje. Teško da političarki koja je usto stigla u nekoliko navrata krpati EU, itko može čistog obraza prigovoriti da je bila neuspješna; bilo slijeva, desna ili iz centra. Zašto je onda uopće Angela Merkel rekla da odlazi, prvo s čela stranke, što će već samo po sebi potrajati još neko vrijeme, a onda i iz ureda kancelarke, što će potrajati još do kraja mandata?

Angela Merkel Pokrajinski izbori Top News Najteži poraz partnera Angele Merkel zadnjih 60 godina

To je objasnila glavna urednica Deutsche Wellea Ines Pohl u svom komentaru. Merkel se naprosto pokazala dovoljno pametnom i staloženom za priznati si da velika koalicija CDU/CSU plus SPD ovaj put ne funkcionira, da se bavi sama sobom; jedan od primjera za to je samoubilačko predizborno bavarsko soliranje predsjednika CSU-a Horsta Seehofera koji je zbog toga ispao i loš ministar unutarnjih poslova Njemačke i loš predsjednik CSU-a.

SPD je proteklih godinu, dvije također prolazio vlastite teške trenutke i smjenu vodstva jer se na izborima na raznim razinama pokazalo da Merkel evo već toliko godina uspijeva pretočiti uspjehe ekonomije i politike Njemačke u svoju popularnost, a SPD upravo suprotno iako su u Velikoj koaliciji.

I zato je, u trenutku kad su lokalni izbori pokazali da unutarkoalicijske svađe i afere obaraju koaliciju, da se to odražava i na CDU i na nju samu, naprosto odlučila najaviti odlazak. Ona će kao kancelarka preostalo vrijeme imati slobodu da se bavi vladom, a ne strankom. Novi predsjednik ili predsjednica stranke će imati vremena konsolidirati se na čelu stranke, bez obzira na politička previranja u Njemačkoj ili na razini EU-a. A CSU i SPD? E, pa oni neka se izvole sami snaći u vlastitom dvorištu.

Angela Merkel i Barack Obama | Author: Christian Charisius/DPA/PIXSELL Christian Charisius/DPA/PIXSELL

"Ona je iznenađujuće otvoreno posljednjih dana o tome govorila kako je teško nakon toliko godina na vlasti urediti vlastito nasljedstvo. I danas je uhvatila posljednju šansu da uopće još igra aktivnu ulogu u tome... Umjesto da pusti da bude smijenjena, ona odustaje sama. Tako je ona ponovo pragmatični akter koji uvijek iznenađujuće najbolje djeluje kada je satjeran u tjesnac", opisala je njen potez urednica Deutsche Wellea.

Merkel će se naredne tri godine, za pretpostaviti je, konačno moći posvetiti onome što je ova vlada zanemarivala; klimatske promjene i energetska tranzicija, migracije, Brexit i srodne pojave, desničarske tenzije, posebno one u Njemačkoj.

"Sad će se pokazati jesmo li u Njemačkoj zbilja naučili iz povijesti", nedvosmisleno je na okupljanju stranačkog vodstva CDU-a osudila desničarski nacionalistički uzlet u Njemačkoj.

Osudila je mitove "o vremenima kad je bilo ljepše, kad se nisu morali činiti kompromisi", rekla je da iz takvog stava nastaju predrasude, o pojedinim nacijama u prvom redu, ali čak i "ispravnim i neispravnim Nijemcima", kao i to da Njemačkoj budućnosti nema bez EU-a.

Angela Merkel Spremna za odlazak Top News Mutti odlazi, a ove fotke su joj obilježile karijeru

Bio je to vrlo zanimljiv govor, čini se nadahnut kako se to od nje nije čulo poodavno, pa ako tako odradi do kraja mandata, usto ako se još s pravom bude pozivala na to da je "Nijemcima danas dobro", onda Angela Merkel do 2021. ima dobre šanse dovršiti sasvim dobar posao. Ona je rekla da je ovakvu odluku donijela još uoči ljeta, lako moguće da je i iskrena, što bi značilo da strateški funkcionira fantastično unatoč svim problemima

 A to bi onda lako moglo značiti i da bi uspješno mogla predati vlast nasljedniku. Iako to nitko nije potvrdio, naveliko se neslužbeno govori da je njena favoritkinja Annegret Kramp-Karrenbauer iz Saarlanda. A ako bi se baš dogodilo da neki od koalicijskih partnera prije vremena "ubije" vladajuću koaliciju, primjerice ako to učini SPD... pa, u tom slučaju za to će platiti cijenu kao onaj tko je doveo do totalnog političkog nereda u Njemačkoj.

Zato niti Seehofer niti predsjednica SPD-a Andrea Nahles apsolutno nisu krenuli jurišati s kritikama, kamoli slavljem, na račun "Mutti" kad je obznanila odluku. Čak niti Zeleni. Zbog očito dovoljno političkog razuma. Za razliku od nekih drugih.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 14:07 30.Listopad 2018.

    sve je prekrasno - i satnica koja je pala ispod 9 (devet) eura i dani piva koje osiguravaju protuterorističke postrojbe i gradske četvrti u koje policija ne smije ni zaviriti i 140 000 (stočetrdeset tisuća) nijemaca koji su iz njemačke ... prikaži još! odselili 2013. godine.