Top News
5307 prikaza

Glasnoviću, cijela Njemačka ove oko tebe zove nacistima!

Željko Glasnović na konvenciji neonacističkog NPD-a
Twitter
Ako se zagovaraju što i nacizam, ako ih takvima smatra BND, pa još ugoste Glasnovića, što su onda oni?

Saborski zastupnik dijaspore Željko Glasnović nije imao nikakvih problema priznati za N1 da je sudjelovao na konvenciji NPD-a u Budingenu. Novinaru Deutsche Wellea Srećku Matiću spremno je pozirao, što je ovaj potom objavio na Twitteru. A na konstataciju da je Glasnović sudjelovao na skupu ekstremističke i neonacističke stranke u Njemačkoj, zastupnik dijaspore u Saboru rekao je da su to „etikete i predrasude ljevičara koje danas ništa ne znače“.

Rekao je i da će se na skupu naći predstavnici drugih stranaka koji smatraju da je Europa utemeljena na kršćanskim načelima. Lako je zamisliti da Glasnović namjerno crno prikazuje bijelim, a nije nemoguće zamisliti niti to da je i ovaj put u potpunom sukobu sa stvarnosti. Stručna literatura NPD odnosno „Nacionaldemokratsku partiju Njemačke“ definira kao stranku desničarskog ekstremizma, neonacizma, narodnjačkog nacionalizma, revanšizma, te potpuno anti-EU stranku. NPD je utemeljen 1964. godine.

Safet Babić, šef NDP-a za grad Trier Safet Babić Top News Bošnjak iz BiH glavni je neonacist u gradu Trieru

Njemački stručnjak za političke znanosti s Instituta Hannah Arendt za istraživanja totalitarizma Steffen Kailitz prije nekoliko godina obrađivao je program te stranke i zaključio ovako: „NPD nipošto nije tek još jedna stranka koja uspostavlja mostove prema nacionalsocijalističkom spektru, nego je u svojoj suštini čista nacionalsocijalistička stranka.“ Da ne bude zabune, zaključio je još i to da „ne postoje nikakve bitne razlike između povijesnog NSDAP-a i NPD-a“.

NSDAP je, ako tko ne zna, nacistička stranka Adolfa Hitlera i kompanije koja je 1919. započela svoj politički put koji je završio 1945. razaranjem Europe, Holokaustom, desecima milijuna mrtvih i skoro potpunim uništenjem Njemačke. Zbog toga dandanas NPD ima samo 4500 članova u zemlji od više od 80 milijuna građana i nema zastupnika niti u Bundestagu niti u iti jednom parlamentu pokrajina u Njemačkoj.

Njemačka je krajem Drugog svjetskog rata, ako ćemo pravo kroz DDR sve do ujedinjenja Njemačke praktično sve donedavno, platila užasnu cijenu nacističke ideologije i Trećeg Reicha. Zato čak i danas, u doba bujanja desnog populizma AfD u anketama ne osvaja više od 15 posto glasova. Već s AfD-om među dobrim dijelom građana u Njemačkoj počinje se paliti crveno svjetlo. Sve desnije od toga smatra se u smislu pristojnog svijeta prekršajem u kaznenom prostoru. A NPD je ekstremno desni.

Glasnović kaže da se skupovima NPD-a odazivaju i valjda je htio reći demokršćani. Zapravo, u takvom društvu nema šanse da ćete zateći iole istaknutog člana CDU-a ili CSU-a. Kakva je popularnost NPD-a pokazuju i njegovi izbori rezultati. Najveći uzlet stranka je imala 1969. kada je osvojila 4,3 posto. No, samo tri godine poslije osvaja samo 0,6 posto, a kako se narednih desetljeća još i više radikalizirala, osvajala je između 0,2 i 0,6 posto, otprilike u rangu nekakvog A-HSP-a u Hrvatskoj. Ili još i gore od toga.

Tek od 2005. NPD osvaja nešto malo preko jedan posto, te i dalje ostaje čvrsto okružena sanitarnim kordonom što su ga između sebe i stranke izgradili Nijemci u ogromnoj većini. Kada Glasnović govori o „etiketama i predrasudama ljevičara“, istina jest da SPD, Linke i Zeleni redovito traže ustavnu zabranu NPD-a.

Ali bi Glasnović morao znati i to da je, primjerice, CDU s Angelom Merkel na čelu 2011. godine zatražila još jednu provjeru NPD-a kako bi se vidjelo treba li stranku zabraniti zbog navodnog protuustavnog djelovanja. U prijevodu to znači da se vidi ruši li Saveznu Republiku Njemačku, te je zapravo na NPD poslala tajne službe da stranku izvole pratiti.

