Top News
6649 prikaza

Mattis je zabranio Izraelu da proda F-16 Hrvatskoj

Avion
Luka Stanzl (PIXSELL)
Izraelski dužnosnik kazao mu je, piše novinar Ravid, da su Amerikanci bez objašnjenja postrožili uvjete prodaje, a Izrael će se sada morati ispričati Hrvatskoj

Novinar Barak Ravid za američki portal Axios piše kako je razgovarao s visokim izraelskim dužnosnikom i iz tog razgovora zaključuje kako ništa od prodaje aviona F-16 Hrvatskoj.

- Izraelski dužnosnik kazao mi je kako je Netanyahu zvao Mattisa prije dva tjedna, prije nego je ovaj dao ostavku, i pitao ga da ublaži američke uvjete za prodaju. Mattis je to odbio - piše Ravid i dodaje kako Hrvatska vjerojatno neće pristati na kupovinu aviona bez izraelske nadogradnje pa propada cijeli posao.

Izraelski dužnosnik kazao mu je, piše Ravid, da su Amerikanci bez objašnjenja postrožili uvjete prodaje, a Izrael će se sada morati ispričati Hrvatskoj. 

Podsjetimo, američki Kongres ranije u četvrtak odobrio je prodaju zrakoplova u 'originalnom' stanju, bez izraelskih preinaka, a MORH je u priopćenju istaknuo kako je Hrvatskoj bitno samo 'da dobije one avione koji su odabrani prema konfiguraciji u odabranoj ponudi i to po ponuđenoj cijeni'.

Zagreb: Borbeni zrakoplovi izraelske vojske F-16 Barak u bazi HRZ-a na Plesu Otkud razlika? Top News F-16 smo platili 500 milijuna, SAD tvrdi da vrijede 135 mil. dolara

Premijer Andrej Plenković rekao je 11. prosinca kako Vladu situacija sa zrakoplovima ne zabrinjava. 

- Mi smo poslali posebna izaslanstva u Izrael i u SAD prije sklapanja dogovora. Teret dobivanja suglasnosti od SAD-a preuzela je izraelska strana. RH je sve napravila u dobroj vjeri, sukladno proceduri natječaja i stvar je isključivo Izraela i SAD-a - rekao je Plenković i dodao kako neće biti troškova modifikacije aviona. 

- Modifikacije onoga što je odabrano na natječaju ne može biti. Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti. Sve drugo bi bilo dezavuiranje samog natječaja - rekao je.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović također kaže da 'inzistira da dobijemo što smo dogovorili i po cijeni po kojoj smo dogovorili'.

Istog je stava i MORH, a ministar Krstičević je početkom mjeseca rekao kako Hrvatska nije dobila nikakvu službenu obavijest da SAD blokira isporuku izraelskih vojnih zrakoplova, odnosno da Hrvatska nije upoznata s informacijom koju su objavili izraelski mediji, a po kojima američki ministar obrane James Mattis ne dopušta Izraelu da proda 12 aviona F-16 Hrvatskoj.

Izrael se pismeno obvezao da će ishoditi odobrenje Vlade SAD-a za isporuku borbenih aviona F-16 Hrvatskoj i da je to isključivo odgovornost Izraela, priopćio je MORH početkom prosinca, dodajući kako će, ukoliko dobije službenu informaciju, o svemu obavijestiti javnost.

Zanimljivo je i kako su u State Departmentu izračunali kako 12 aviona Barak s inicijalnim naoružanjem, opremom, obukom, uslugama te simulatorom koštaju ukupno 135 milijuna dolara.

Izrael je na natječaju za višenamjenski borbeni avion Hrvatskoj sve navedeno ponudio za 500 milijuna dolara te je kao najpovoljniji pobijedio na natječaju. Stoga se postavlja pitanje zašto je Hrvatska platila dodatnih 365 milijuna dolara? MORH na to nije imao komentara.

Izraelski f16 Problemi? Top News Amerikanci blokiraju prodaju F-16 Hrvatskoj?

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako je razgovarala i s veleposlanikom SAD-a Robertom Kohorstom.

- Riječ je o ogromnim novcima i treba postupati transparentno i odgovorno. Mislim da je u ovoj situaciju bolje ići temeljito nego na brzinu ga okončati - kazala je Grabar Kitarović. 

Podsjetila je na proces izbora te da je četiri ponude izraelska bila daleko najbolja u svim elementima. Postupak oko nabavke zrakoplova vodilo je Ministarstvo obrane, a ona je, kaže, tu i tamo bila izvješćivana o 'nekim elementima uključujući od strane Amerikanaca da oni žele da budemo svi sigurni da Hrvatska u konačnici neće platiti bilo kakve dodatne novce za cijeli ovaj posao sa zrakoplovima'. Podsjetila je i na remont MIG-ova iz 2013. godine koji, kaže, završio neslavno i većina ih je prizemljena na Plesu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.