Top News
2752 prikaza

Sve afere Plenkijevih ministara i zašto ih nije smijenio

Andrej Plenković
REUTERS
Sve češće se mora postavljati pitanje koja je granica premijerove tolerancije na skandale njegovih ministara

Kad možemo govoriti o trendu? Andrej Plenković nije prihvatio ponuđenu ostavku Gabrijele Žalac nakon što je u ponedjeljak sama ministrica priznala da joj je vozačka dozvola istekla prije gotovo tri godine u trenutku kada je pogodila djevojčicu u Vinkovcima.

A ona je tek posljednja u nizu ministara koji su uteg oko vrata premijeru, ali i čitavoj Hrvatskoj. Kao ministrica EU fondova, Gabrijela Žalac nije ponudila ostavku zbog poražavajuće loših rezultata povlačenja novca iz blagajne Unije. Prošlog kolovoza kad je objavljeno da čak 32 hrvatska grada nisu povukla niti lipe iz EU fondova, ministrica je šutjela. 

Uspjeh ili neuspjeh rada nekog ministra ili ministarstvo odavno nije nikakav kriterij za promjenu ministra. A čini se da Plenkoviću čak ni afere više nisu razlog za smjenu svojih podređenih. Kako drukčije objasniti situaciju gdje je lakše nabrojati ministre oko kojih se ne vežu neke veće afere i to iz vremena njihovog ministarskog mandata?

Na službenim stranicama Vlade, odmah uz premijera je Marija Pejčinović Burić. Ministrica vanjskih i europskih poslova nije se proslavila organiziranjem hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 2020. godine. Kako su naši mediji već ranije pisali, za brojne usluge potrebne za predsjedanje su druge države sklapale sponzorske ugovore i tako rješavale značajan dio financijskog tereta. Hrvatska nije ispala tako vješta. 

Nada Murganić Kasno paljenje Top News Dosta je zgražavanja - kaznite nasilnike i odgovorne!

Osim toga, protiv ministrice je išla i prijava Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa koju je Povjerenstvo kasnije odbilo. 

Prije nešto više od godine dana, Mostovac Mosta Nikola Grmoja napao je tadašnju potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić: "Dalić je zaboravila spomenuti da bi termoelektrana opteretila hrvatske građane i poduzetnike jer bi prodavala struju Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE) po poticajnoj cijeni od 1,26 milijardi kuna godišnje, dok bi HROTE tu struju prodavao na tržištu po 0,9 milijardi kuna! Razlika od 360 milijuna kuna prikuplja se iz naknade za obnovljive izvore energije od potrošača, pa bi zbog tog projekta cijena struje trebala rasti! U 25 godina je to 9,5 milijardi kuna koje bi se uzelo građanima i poduzetnicima kako bi muž ministrice Marije Pejčinović Burić, a možda i Martina Dalić i krugovi povezani s njom, zaradili silan novac", ustvrdio je Grmoja.

Mostovac je govorio o projektu Vis Viva, gradnji termoelektrane i hidroelektrane na Perući, u polovičnom vlasništvu Zorana Burića, supruga ministrice vanjskih poslova. 

Andrej Plenković na skupu HDZ-a Gore od KPJ Top News Partijska stega HDZ-a: Ne dolazite pijani na skupove

Damir Krstičević kao ministar obrane, nadgledao je jedan od najvećih promašaja hrvatske diplomacije posljednjih godina. Nabavka izraelskih F-16 pokazala se kao katastrofalan potez i nemušta objašnjenja iz ministarstva bila su prozirnija od svježe očišćenog stakla. Američka strana, a oni su morali amenovati svaki korak kupovine zrakoplova, tvrdila je da su Hrvatsku i Izrael upoznali sa svojim uvjetima. Iz Vlade su govorili da nisu znali za sve te uvjete, ali američki veleposlanik Robert Kohorst uvjeravao je našu javnost da su sve strane bile upoznate s procesom. Kasnija curenja dokumenata samo su dolila ulja na vatru optužbi i protuoptužbi o krivnji za propali dogovor. Ministar Krstičević nije ni razmišljao o nuđenju ostavke. 

Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, odlučio je podići tužbe protiv Nacionala zbog objave lažnih fotografija. Da je Nacional prezentirao te fotografije kao istinite, tužba bi bila razumljiva, ali hrvatski tjednik je detaljno pojasnio kako se ministar našao na meti ucjenjivača. Ministar je prijetio "bandi" da će ih uskoro razotkriti, ali to se još nije dogodilo. Tolušić je u svoju obranu, kad su izišle sporne fotografije, kazao da u Srbiji nije boravio deset godina. Pa se ispostavilo da je tamo bio 2012. godine i to u Beogradu. 

Ministar Zdravko Marić ušao je u Banske dvore u mandatu nesretnog Tihomira Oreškovića. I čitavo vrijeme prati ga avet njegovog rada u Agrokoru u doba kad je Gazda Ivica Todorić bio alfa i omega hrvatskog gospodarstva. Oporba ga je u nekoliko navrata pokušala maknuti s ministarske pozicije, apsolutno bezuspješno. Odluka Povjerenstva za sukob interesa da je Marić povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokora nije mu značajnije uzdrmala fotelju. Dojučerašnji neprijatelj, HNS, šutke je promatrao što se događa. Prije nego su ušli u vlast pokušavali su rušiti Marića uz znatno manje dokaza o neprikladnom ponašanju.

Andrej Plenković i Ivana Maletić Triput je triput Top News Maletić zna brojati samo SDP-ove neuspjehe s EU fondovima

Porez na nekretnine najveći je uteg ministarskog mandata Predraga Štromara, malo je bilo priče da će ga uvesti, pa da neće, pa da će to biti kroz povećanje naknada da bi na kraju sve ostalo isto. Politički bi to ipak mogao biti njegov odnos prema Mariću prije i nakon dolaska na vlast.

Hrvatska policija ne uživa veliko povjerenje građana, a ne pruža im ni veliki osjećaj sigurnosti. Realno govoreći, kolika je krivnja ministra Davora Božinovića? On im je svima nadređeni, pa je njegova zapovjedna odgovornost i najveća. Možda najbolje to opisuje slučaj novinarke portala Net.hr Đurđice Klancir. Podsjetimo, dvojica policajaca došla su na njeno radno mjesto kako bi je legitimirali zbog namjere privatne strane za podizanje tužbe. "Ako su policijski službenici postupali zakonito, ako su u postupanju bili pristojni kako to nalaže profesionalni kod, a ako unatoč tome postoji problem, onda je na vrhu sustava da taj problem riješi. Ako je pitanje nedorečenosti pravilnika koji je ministar unutarnjih poslova donio 2010., tada to možemo vrlo brzo riješiti određenim izmjenama i dopunama, koje ću ja potpisati", izjavio je Hini ministar Božinović. 

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić potvrdio je da je on preko odvjetnika podnio zahtjev za podnošenje privatne tužbe protiv te novinarke zbog klevete. Hrvatsko novinarsko društvo taj je slučaj najoštrije osudilo kao "političko-policijski pritisak" na novinarku. Sindikat policijskih službenika u pismu ministru Božinoviću zatražio je ostavku glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, zbog korištenja policije u političke svrhe. Ostavke nitko, barem prema informacijama dostupnima u trenutku zaključenja ovog teksta, nitko nije ni ponudio zbog ovakvog slučaja.

