Top News
3562 prikaza

Jolly - dalmatinski kralj trgovine blizak ministrima

Josip Stojanović Jolly i Gabrijela Žalac
1/5
PIXSELL
Stojanović je u privatne vode ušao još prije rata, a ovih dana je u fokusu javnosti zbog spornog Mercedesa u dvorištu kuće ministrice Gabrijele Žalac

Tko nije čuo za Josipa Stojanovića Jollya čuo je u srijedu, nakon što se doznalo da njegova tvrtka u vlasništvu ima luksuzni Mercedes E klase koji je već dulje vrijeme parkiran u dvorištu obiteljske kuće ministrice Gabrijele Žalac, kojoj u zadnje vrijeme baš ne ide najbolje. Jolly je zaštitno ime za Mercedes u Hrvatskoj, otkako je prije pet godina osnovao tvrtku Jolly Autoline i preko nje postao zastupnik Mercedesa za Hrvatsku.

Tada se u sjedištu njemačke korporacije pojavio s već kupljenim centrima u Splitu, pismom namjere Hrvatske gospodarske komore, pismom podrške predsjednika Ive Josipovića, osobnim pismom Ivice Todorića i narudžbom automobila u vrijednosti od dva milijuna eura, piše Tportal.

Andrej Plenković E sad ih ima Top News Plenki spašava svoje ministre, oni mu sada duguju sve

Međutim, Stojanović je u privatnim vodama već odavno, još prije rata. U Miljevcima, gdje je rođen, blizu Šibenika otvorio je diskoteku, a prvi koncert bio je onaj Miše Kovača.

Prije nego je postao vlasnik najvećeg dalmatinskog trgovačkog lanac Jolly svoju prvu trgovinu otvorio je u Drnišu. Bilo je to neposredno pred rat, a onda se pridružio hrvatskim braniteljima. Vratio se nakon godinu i pol dana na ratištu i otvorio dućan u Šibeniku. Devedesete je proveo otvarajući dućane, a krajem devedesetih otvorio je prvi supermarket.

Josip Stojanović Jolly | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)
Kako to obično bude s domaćim poduzetnicima, tako se i Jolly počeo širiti i više mu nije bila dovoljna samo trgovina, pa je paralelno krenuo i sa hotelskim biznisom. No, vrijeme je pokazalo da to baš nije tako lako, pa je trgovinu prodao Ivici Todoriću.

U međuvremenu je kupio Vodičanku, odnosno hotel Olympia koji ostvaruje oko 10 milijuna eura prometa i zapošljava do dvjestotinjak ljudi, a prije dvije godine otvorio je novi hotel Olympia Sky u Vodicama, luksuzni hotelski kompleks u obliku kruzera, vrijedan 175 milijuna kuna. Najveći dio ulaganja stigao je od kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), piše Tportal.

Andrej Plenković Ostavke nikako Top News Sve afere Plenkijevih ministara i zašto ih nije smijenio

Na otvaranju hotela bio je sam vrh hrvatske politike. Došla mu je Gabrijela Žalac, Gordan Jandroković, Zdravko Marić, Gari Cappelli, Oleg Butković... S mnogim je političarima i ministrima prijatelj, kako je i sam jednom prilikom rekao.

U posebno je dobrim odnosima s ministrom Zdravkom Marićem, koji je u srijedu rekao da se znaju odavno, da su prijatelji i da će ostati prijatelji. Zajedno su bili na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji otkud će ostati upamćena ova fotografija.

Jolly i Zdravko Marić na Svjetskom prvenstvu | Author: Facebook Facebook
Jolly se bavio još nekim poslovima: bio je vlasnik ženskog košarkaškog kluba ŽKK Šibenik Jolly JBS, potom suvlasnik Jadranske banke koja više ne postoji, gdje je navodno izgubio 50 milijuna kuna. Od novijih poslova je skorašnji početak gradnje poslovno-stambenog kompleksa u strogom centru Šibenika.

Nacional ga je još 2005. nazvao 'dalmatinskim kraljem trgovine i sporta' a pažnju medija privukao je i nabavom najskupljeg automobila u Hrvatskoj, McLarenova Mercedesa SLR, proizvedenog u ograničenoj seriji, koji je platio oko 27 milijuna kuna.

Jolly je nedavno dobio unosan posao isporuke zglobnih autobusa marke Mercedes splitskom Prometu. Vrijednost ugovora je 73,9 milijuna kuna, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Josip Stojanović Jolly | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)
Unatoč svim poslovima koje je do sada radio, treba reći da je ipak poznatiji po drugim stvarima, kao što je vlasništvo najskupljeg Mercedesa, i sada ova 'nezgodna' povezanost s ministricom Žalac. Iako oboje tvrde da nema ništa sumnjivo u Jollyjevom Mercedesu koji je parkiran u dvorištu ministrice Žalac, a kojeg su navodno iznajmili njezini roditelji, dojam je da se oko ovog automobila neće tako skoro spustiti prašina. Osim više kontradiktornih izjava ministrice vezanih za vlasništvo nad spornim Mercedesom, tu je i činjenica da je Jolly, kako se piše a i kako je rekao Gordan Maras, dobivao EU poticaje koje je osobno potpisala Gabrijela Žalac.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 01:49 21.Ožujak 2019.

    to se svakom može dogoditi

  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 01:49 21.Ožujak 2019.

    to se svakom može dogoditi

  • BESTpartizan 20:17 20.Ožujak 2019.

    hdz sve može