Top News
6691 prikaza

Ona bi mogla istjerati Gazdu iz londonske jazbine

Clare Montgomery i bračni par Todorić
Goran Stanzl/Pixsell/Screenshot
Odvjetnica Clare Montgomery je jedna od najcjenjenijih i najskupljih pravnih stručnjakinja u Velikoj Britaniji

Najveće iznenađenje na jutrošnjem ročištu na sudu u Westminsteru bila je Clare Montgomery, jedna od najcjenjenijih pravnih stručnjakinja u Velikoj Britaniji. I sam spomen njezinog imena izaziva strahopoštovanje u britanskim pravosudnim krugovima, a to je potvrdila i sutkinja koja je novinarima zabranila njezino fotografiranje. Naime, riječ je o odvjetnici čije usluge su izrazito cijenjene, ali i koštaju, pa se najprije mislilo da ju je unajmio Todorić. 

No, onda se saznalo da ona pred sudom zastupa Republiku Hrvatsku.

Također, sutkinja je priredila pravi šok Todorićevoj obrani kad je izjavila da nikad prije nije vidjela tako pedantno sastavljen ekstradicijski zahtjev. Naime, praksa je pokazala da se u ovoj fazi postupka suci najčešće odlučuju za odgodu procesa uz opasku da optužnica nije pripremljena do te mjere da se može tražiti izručenje. 

Iz raznih britanskih izvora o Clare Montgomery može se saznati da se, uz ostala odvjetnička polja, specijalizirala upravo za izručenja, te u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom kaznenom pravu, u kojem zastupa kako vlade, tako i pojedince. Surađuje s  odvjetnicima izvan Velike Britanije na nacionalnim i međunarodnim kaznenim predmetima u kojima pomaže u strategiji.

Zastupala je Augusta Pinocheta, kao i bivšeg premijera Tajlanda Thaksina Shinawatru, nakon što je zbačen vojnim udarom, a uspješno je predstavljala niz istaknutih ruskih građana koje je tražila Ruska Federacija.

Ivica Todorić Agrokor Top News Gazda poručio: Doći će kad će on to htjeti

Vodila je švedski zahtjev za izručenjem Juliana Assangea, i sudjelovala u obrani multimilijunaša Shrien Dewanija koji je osumnjičen da je naručio ubojstvo svoje supruge na medenom mjesecu u Južnoafričkoj republici 2010. godine. Ona zastupa i multimilijardera Vijay Mallya u postupku u kojem Indija još uvijek bezuspješno traži njegovo izručenje iz Velike Britanije. Clare Montgomery je koautorica Zakona o izručenju i uzajamnoj pomoći. 

Clare je visoko cijenjen stručnjak za kazneno pravo, možda najpoznatiji po svom radu na pravnim i činjenično složenim slučajevima. Tijekom proteklog desetljeća Clare se specijalizirala za rješavanje najzahtjevnijih i najtežih pravnih slučajeva. Nekada članica Glavnog državnog odvjetnika, Clare se bavila širokim rasponom javnog prava i pravnih postupka za i protiv Vlade. 

Clare Montgomery branila je i bivšeg izvršnog direktora Railtracka optuženog zbog željezničke nesreće u Hatfieldu 2000. godine kad je smrtno stradalo četvero, a 70 putnika je ozlijeđeno. 

Iznimno je cijenjena kao odvjetnica koja pazi na svaki detalj i vrlo je vješta u unakrsnom ispitivanju. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • LeonardS 18:45 10.Travanj 2018.

    Ja mislim da je bar u RH kodeks odvjetnice uveliko upitan te u naj manju ruku bi je trebao HOK pozvati pred sud časti. Ako se uzme da država tuži Todorića ne govoreči o njegovoj krivnji ili ne, u stranoj ... prikaži još!oj državi Slokovićka se ukazuje kao svjedok pred Londonskim sudom i onda će ga u RH braniti , što je apsurd jer u jednom dijelu je svjedok u drugom dijelu branitelj, da budem iskren ovo mi zvuči kao njihov mentor Mesić kad je svjedočio u Hagu !