Andrej Plenković, Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Tena Mišetić i Marko Milić Akcija sablja Top News Plenki čisti HDZ: Evo koga dovodi na vrh stranke

Nada Murganić, ime i prezime o kojem je napisano mnoštvo kritika. Sjećate se kako je na premlaćivanje Mare Tomašević rekla da je to tako u braku? Sustav socijalne skrbi je pred kolapsom već odavno, a ona je to pokušavala popraviti kozmetičkim zahvatima. Otkaz šefici zadarskog Centra za socijalnu skrb neće promijeniti ništa u sustavu koji dopušta da četvero djece boravi s roditeljima koji se nisu sposobni brinuti za njih. Sami socijalni radnici su svjesni da imaju previše posla, previše birokracije i premalo ovlasti da bi išta konkretno napravili. Kad se ona prije nekog vremena upitala što smo tolike godine radili da imamo generaciju mladih ljudi koji na ovakav način rješavaju svoje odnose nije htjela pogledati u ogledalo i zapitati se što je ona osobno uradila. Možda su neki novi klinci vidjeli kako je ona darove za siromašnu djecu dijelila po privatnom vrtiću. I zaključili da je u takvom društvu prihvatljivo gotovo jer je nasilje sastavni dio obiteljskog života.

Milan Kujundžić nije otišao zbog smrti Gabrijela Bebića ni Mattea Ružića, ni zbog peripetija s lijekom Spinrazom, ni zbog izjave novinarki da bi i ona trebala malo moliti. Što bi on trebao uraditi da mu se Plenković zahvali na suradnji? Možda osjetiti krivnju za neki od propusta sustava kojem je na čelu, ali se sve češće postavlja pitanje ima li on osjećaj odgovornosti prema zdravstvu.

Klinička bolnica u Mostaru Božina bolnica Top News Bolnica u Mostaru kojoj plaćamo dugove od 40 milijuna kuna

Ministar Tomo Medved prošle godine malo je priprijetio novinaru Indexa Vojislavu Mazzoccu. "Medved je Mazzocca nazvao u nedjelju oko 14:45. Rekao mu je: "Hoćete da uđemo vi i ja u ring? Ako hoćete ući ćemo u ring",  te zaprijetio "Budete li mi se još dirali u sina, u meni će se probuditi vojnički duh", opisao je Index taj događaj. Ministar se kasnije ispričao zbog toga, ali je cijelo vrijeme govorio da nije želio prijetiti novinaru. Nešto prije toga je tražio od HRT-a skidanje s programa film "Ministarstvo ljubavi" što mu nije u potpunosti uspjelo već je film samo emitiran u kasnom terminu. Ministru su zamjerali i izmjene zakona o hrvatskim braniteljima. Kako je Express već ranije pisao, vrh Vlade shvatio je da bi prema tom zakonu previše branitelja moglo tražiti invalidnine. Marko Pavić je vještim ubacivanjem amandmana i produljenjem procesa barem odgodio značajni udar na državni proračun. 

Reforma obrazovanja daleko je najveći problem ministrice Blaženke Divjak i čini se da je svaki njen potez bio pogrešan. Sjetimo se kako je brzinom munje reterirala nakon pobune oko popisa obavezne lektire. Ne treba zaboraviti ni da je najavila cjelovito rješenje za problem nasilja u školi, da je najavila obračun s lažnim diplomama, ali sve to će pasti u zaborav kad se ostvari njeno obećanje o besplatnim udžbenicima u školi.

O ostalim ministrima nećemo previše govoriti. Umjesto zaključka samo ćemo vas, naše čitatelje, zamoliti da posjetite popis ministara na službenim stranicama Vlade i dobro razmislite. Zapitajte se što Vam prvo padne na pamet kad vidite ime i prezime nekog ministra? Koliko dobrih stvari imate za reći o bilo kome od njih?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:43 12.Ožujak 2019.

    plenky care ministrica ti radi nesrece po cesti i nema otkaza?

  • Milan.banijac 09:13 12.Ožujak 2019.

    GLASAČI ĆE REĆI SVOJE, A TI SVOJE.

  • duro 21:51 11.Ožujak 2019.

    Govno je govno! Možeš ga pozlačivati i u kadifu omatati ali i dalje je govno i smrdi.