Top News
4150 prikaza

Krvava nedjelja: Nakon 47 godina optužili vojnika za masakr

Krvava nedjelja - Sjeverna Irska
1/6
YouTube screenshot
Povijesni događaj iz 1972. godine dobio je tek sad sudski epilog, a provedene su dvije istrage od kojih je druga počela 1998.

Državno odvjetništvo je kazalo kako postoji dovoljno dokaza za pokretanje postupka protiv vojnika F zbog ubojstava Jamesa Wraya i Williama McKinneyja. Također se sučeljava s optužbama za pokušaj ubojstva Patricka O'Donnella, Josepha Friela, Joea Mahona i Michaela Quinna, javlja BBC.

Dan 30. siječnja 1972. je postao poznat kao Krvava nedjelja - jedan od najmračnijih dana u Sjevernoj Irskoj. U gradu Derryju pripadnici britanskog 1. padobranskog bataljuna pod zapovjedništvom potpukovnika Derecka Wilforda i kapetana Mikea Jacksona ubili su 26 demonstranata tijekom marša koji je organizirala Udruga za građanska prava Sjeverne Irske u predgrađu Bogside.

Obitelji slomljenih srca

Među ubijenima 13 njih od kojih šestorica maloljetnika, umrli su odmah, dok je još jedan umro četiri mjeseca kasnije od povreda. Dva su demonstranta pregažena vojnim vozilima. Mnogi svjedoci događaja tvrdili su da demonstranti nisu bili naoružani, a petorica su ubijeni s leđa, dok su bježali.

Pucnjava je dovela do sveopćeg bijesa u Derryju i šire. Istog dana kad su sahranili 11 žrtava Krvave nedjelje, bijesna gomila spalila je britansku ambasadu u Dublinu. Bivši vojni padobranac koji je optužen da je ubio dvojicu i pokušao ubiti četvoricu, za javnost je od tada poznat samo pod kodnim imenom Vojnik F jer su svi ostali svjedoci, koji su bili također vojnici, dobili garancije da će ostati anonimni zbog okolnosti ovog događaja.

Državno odvjetništvo je izjavilo da zbog manjka dokaza neće procesuirati 16 vojnika i dvojicu pripadnika IRA-e. Liam Wray, brat poginulog Jamesa Wraya rekao je da je jako tužan zbog ostalih obitelji koje su izgubile svoje najmilije tog dana.

"Dan je bio tužan, ali obitelj Wray je dočekala pravdu. No, danas ovdje ima mnogo ljudi čija su srca slomljena."

Krvava nedjelja - Sjeverna Irska | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Michael McKinney, brat drugog ubijenog - Williama McKinneyja, rekao je da je "razočaravajuće" što obitelji nisu bile ranije obaviještene o suđenju.

"Mislimo na sve one koji su tek danas čuli za tu vijest, a vjerujte mi, ima ih mnogo. Ipak, pravda za jednu obitelj je pravda za sve nas", rekao je.

"Za nas je danas važno istaknuti da je pravda za jednu obitelj pravda za sve nas."

Ravnatelj britanskog državnog odvjetništva Stephen Herron je rekao: "To je bio dug put za obitelji ... i danas će biti još jedan izuzetno težak dan za mnoge od njih. Željeli smo ih osobno upoznati da bismo objasnili naše odluke i kako bismo im pomogli razumjeti razloge. Sada će se razmotriti optužbe za krivokletstvo u odnosu na one osumnjičene koje je prijavila policija", kazao je.

Naime, o krvoproliću su se vodile dvije istrage, a poznatija je druga pod imenom Savilleova istraga jer ju je predvodio lord Mark Saville i pokrenuo ju je 1998. godine, što znači da se 20 godina očekivao rezultat ove istrage i on je sad konačno objavljen.

Budući da ovim pred lice pravde nisu izvedeni svi koji su ubijali ljude, vlada razmatra što će se dalje poduzimati a nije jasno ni znači li to njihovu amnestiju iz svih budućih sudskih postupaka.

Krvava nedjelja - Sjeverna Irska | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Očekuje se da vojnik F bude izveden pred sud u Sjevernoj Irskoj i to pod punim imenom. Isto tako očekuje se da bi se Vojnik F mogao žaliti zbog nepravednog postupanja, budući da drugi vojnici koji su sudjelovali u pucnjavi nisu procesuirani.

Ministar obrane Velike Britanije Gavin Williamson izjavio je kako će vlada ponuditi punu pravnu potporu vojniku F - uključujući plaćanje pravnih troškova i pružanje socijalne pomoći.

"Mi smo to dužni svim vojnicima koji su hrabro služili i htjeli pridonijeti miru u Sjevernoj Irskoj. Dobrobit naših bivših vojnika je najvažnija", rekao je britanski ministar obrane Williamson.

Nova istraga

Novu istragu tražio je tadašnji premijer Tony Blair 1998. godine. U izvješću lorda Savillea na 5000 stranica navodi se da niti jedna žrtva nije predstavljala prijetnju i da su vojnici izgubili samokontrolu.

Kad je izvješće dovršeno i objavljeno, tadašnji britanski premijer bio je David Cameron, i on se ispričao zbog ponašanja vojnika.

U studenom 2016. Državnom odvjetništvu poslan je dosje.

Krvava nedjelja - Sjeverna Irska | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Policija je prijavila ukupno 20 osumnjičenika državnom odvjetništvu, od kojih je 18 bivših vojnika, a jedan od njih umro je prošle godine.

Dokumenti pred tužiteljima uključivali su 668 izjava svjedoka i brojne fotografije, video i audio dokaze. Marš je započeo neposredno nakon 15:00 30. siječnja 1972., a krenuli su prema središtu grada. Međutim, dočekale su ih barikade i vojnici. Preusmjerili su ih prema Derry Corneru u Bogsideu. Nakon žestokih sukoba između skupine mladića i vojske, vojnici iz padobranske regimente htjeli su ih uhititi. Neposredno prije 16:00 sati počeli su na vojsku bacati kamenje, a vojska je odgovorila gumenim mecima, suzavcem i vodenim topovima. Dvije osobe su nastrijeljane i ranjene. U 16:07, padobranci su krenuli s uhićenjima, a tri minute kasnije vojnici su počeli pucati.

Prema dokazima 21 vojnik ispalio je municiju. Dan nakon krvave nedjelje vlada je objavila da će se voditi istraga koju će voditi Vrhovni sudac, Lord Widgery, ali tek danas saznali su se rezultati istrage koja je trajala 47 godina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.