Željko Glasnović Ono o mikrofonu Top News Škola primitivizma: Glasnović u borbi za analni otvor

Bilo je to povodom terorističkog djelovanja ekstremno desnih skupina u Njemačkoj, pri čemu je troje terorista, od kojih je najneslavnija Beate Zschäpe dobila doživotnu robiju, pobilo desetoro ljudi; mahom Turke i Kurde, ali i jednog Grka, te jednu njemačku policajku. Nije baš nekakav kompliment za NPD to što su obavještajne službe jako dugo intenzivno istraživale postoje li direktne zapovjedne veze između NPD-a i tih troje terorista.

Neonacistički korijeni NPD-a leže već u njegovom osnutku. Stranka je nastala fuzioniranjem nekoliko još manjih strančica, i to ponajviše Deutsche Reichspartei, te Deutsche Partei, Vaterländische Union i još nekih, mahom stranaka koje teško da su izborni uspjeh mogle mjeriti iznad promila glasova. Što se tiče postupka što su ga CDU i Merkel pokrenuli protiv NPD-a kako bi se vidjelo je li stranka opasnost po njemačku republiku, postupak je potrajao sve do prošle godine.

Zaključak je bio da NPD jest stranka koja je postavljena neprijateljski prema demokratskoj, pluralističkoj republici Njemačkoj s ustavom u kojem se imaju poštovati ljudska prava i jednakost. Razlog zašto stranka nije i zabranjena naprosto je bio taj što je bila tako mala i beznačajna da svoje puno neprijateljstvo prema Republici i prema Ustavu nije mogla materijalizirati. Dakle, ne predstavlja opasnost samo zato što je preslaba.

NPD protest u Bautenu | Author: Oliver Killig/DPA/PIXSELL Oliver Killig/DPA/PIXSELL

Upravo zato i jest nastao ogroman skandal i val zahtjeva za progonom i zabranom NPD-a diljem političkog spektra kada je stranka osvojila jednog zastupnika iz Njemačke u Europarlamentu. Pritom treba znati da niti to nije neki poseban uspjeh. Njemačka daje u Parlament EU-a čak 96 zastupnika. NPD je osvojio pukih 1 posto glasova i uspio se ugurati jer na tim izborima ne postoji izborni prag.

Što se tiče programa, osim što bi NPD najradije isključio Njemačku iz EU-a, zaključao granice za sve koji nisu bijeli Nijemci i tome slično, ova stranka tvrdi da su za izbijanje Drugog svjetskog rata krivi Saveznici, da Njemačka 1945. nije oslobođena, čak niti u onom zapadnom dijelu, nacističke zločine stranka skoro nikada ne spominje, a kada to slučajno i učini, onda se odmah ide vaditi na civilne žrtve u Njemačkoj u tom ratu.

Express naslovnica Skandalozno!!! Top News Je li gori Darth Vader ili Haso, Esih i Glasnović na okupu?

Bez ikakve ograde da su civilne žrtve uvelike na duši samom nacističkom režimu tog doba. Svako toliko stranka odbija odati počast svim žrtvama Drugog svjetskog rata, društvenu raspravu izbjegava tako dugo dok se „ne slomi utjecaj Centralnog vijeća Židova“ i slično. Konačno, što se tiče „kršćanske Europe“, NPD s takvom političkom platformom apsolutno nema nikakve veze.

Dapače, povijesna je i jako dobro znana činjenica da su Adolf Hitler i nacisti prezirali kršćanstvo zbog židovskih korijena, te da su zbog pomaganja progonjenima u Drugom svjetskom ratu, posebno Židovima, nacisti po logorima pobili nemali broj časnih sestara i svećenika. Pa ako je Željku Glasnoviću, zastupniku dijaspore u Saboru RH takvo okruženje onog dana bilo na čast...

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • osijek 21:22 18.Studeni 2018.

    a jebi ga kako to neškolovanoj seljačini sa samo 8 razreda objasniti koja u svojoj psihozi iza svakog kuta vidi boljševiste

  • nelson 09:56 18.Studeni 2018.

    sramota

  • vjaceslav 21:19 17.Studeni 2018.

    citiram "Dapače, povijesna je i jako dobro znana činjenica da su Adolf Hitler i nacisti prezirali kršćanstvo zbog židovskih korijena, te da su zbog pomaganja progonjenima u Drugom svjetskom ratu, posebno Židovima, nacisti po logorima pobili nemali broj časnih sestara ... prikaži još! i svećenika." - zar do sada nismo učili da je katolička crkva dovela hitlera i musolinija na vlast i pomagala im u zločinima? dakle, ili je ovo revizija svjetske povijesti ili je hrvatska do sada učila krivu?