Top News
2020 prikaza

Gazda se brani: Izgradio sam Hrvatsku

Ivica Todorić izlazi iz suda
REUTERS/Simon Dawson
U Londonu održano je prvo ročište na kojem DORH traži izručenje bivšeg vlasnika Agrokora, Ivicu Todorića

Odvjetnica Ivice Todorića, Jadranka Sloković je na ročištu u Londonu tvrdila da u praksi Ivica Todorić u Hrvatskoj neće moći platiti jamčevinu, jer mu je sva imovina zamrznuta, a pitanje je hoće li moći posuditi takav iznos. Može se dogoditi da u zatvoru provede i više od tri godine, prije nego presuda bude donesena, javlja N1.

Sutkinja u Westminsteru rekla je da će odluku o izručenju Todorića odlučiti tek za desetak dana, ali Vesna Todorić već sada može preuzeti svoju putovnicu. Odluka o Todoriću bit će 20. travnja u 9.30 sati, kazala je sutkinja.

Nakon izlaska iz sudnice se Todorić obratio okupljenim novinarima i započeo svoju tiradu gdje je, između ostaloga, pohvalio se kako je upravo on izgradio Hrvatsku.

Odvjetnica Sloković rekla je da se nikad nije susrela s ovakvim optužbama u ovako složenom slučaju. Tvrdi i to da je optužnica prema hrvatskom zakonu već mogla biti podignuta, ako je točna tvrdnja da DORH ima dovoljno dokaza.

Morala je i odgovarati na pitanja Clare Montgomery koja traži da se Todorića ispita prije potvrđivanja optužnice i inzistira da je Todorić odgovoran za financijska izvješća, te da je u njima lagao. Također Montgomery inzistira da u njegovom slučaju nije riječ o političkom progonu.

Clare Montgomery i bračni par Todorić STRAH I TREPET Top News Ona bi mogla istjerati Gazdu iz londonske jazbine

Najveće iznenađenje u sudnici bio je dolazak Clare Montgomery, jedne od najpoznatijih britanskih odvjetnica. Angažirao ju je DORH, a kako piše u biografiji Clare Montgomery je koautorica ekstradicijskog zakona, pa je DORH u sudnici stvorio na ovom prvom saslušanju, stratešku prednost nad Todorićevom obranom. Sutkinja je odmah prokomentirala da već odavno nije naišla na tako pedantno sastavljen zahtjev za ekstradicijom. 

Sud u Westminsteru danas je najprije saslušao Ivicu Todorića i njegove odvjetnike. Ivica Todorić, u pratnji supruge Vesne, pojavio se pred sudom oko 10 i 15 po našem vremenu, a dvadesetak minuta kasnije stigli su i njegovi zagrebački odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković. Uoči puta u London Sloković je rekla:

"Procedura će sigurno trajati još nekoliko mjeseci, a teško je procijeniti koliko. Kad sud donese odluku, strana koja neće biti zadovoljna može tražiti dopuštenje za ulaganje žalbe. Tad ide nova rasprava. Ako se zahtjev odbije, moguće se žaliti i na tu odluku. Sve ovisi o tome kakva će sada biti odluka suda', prenosi tportal.hr

Uoči saslušanja Todorić nije bio raspoložen za davanje izjava. Novinarima je kratko poručio:

"Kad završi ročište, dat ću izjavu o svemu."

"Danas se, očekivano, nije dogodilo ništa spektakularno, jer obje strane imaju pravo na žalbu. Čak i u slučaju da Velika Britanija donese odluku o Todorićevom izručenju, na to ćemo još pričekati. Poznato je da Velika Britanija uživa ugled zemlje koja štiti biznismene i nije sklona njihovom izručivanju. u Londonu utočište ima i srpski magnat Miroslav Mišković, a Velika Britanija nije izručila ni indijskog biznismena Vijay Mallya prošle godine, pa bi bilo pravo čudo da odluče izručiti Todorića. 

Ivica Todorić Potpisao sam sebi Top News Todorić lagao kada je rekao da bi odveo Hrvatsku do zvijezda

Ali u tom slučaju on može svjedočiti video-linkom. No, osobno smatram da je hrvatska javnost trebala biti upoznata s postupcima DORH-a u ovom predmetu, tj. trebali smo znati što su poduzeli, koje radnje i kako vode slučaj. Mi o tome ništa ne znamo, niti je DORH o tome ikad dao ikakvu izjavu, kaže odvjetnica i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt. 

Bivši predsjednik Uprave Agrokora Ivica Todorić danas se pojavio pred sudom u Westminsteru zbog rasprave oko DORH-ovog zahtjeva za izručenje Hrvatskoj, a trebala bi se zaključiti u srijedu 11. travnja. Todorića zastupaju odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, te stručnjak za građanske slobode i ljudska prava Timothy Otty, koji pokušava cijeli slučaj objasniti "geostrateškim kontekstom, budući da su kreditori Agrokora ruske banke". 

Britanski Zakon o izručenju iz 2003. godine zakomplicirao je postupak izručenja. U konkretnom slučaju na Todorića će se primijeniti odredbe koje vrijede za oosbe iz zemalja članica EU. To znači da se sva prepiska oko izručenja odvija isključivo između sudbenih vlasti, a budući da se Todorić poziva na politički progon u Hrvatskoj, moguće je da će se postupak izručenja prilično oduljiti. 

Nadalje, sud u Westminsteru treba utvrditi je li optužba DORH-a valjana, tj. terete li Todorića za jedno od 32 kaznena djela za koja se ispituje kažnjivost i po njihovom pravu, a ispitat će i postoje li razlozi za zabranu izručenja i krši li se izručenjem Europska konvencija o ljudskim pravima.  

Ivica Todorić Ivica bez marice Top News Todorić kao baba narikača: "Bože moj, ljudi moji..."

Na odluku koju donese sud u Westminsteru obje strane će se moći žaliti na višim instancama a to su redom High court, Court of Appeal i Suprime Court, što znači da bi još moglo proteći dosta vremena do pravomoćne odluke. 

Odvjetnik Ivo Farčić smatra da je sud u Zagrebu svojim postupanjem u tom slučaju otklonio prigovore o političkom suđenju.

"Sud je ukinuo istražni zatvor svim osumnjičenima te je bio prilično liberalan i donio neke pozitivne odluke za njih u pogledu blokade imovine, tako da mislim da je ta slika ispolitiziranosti kaznenog postupka bitno narušena", rekao je Farčić za dnevnik.hr.
 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.