Top News
5193 prikaza

Agrokor više neće biti hrvatsko vlasništvo

Agrokor
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Spašavanje dobavljača moglo bi imati jednu neočekivanu cijenu

Pomalo nevjerojatno, ali nakon godinu dana drame u Agrokoru, stvari se pomalo vraćaju tamo gdje su i bile na početku krize. Podsjetimo, prije nego što je Vlada donijela “lex Agrokor”, ruske banke Sberbank i VTB bile su na pragu da potpuno preuzmu kontrolu nad najvećim hrvatskim koncernom. Oni su najveći dužnici, a zajedno im koncern duguje više od 10 milijardi kuna.

Nakon godine burnih dana, potpunog rata Vlade i Sberbanka, sad se sve smirilo i omogućilo da se nagodba provede s manje rizika od naknadnih tužbi koje bi mogle koštati milijarde kuna državni proračun. Sberbank se vratio za stol i pristao sudjelovati u vjerovničkom vijeću i nagodbi, a zauzvrat je izvanredna uprava, koju sad vodi Fabris Peruško, priznala dugove toj banci. Rusi će odustati od tužbi podignutih u inozemstvu kojima su pokušali plijeniti imovinu Agrokora.

- Povratkom Sberbanka imamo mogućnosti šire potpore vjerovnika. Riješili smo najveći uteg za nagodbu njihovim povratkom. Okvir nagodbe će biti gotov do 10. travnja sa svima - poručio je novi izvanredni povjerenik Fabris Peruško.

Martina Dalić Uspon i pad Top News Ovako je Dalićka postala jedna od najbogatijih ministrica

Nakon intenzivnih pregovora o nagodbi, još nema konačne odluke, ali se čini da bi sve moglo ući i u mirnije vode. Vlasništvo novog Agrokora će preuzeti oni kojima je Agrokor ostao dužan za obveznice i banke, od čega bi Rusi mogli imati oko 20 posto Agrokora. Tko sve još ima obveznice Agrokora, još nije poznato. Američki fond Knighthead, koji je prozivan da će s još 19 manjih partnera dobiti Agrokor na pladnju, uopće neće moći odlučivati o nagodbi. Ali će oni biti isplaćeni novim kreditom. Rezultat je to odluke sutkinje Trgovačkog suda Nevenke Siladi Rstić, koja je, pravno logično, zaključila da ne može netko imati pravo glasa za dug koji mu je već isplaćen. A ti tzv. roll up kreditori su dobili 560 milijuna starog duga, dok će još toliko morati biti isplaćeno kroz novi kredit.

Izgledno je da domaći dobavljači ipak neće postati suvlasnici Konzuma, koji im je toliko važan kao distributivni lanac. Ali to ne znači da će biti na gubitku. Barem neće oni koji se nisu upustili u sivu zonu da Ivicu Todorića pomažu zajmovima preko banaka i faktoringa skrivenim kroz regresne mjenice. Bivši Vladin povjerenik Ante Ramljak ušao je na sklizak teren te je isplatio puno starog duga. Taj iznos će se u konačnici do kraja ovog mjeseca popeti na 480 milijuna eura, od ukupno 960 milijuna, koliko duguje dobavljačima. Male poljoprivrednike u potpunosti je isplatio. Tako da i uz otpis dijela duga, domaći dobavljači još dobro prolaze.

Oni poput Francka ili Sokol Marića, koji su Agrokor financirali mjenicama, u mnogo su težoj situaciji.

Alastair Beveridge i Ante Ramljak Agrokor Ekonomix Mutni poslovi Ramljakove ekipe idu sve do Ukrajine

U konačnici, nagodba sigurno neće biti sklopljena do 10. travnja, ali će tad biti poznati njeni obrisi. U ljeto bi trebala biti potvrđena. Ivica Todorić bi trebao ostati bez svega, kao i mali dioničari. Za njih bi eventualno ostala sića.

Za razliku od prije nekoliko mjeseci, ni dobavljači, ni izvanredna uprava, ni banke, dok traju pregovori, ne daju nikakve negativne izjave ili otkrivaju pozicije u pregovorima. Samo sa svih strana stižu potvrde da nema teških tonova iako su pregovori više nego ozbiljni i teški.

Uvijek su moguće i promjene u zadnji tren i treba pričekati konačni tekst nagodbe za tri tjedna. No prema sadašnjem nacrtu, Agrokor će prestati biti hrvatsko vlasništvo. Otići će u ruke stranih banaka, a naši dobavljači, prvenstveno Adris, zadržat će određene udjele. Ruske banke dobivaju udio i određenu kontrolu nad koncernom, ali s druge strane su i zapadni fondovi i kreditori. Pitanje je omjera i tko će željeti ostati razvijati daljnje poslovanje, a tko što prije prodati svoje udjele. Izgledno je da će Agrokor, čim izađe iz nagodbe u koju je dospio zbog prezaduženosti, odmah morati dignuti novi kredit kako bi isplatio dio roll up kreditora i onih koji imaj zaloge na imovini.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 18:30 23.Ožujak 2018.

    ma propala firma