Top News
2531 prikaza

Je li gori Darth Vader ili Haso, Esih i Glasnović na okupu?

Express naslovnica
express
Je li skandaloznija i neukusnija naslovnica sljedećeg broja Expressa ili zgražanje nad njom?

Najnoviji broj Expressa od 12. svibnja uredništvo te periodičke tiskovine ukrasilo je jezivom naslovnicom s u najmanju ruku neukusnim, ako ne i skandaloznim prikazom troje saborskih zastupnika koja odiše duhom nacističkih propagandnih plakata iz Drugog svjetskog rata.

Tako dramatično i potreseno o naslovnici novog broja tjednika Express, koji će se sutra naći na kioscima, izvještavaju mediji povezani s desnim političkim opcijama, a isti takvi komentatori "ekskluzivno" otkrivaju da je ilustracija na naslovnici zapravo citat jednog propagandnog postera iz Trećeg Reicha, i to iz doba rata, sve kako bi se Zlatku Hasanbegoviću, Bruni Esih i Željku Glasnoviću imputirao desničarski ekstremizam. Pa, da vidimo, koliko je naslovnica doista jeziva?

Koliko je jezivo na takav način blatiti Hasanbegovića, stručnjaka za povijest od svjetskog ugleda čije izjave poput one o "ustašama herojima čije se mučeničke i šehidske kosti sada prevrću u zemlji" slavi cijeli zapadni slobodarski svijet? Kao i onu da "antifašizam nije temelj ove države već floskula koja nema utemeljenje u Ustavu". Ili bilo koju iz opusa čovjeka za kojega svaka ponosna hrvatska žena i muškarac duboko pati zbog nepravdi po kojima još nije nagrađen Nobelovom nagradom za mir.

Naslovnica Express | Author: express express
Ali, zato mu se u, eto, nezahvalnoj naciji događa da mu pronađu način za izvući sličnost s jednim Darthom Vaderom, iako je riječ o pacifistu koji se i u 90-ima othrvao ratnom porivu da se prihvati oružja. Posebno je skandalozno ono što je učinjeno Glasnoviću, čovjeku koji je parlamentarnu demokraciju Republike Hrvatske nedavno raskrinkao kao "Croslaviju", koji je junački smogao snage uzviknuti protiv "razmaženih derišta recikliranih komunista", koji se pravednički suprotstavio rabijatnim novinarima kršćanskom prispodobom o zabijanju mikrofona u analni otvor, samo kako bi se borio za slobodni hrvatski medijski prostor.

Ne zaboravimo da je riječ o čovjeku koji je riskirao i medijski linč, ispunjavajući svoju kršćansku i domovinsku dužnost da prisustvuje svetim misama za pokojne ustaške heroje koje dekadentni Zapad desetljećima duboko nepravedno prezire kao ratne zločince s najnižih razina brutalnosti, koji su se, navodno, borili na strani nacističke najezde u Drugom svjetskom ratu.

Pa ako je Express u svom protucivilizacijskom podvaljivanju desnog ekstremizma ovakvu naslovnicu priuštio takvoj dvojici ljudi, nikakvo čudo što nije zaobišao niti "ikonu hrvatske desnice" Brunu Esih. Ako ništa onda, moguće, zato što ju je dokazano nepravedno progonjeni Glasnović, nešto prije novozavjetne prispodobe o mikrofonu i tijesnim mjestima, javno pohvalio kao jednu od rijetkih osoba u hrvatskoj politici koja "nema dosje s kodnim imenom u Beogradu".

O ovoj ponosnoj hrvatskoj ženi biranim riječima svakom prilikom govori plejada boraca za dostojanstvo čovjeka i njegovu slobodnu misao, riječ i djelo. Primjerice, humanistkinja Željka Markić, prosvjetitelj bez premca Ladislav Ilčić, zatim stradalnik od "croslavenskog režima" tijekom četvrt stoljeća navodno samostalne hrvatske republike Andrija Hebrang i mnogi drugi.

Esih je prije dvije godine, povodom dirljivog skupa na Bleiburgu, pri čemu su jugokomunistički mediji u fotografijama u člancima fotošopirali ustaške uniforme i ikonografiju, hrabro javno objasnila da se tamo "događa narod, koji se ovaj put oslobađa mentalne diktature sustava", kao i o "znakovima vremena" koje će morati priznati i "neokomunistička" vlast Republike Hrvatske.

Zato je doista degutantno, kako je ispravno primijetio direktno.hr, fotomontažu tih troje boraca za slobodu, toleranciju prema različitima, promicatelja antifašističkog duha i demokratskih vrijednosti zapadne civilizacije, zlorabiti tako da im se podmeće desničarski ekstremizam.

Ono u čemu medijski eksperti u crnim kostimima nisu u pravu, jest kad naslovnicu tog i takvog Expressa uspoređivati s Charlijem Hebdoom, francuskim satiričkim listom, čije su često kontroverzne ilustracije po većem dijelu svijeta ipak priznate kao oštar kritički izričaj.

Charlie Hebdo bi, primjerice, čak i ovakvom medijskom zlodjelu kakvo je počinio Express, nekako uspio dodati makar visoku umjetničku notu; recimo kroz erotski prikaz menage a trois ovih branitelja jednakosti i protutotalitarnog duha u Hrvata, uz detalje ikonografije kakva apsolutno nikad ne prati njih troje na obljetničarskim društvenim okupljanjima kojima se odazivaju. Ako se zađe dublje, zapravo se može uočiti da su se i branitelji crne trojke, zasigurno nehotice, ogriješili o neke od njih.

Esih, primjerice, predbacivati da izgleda poput "partizanke" ili seljančice s Alpa, iza čega se kriju tko zna kakvi skriveni, udbaški motivi, odnosno Glasnoviću imputirati sličnost s pokojnim Poglavnikom, direktni je atak na njihove fizičke odlike. Kao i Zlatka Hasanbegovića redikulizirati kao minijaturnog Dartha Vadera. A zapravo je riječ o posljednjim braniteljima prosvjetiteljstva, vjerskih, političkih i etničkih različitosti, te demokratskih stečevina ove civilizacije u našoj domovini.

Na kraju se treba zapitati, je li skandaloznija i neukusnija ovakva naslovnica sljedećeg broja Expressa ili zgražanje i krokodilske suze nad njom?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Truthmp3 18:51 11.Svibanj 2017.

    Recikliranje tuđih ideja i uradaka vam je specijalnost, svojih nemate, drugovi.