Top News
41292 prikaza

Gaddafi: "Uništili smo Jugoslaviju, kao i Hitler"

Muammar Gaddafi
News Syndication/PIXSELL
Stradali diktator svoju je zemlju ostavio u ruševinama, ali kada je bio na vlasti - bio je nedodirljiv

Desetljeće je prošlo otkada je sada već svrgnuti diktator Libije Moamer al Gaddafi pri UN-u održao govor u kojem se dotakao i Jugoslavije.

"Nijedna zemlja nije bila miroljubiva kao Jugoslavija, izgrađena korak po korak i dio po dio nakon što ju je Hitler uništio. Onda smo je mi uništili, uradili smo isto što i Hitler. Tito ju je izgradio ciglu po ciglu, a onda smo stigli mi i srušili je svojim imperijalističkim osobnim interesima. Kako možemo biti spokojni nakon toga? Ako je mirna zemlja poput Jugoslavije bila suočena s takvom tragedijom, Generalna skupština bi trebalo da pokrene istragu i da odluči koga osuditi na Međunarodnom sudu", rekao je tada Gaddafi (1.05 na snimci) čija je zemlja, piše Alo, dobivala tehničku pomoć i određen broj vojnih instruktora, dok je s druge strane naša zemlja dobivala naftu.

Kada su nafta i Gaddafi u pitanju valja se prisjetiti još nekih anegdota.

Možda najbolji opis rješavanja poslova kod Gadafija ponudio je bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić koji je godinama surađivao s libijskim diktatorom, pisao je već Express.  

"Evo, ispričat ću vam što se dogodilo tijekom jednog drugog posjeta Libiji, prije kojeg me nazvao Franjo Gregurić, tadašnji direktor Ine, i zamolio da pokušam pomoći riješiti dug od 25 milijuna dolara, koliko je jedna libijska državna kompanija dugovala Ini. Kada sam se sreo s Gadafijem, rekao sam mu: “Slušaj, pukovniče, jedna tvoja kompanija duguje Ini 25 milijuna dolara.” Gadafi je bez komentara podignuo telefonsku slušalicu i nekome rekao: “Nemojte da g. Mesić još koji puta mora postavljati pitanje tog novca!” Dug je istog trena bio riješen", ispričao je Mesić u razgovoru za Večernji list.

Ne treba zaboraviti da je i Nicolas Sarkozy, bivši francuski predsjednik, svojedobno završio u pritvoru zbog primanja milijuna eura od ubijenog libijskog diktatora koji je imao čitav niz korupcijskih afera.

  • Perun 08:58 04.Siječanj 2019.

    Gaddafi uništio Jugoslaviju? Vi švapski agenti sa svojim stupidnim člancima svakim danom ispadate sve gluplji i gluplji u svom povijesnom revizionizmu. Bolje da pišete kako je vaša švapska BND obučavala ustašku emigraciju prije ratova 90-ih u cilju razaranja Jugoslavije.

  • BESTpartizan 18:10 02.Siječanj 2019.

    dobro je gadaffi rekao ,uništili su je nacionalisti hrv i srpski.

  • Garry 18:02 02.Siječanj 2019.

    A diktator je zato jer nije više htio davati nepovratne kredite hoštaplerima s Zapada kakav je bio Sarkozi? Onda je preko noći postao diktator? Gdje su milijarde koje je Francuska dugovala Libiji? Gdje su milijuni USD koje je Sarkozi dobio ... prikaži još! od Gadafija za svoje kompanije? A gdje je tek ostalo? Milijarde USD koje su zgrabili Britanci...i da ne nabrajamo. Zato je Gadafi morao postati diktator a vi piskarala s pola mozga prihvatate tu terminologiju bez razmišljanja.