Top News
5370 prikaza

Hrana, lijekovi, gorivo... Engleze čeka kriza i nestašica

Boris Johnson
1/4
Press Association/PIXSELL
Boris Johnson obećao je da Britanci 31. listopada konačno izlaze iz EU, ako treba i bez sporazuma

Za manje od 75 dana Velika Britanija trebala bi i službeno (konačno) izaći iz EU. Brexit kako se to već i mjesecima, pa čak i godinama najavljuje, ostavit će trajne i velike posljedice na ovu zemlju. Mediji najavljuju da dolazi teško vrijeme, da će doći do nestašice hrane, goriva i lijekova, ako se ne postigne dogovor. Navodno to tako stoji u vladinim dokumentima do kojih su došli, nazvanima kodnim imenom Operation Yellowhammer.

Medicinska roba koja dolazi iz Europe bit će "osjetljiva na velika kašnjenja", a dostupnost svježe hrane smanjit će se, što će potaknuti i rast cijena, piše CNN.

Stoji u tim dokumentima i da većina javih i poslovnih institucija nije spremna za izlazak iz EU bez sporazuma, i da je rastući "umor oko izlaska" iz EU-a ometao planiranje za nepredviđene situacije.

Prosvjedi za Brexit Princip reciprociteta Top News Procurilo: Što nakon Brexita čeka Britance koji žive u EU?

"Cilj ovog nije zastrašivanje, ovo je najrealnija procjena onoga što nas čeka bez dogovora. Ovo je najvjerojatniji scenariji, a ne onaj najgori", rekao je jedan izvor u razgovoru za Sunday Times.

Preciznost tog izvješća kritizirali su mnogi. U razgovoru sa novinarima CNN dužnosnici Gibraltara rekli su kako su dokumenti "zastarjeli" i utemeljeni na planiranju "najgoreg mogućeg scenarija" s kojim "su se već susreli".

Nakon što im je propao datum izlaska u ožujku, pa propala vlada a zatim su i dobili novog premijera, Velikoj Britaniji dan je novi datum za izlazak iz EU, 31.listopada. Boris Johnson obećao je da Britanci tog datuma konačno izlaze, ako treba i bez sporazuma.

Na svojim prvim premijerskim putovanjima u Berlin i Pariz Johnson će pokušati osigurati novi Brexit koji bi trebao zamijeniti onaj bivše premijerke Therese May. Koje su mogućnosti tih razgovora, nitko ne zna. EU ponavlja i dalje da o sporazumu o izlasku, koji tri puta nije prošao u britanskom parlamentu, nema rasprave.

Boris Johnson Gori od braće Marx Top News "Boris premijer? Pa taj redikul je gori od Trumpa!"

Dokumenti su iscurili u javnost u trenutku kada je britanska vlada ukinula povijesni zakon o europskoj zajednici iz 1972. godine, čime se zapravo ukida zakonodavstvo EU-a u Velikoj Britaniji. Otkazivanje će i formalno zaživjeti u trenutku kada Velika Britanija, 31. listopada, napusti EU.

"Ovo je znak ljudima ove zemlje da nema povratka, da napuštamo EU bez obzira na posljedice", rekao je državni tajnik za izlazak iz EU Steve Barclay.

Vođa opozicije Jeremy Corbyn predstavio je svoj plan kojim bi trebao spriječiti Johnsona da odvede zemlju u ono što mnogi doživljavaju katastrofalnim Brexitom bez sporazuma. Lider Laburističke stranke najavio je da će zatražiti glasovanje o nepovjerenju Johnsonove vlade "čim dobije priliku" i nastojat će formirati "strogo ograničenu" skrbničku vladu. To je pismo poslao vođama ostalih britanskih stranaka. 

Johnson sada ima slabu parlamentarnu većinu, i zato je posebno ranjiv na mogućem glasovanju od nepovjerenju. Pad vlade ne bi srušio Brexit, ali bi (opet) izlazak Velike Britanije iz EU mogao prolongirati.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • makan1210tahi 22:57 18.Kolovoz 2019.

    nema veze ali imaju ovog klauna da ga spale na trgu kad im dođe iz dupeta u glavu