Top News
29034 prikaza

Megalomani: Peveci su imali milijune, nije im bilo dosta

Zdravko i Višnja Pevec
1/8
Damir Spehar (PIXSELL)
Htjeli su postati najveći i u svojoj pohlepi su propali i za sobom povukli tisuće života

Vrhovni sud potvrdio je presudu Županijskog suda u Bjelovaru prema kojoj su Zdravko i Višnja Pevec krivi za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i u siječnju 2015. godine osuđeni na zatvorske kazne.

Zdravku Pevecu, podsjetimo, izrečena je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i deset mjeseci. Pri tomu, polovica kazne preinačena je u uvjetnu, a kako mu se priznaje i šest mjeseci koje je proveo u pritvoru, preostaje mu još oko 11 mjeseci zatvorske kazne.

Njegovoj supruzi Višnji izrečena je kazna zatvora u trajanju od jedne godine, koja je potom zamijenjena radom za opće dobro na način da se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada, objavila je Hina.

Usto, supružnici Pevec u roku od 15 dana dužni su platiti gotovo 400 tisuća kuna sudskih troškova, ali i 3,9 milijuna kuna tvrtki Pevec.

"Sve su mi uzeli i nemam otkuda to platiti. Zamolio bih hrvatske građane da mi posude po jednu kunu kako bih to mogao platiti", komentirao je Zdravko Pevec okupljenim novinarima. 

Radnici Željezare Split i Kamenskog zajedno prosvjedovali 200 bogatih Ekonomix Propali tajkuni: "Mama mu je prosila za hranu..."

Sudsko vijeće Županijskog suda u Bjelovaru Zdravka Peveca proglasio je krivim po dvije od tri točke optužnice, a po jednoj ga je oslobodilo, dok je Višnja proglašena krivom po jednoj, a po druge dvije je oslobođena. Supružnici Pevec proglašeni su krivima po točci optužnice koja ih je teretila da su na štetu tvrtke pribavili nepripadnu materijalnu korist od gotovo 4 milijuna kuna.

Supružnike se teretilo da su stavljali novac tvrtke na privatni račun u Austriji te time umanjivali porezne osnovice. Peveci su oštetili proračun za oko 26,8 milijuna kuna zbog umanjivanja poreznih osnovica te tvrtku Pevec d.d. za 3,9 milijuna kuna jer su povukli novac od povrata poreza na svoj privatni račun. 

Na vrhuncu svoje slave i bogatstva nerazdvojni supružnici bili su vlasnici osam prodajnih centara, šest tvrtki u Hrvatskoj, pet u regiji, zapošljavali su 4000 ljudi, procijenjena vrijednost tvrtke bila je 3,5 milijardi kuna.

Bili su drugi po redu najveći trgovački lanac u Hrvatskoj i primjer brzorastućeg biznisa. 

Višnja Pevec | Author: Damir Spehar (PIXSELL) Damir Spehar (PIXSELL)
"I Višnja i ja smo djeca sa sela, dolazimo iz obitelji koje su se bavile poljoprivredom. Moj pokojni djed bio je prije Drugog svjetskog rata veleposjednik. Otac se kasnije unatoč komunističkom režimu nastavio privatno baviti poljoprivredom. Bili smo skrbni, i stalno smo ulagali. Pred Božić bi mati pitala oca hoće li zaklati živad za blagdane. On bi rekao: ‘Ne, možemo jesti što drugo, perad ćemo prodati pa ćemo kupiti opet više za uzgoj’. Gradili smo malo po malo. Kad sam došao iz vojske, dočekao me pred kućom novi Stojadin. Sa 16 godina sam vozio BMW-ov motor, bio je jedan jedini takav u cijeloj regiji", kazao je svojedobno Pevec u razgovoru za 24sata.

Franjo Tuđman, Ivica Todorić, Luka Rajić, Gojko Šušak... 1995. Hrvatska propast Ekonomix Tri tvrtke koje su propale, ali nas nisu dirale kao Agrokor

Pevec je 2008. krenuo u otvaranje centara i u zemljama bivše Jugoslavije. Sve su to bile investicije koje su iscrpile osnovni biznis, trgovine, i zadužile ga do razine kada više nije bilo moguće servisirati tekuće obveze, uključujući plaće radnika. Iako su se voljeli predstavljati poduzetnicima izniklim iz naroda, koji su ostvarili “američki san na hrvatski način”, Zdravko i Višnja Pevec nikad nisu uživali naročit ugled u javnosti.

