Top News
386 prikaza

Danas je zadnji radni dan Therese May - što sad?

Theresa May
REUTERS
U cijeli proces izbora novog premijera mogla bi se umiješati kraljica Elizabetha II

Britanska vladajuća konzervativna stranka odlučit će krajem srpnja tko će biti sljedeći premijer Velike Britanije. Izbori koji će dovesti do novog imena prvog čovjeka koji će voditi pregovore s Europskom unijom oko konačnog raskida.

Theresa May danas, u petak 7. lipnja podnosi ostavku nakon što joj nije uspjelo dovršiti Brexit ili barem pronaći način da uvjeri parlament da odobri njezin izlazni plan.

Njezina najava ostavke ne znači ujedno da su potrebni i novi parlamentarni izbori. Do sada se javilo 11 kandidata koji žele sjesti u njezinu fotelju, a pobjednik će biti i vođa stranke i novi premijer. Evo kako se očekuje da će izgledati taj proces, koji nadgleda interna skupina stranke, poznata kao Odbor iz 1922. godine:

Boris Johnson i Theresa May Slijedi propast Top News May su otjerali, sad je trgaju, a Britanija srlja u ponor

Kandidati koji su se javili na mjesto premijerke Therese May moraju imati potporu još najmanje osam drugih konzervativaca iz Parlamenta. To je više nego na prethodnim izborima i to nakon što je komisija donijela takve izmjene kako bi se izbjeglo da se javi veći broj kandidata koji nemaju dovoljnu podršku. Poziv za kandidate bit će raspisan u 13:00 sati 7. lipnja. Nominacije će se primati 10. lipnja od 9 ujutro do 16 sati.

Glasovanje konzervativaca bit će 13. lipnja. Zastupnici konzervativaca održat će nekoliko krugova glasovanja jer će se na taj način eliminirati kandidati. Svaki put glasovanje će biti tajno.

Ispadat će svaki kandidat koji prikupi u prvom krugu manje od 16 glasova. Prvi krug bit će između 9 i 11 sati ujutro. Ako svi kandidati imaju više od 16 glasova, eliminirat će se onaj s najmanje glasova. U drugom krugu eliminirat će se svi oni koji prikupe 32 glasa ili manje. Ako svi prikupe više od 32 glasa, ispast će onaj s najmanje glasova.

Theresa May i kraljica Elizabetha II | Author: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL
Nakon toga glasački listići ubacivat će se 18., 19, i 20. lipnja, a nastavit će se sve dok ne ostanu dva kandidata.

Glasovanje konzervativaca završava u tjednu koji počinje 22. srpnja. Posljednja dva kandidata su stavljena na glasanje u širem sastavu Konzervativne stranke, a pobjednik će biti imenovan novim vođom. Stranka je priopćila kako želi dovršiti ovu fazu izbora u tjednu koji počinje 22. srpnja.

Konzervativci broje oko 160.000 članova, ali će 22. lipnja će krenuti kampanja, a priliku da ispitaju kandidate dobit će čak i oni koji nisu članovi stranke.

U svom govoru o ostavci, May je kazala kako će biti premijerka sve dok se ne završi natječaj za njezinog nasljednika. To bi se moglo pokazati posebno nezgodnim ako bi kandidati koji bi ostali u utrci bili netko poput Borisa Johnsona ili Dominica Raaba, odnosno onih koji su za tzv. 'tvrdi Brexit' ili 'meki Brexit'. U tom slučaju novi vođa neće biti premijer zemlje sve dok ne bude osigurao povjerenje i dovoljan broj glasova i iz protivničkog tabora.

Theresa May Nasljednik/ ca Top News Jedan od ovih pet ljudi doći će na mjesto Therese May

Glasnogovornica gospođe May rekla je Guardianu da neće predati ključeve Downing Streeta 10, tako dugo dok neće moći reći kraljici da se povlači i dok netko drugi ne dobije povjerenje Donjeg doma parlamenta. To znači da nasljednik Therese May kao vođa torijevaca može izbjeći suočavanje s Parlamentom prije ljetne stanke, što bi moglo odužiti imenovanje sve do jeseni.

Naime, Konzervativna stranka ne želi točno reći kada će biti objavljen pobjednik njihovog natječaja za novog vođu, osim da će to biti u tjednu koji počinje 22. srpnja, no izvori govore da vlada planira početi s ljetnim odmorom već 19. srpnja.

Istovremeno Donji dom je izvijestio Ustav propisuje točna pravila u ovakvim slučajevima, a to je da premijer nije dužan podnijeti ostavku ako i dok ne bude jasno da druga osoba ima povjerenje Donjeg doma. Isto tako od premijera se očekuje da podnese ostavku čim bude jasno da je druga osoba dobila povjerenje Donjeg doma. Ako ne podnesete ostavku u takvoj situaciji, moglo bi doći do opasnosti da se u politički proces umiješa kraljica, što se, kako piše u uputama Vladi – ne bi trebalo ni smjelo dogoditi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.