Jedan ekonomski stručnjak za njih je svojedobno kazao; “Njima se nije dogodilo ništa specijalno. Samo ih je poslovanje nadraslo”. Više nisu mogli pratiti rast firme, zakoni su se sve više pooštravali, a oni su radili sve veće greške, namjerne ili nenamjerne.

Megalomanski su raširili poslovanje na područja koja im realno nisu trebala. Njihova propast dogodila se u samo nekoliko mjeseci.

Do stečaja je došlo 2009. godine. Godinu prije propasti ostvarili su rekordni promet od 450 milijuna eura. Pevecovu biznisu presudila je već toliko puta viđena odluka hrvatskih poduzetnika da se razvijaju i izvan glavnog biznisa. Pevecovi su zaronili u djelatnosti izvan trgovine, kupili su stotine kamiona i počeli se baviti prijevozom. Njihove su cijene bile niže od tržišnih pa se špekulira da je mnogim prijevoznicima “bilo jako drago” što je Pevec propao.

Zdravko i Višnja Pevec | Author:
Otvarali su i firme koje su se bavile građevinarstvom i hotelijerstvom, a Višnja je u jednom trenutku počela slikati, pjevati i nastupati na festivalima.

Plačemo zajedno s radnicima, kako da im pomognemo kad smo u istoj situaciji, rekao je u početkom prosinca 2009. godine Zdravko Pevec koji došao sa suprugom Višnjom u Bjelovar tražiti pomoć za spas svoje tvrtke. Rekao je kako radnicima ne može isplatiti plaće jer su mu blokirani svi računi, a robu koju im je ponudio, ne žele uzeti.

"Razumijem da s robom ne mogu kupiti kruh", rekao je Pevec. Njegova supruga Višnja kroz suze je dodala kako će se boriti do kraja da podmiri dugove radnicima. "Tražimo pomoć od države i prvi novci koje dobijemo bit će za plaće", obećala je Višnja Pevec. A Zdravko je rekao da su za stečaj krivi sindikati jer su se strani investitori povukli kada su vidjeli da se ispred njegovih centara štrajka.

"Ja sam ih molio da se strpe jer je upravo kraj godine predstavljao priliku da se Pevec spasi", ustvrdio je Pevec.

Kuća Miroslava Kutle Sad imaju sve Life Hrvatski tajkuni: Nekad su živjeli u straćarama

A spas su mu trebali pružiti strateški partneri. Možda čak i imaginarni jer se nisu pojavljivali nigdje u javnosti, pa čak ni šturim priopćenjem ili odgovorom sudu na poziv za svjedočenje. 

"Od policije smo zatražili provjeru autentičnosti i valjanosti ugovora koji je Zdravko Pevec 21. prosinca prošle godine, pridonio stečajnoj sutkinji Branki Pleskalt kako bi odgodio stečaj, obrazlažući to najavom da ima nekoliko strateških partnera koji su spremni na ulaganje u tvrtku Pevec", rekla je županijska državna odvjetnica Branka Merzić u veljači 2010. godine. Dodala je i da se nakon traženja stečajne sutkinje niti jedan od tzv. strateških partnera, od kojih su tri navodno iz Austrije, a po jedan iz Teksasa i Venezuele, nije pojavio s vjerodostojnom ispravom za pristupanje dugu. 

Zdravko i Višnja Pevec | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)
Danas, ako upišete u neku od internet tražilica, pojmove "pevec texas" iskočit će vam samo pipa u ponudi trgovačkih centara Pevec. 

Višnja će s vremena na vrijeme zapjevati na nekoj zabavi, Zdravko će i dalje govoriti da je sve dao za firmu, ali činjenice govore da su muljali. Sada se predstavljaju kao mučenici, kao da su sve svojim rukama stekli. Zaboravit će pritom optužbe za izdavanje mjenica bez pokrića, zaboravit će čak i blagonaklono zakonsko okruženje. A to okruženje je bio divlji zapad privatizacije hrvatskog gospodarstva. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Danko 23:51 20.Ožujak 2019.

    Kao i mnogi drugi u Hrvatskoj, čim su se malo dalje odmakli od poljoprivrede pukli su. Nije za nas veliki biznis nego gredica, okopavaj i prodaj na tržnici, takvi ne propadaju