Top News
6051 prikaza

Branio Jocu Amsterdama i Slobu, a sada - Todorića

Joca Amsterdam i Zdenko Tomanović
1/6
HaloPix/PIXSELL
Kako su najavili iz beogradskog odvjetničkog ureda, osporavat će Agrokorovu nagodbu svim sredstvima

U prilogu N1 televizije u srijedu je izjavu u vezi nagodbe o Agrokoru dao i mladi beogradski odvjetnik Veljko Tomanović: 

"Do ovog ročišta nije smjelo doći! Smatramo da formalni uvjeti nisu ispunjeni i da je nagodbu izradilo i donijelo tijelo koje nije legitimni predstavnik kreditora. Drugi razlog je što je tekst nagodbe ispravljen, a izvanredna uprava je to nezgrapno uradila. Smatramo da je trebalo produžiti rok i da su svi trebali biti upoznati s brojkama koje su naknadno ubačene u nagodbu. Treći razlog je taj što ova nagodba neće opstati u ovoj formi i to je stav međunarodno-pravnog tima Ivice Todorića, kao i njegovih hrvatskih odvjetnika."

U međunarodnom timu koji je angažirao bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, očito je i beogradski odvjetnički ured Tomanović. Riječ je o vrlo moćnom odvjetničkom timu koji predvodi Zdenko Tomanović, a uz njega je i sin Veljko koji je master iz prava završio na Londonskoj visokoj školi ekonomije. 

Zdenko Tomanović, odvjetnik | Author: Srdjan Ilic/PIXSELL Srdjan Ilic/PIXSELL

Todorićeva odluka da uzme Tomanoviće u svoj tim vjerojatno je došla nakon konzultacija s prijateljem Miroslavom Miškovićem, čovjekom koji je u Srbiji kotirao baš kao i Todorić u Hrvatskoj. Poznato je da je srpski tajkun, kojeg je svojedobno Forbes procijenio na oko 3 milijarde dolara, bio najmoćniji privrednik u susjednoj državi. Njegov Delta holding bio je srpski pandan Agrokoru, a Mišković je svoje bogatstvo počeo graditi u vrijeme Slobodana Miloševića, baš kao što je Todorić to počeo u vrijeme Franje Tuđmana. 

Isto kao što se to danas tvrdi za Todorića, tako se svojedobno tvrdilo i za Miškovića da je imao u šaci sve ministre svih vlada, kao i sve ljude na ključnim pozicijama u raznim državnim institucijama. I Mišković je kao i Todorić, pobjegao u London da bi izbjegao suđenje i petogodišnju zatvorsku kaznu, no zahvaljujući Tomanovićima uspio je to izbjeći jer je srpski Apelacioni sud odbacio sve nižestupanjske presude i Mišković je danas slobodan čovjek, koji svesrdno pomaže svom hrvatskom prijatelju. 

Ivica Todorić Bijeg u Dubai Top News Zbuksao novac: Todorićev tajni račun u arapskoj banci

Osim Miškovića, Tomanović je branio i Milana Beku, još jednog srpskog tajkuna i bivšeg ministra privrede koji je svojedobno, dok je Srbija bila pod međunarodnim sankcijama uspio Talijanima prodati srpskog teleoperatera i tako Miloševićevom režimu osigurati značajan novac. S Miroslavom Miškovićem sudjelovao je u nekoliko velikih privatizacija, a  2014. jedva je preživio atentat.

Inače odvjetnički ured Zdenka Tomanovića proslavio se prvi put tijekom haaškog procesa Slobodanu Miloševiću, a branio je i mnoge druge poznate optuženike, poput Darka Šarića, Sretena Jocića - Joce Amsterdama, kao i Miloševićevu suprugu Mirjanu Marković. 

"Od danas si i ti u povijesti", rekao mu je svojedobno Milošević kad mu je potpisao punomoć, a Tomanović je kasnije bio jedini Srbin koji je u ćeliji vidio mrtvog bivšeg srpskog predsjednika koji bi, da je poživio, danas bio u zatvoru kao osuđeni ratni zločinac. No, Tomanović i danas za Miloševića gaji neskriveno divljenje, pa je tako za srpske Novosti prije godinu dana ispričao i ovo:

Slobodan Milošević | Author: Wikipedia Wikipedia
"Angažovao me je oko mesec dana pre nego što je izručen Hagu. Naš prvi haški susret je, koliko se sećam, trajao preko četiri sata. Dočekao me je obrijan, u odelu. I pravni vandalizam kojem je bio izložen, i danonoćno upaljene reflektore u sobi koji su bili deo neprikladnog odnosa prema njemu, podnosio je sa gospodskom mirnoćom i intelektualnom superiornošću. Sve to je video, kako mi je rekao, kao "osvetu i kažnjavanje za to što smo branili svoju zemlju, što nismo dozvolili da NATO zločini ostanu sakriveni, jer smo pomagali svom narodu izvan Srbije i izborili se da stvore Republiku Srpsku".

Tomanović je u istom razgovoru rekao da su Miloševiću u Srbiji, nakon što je završio u Haagu, bila uskraćena razna prava, kao i to da bude sahranjen uz sve državničke počasti. 

Zatvor Remetinec Nakon Sanadera Top News Pripreme za Gazdu - on je najbogatiji Hrvat iz rešetaka

Osim svjetski najpoznatijeg optuženika Miloševića, Tomanović je branio i Jocu Amsterdama. Zovu ga najopasnijim živućim Srbinom, a trenutačno čeka puštanje na slobodu nakon višegodišnjeg zatvora jer je odslužio više od pola kazne. Skraćena biografija ovog 56-godišnjeg kriminalca otprilike bi izgledala ovako: Krenuo je iz rodne Velike Krasne 1984. i skrasio se u nizozemskom gradu po kojem je i dobio nadimak. 

Navodno je u svijet kriminala krenuo izravno surađujući s južnoameričkim narko-kartelima, pa iz Nizozemske bježi u Bugarsku, a tamo živi kao suradnik srpske Službe državne bezbednosti. No, otkucao ga je konkurent u trgovini kokainom - Milorad Ulemek Legija, prvooptuženi za ubojstvo srpskog predsjednika Zorana Đinđića.

Zdenko Tomanović, odvjetnik | Author: Goran Jakuš/PIXSELL Goran Jakuš/PIXSELL

Bugarska je isporučila Jocu u Nizozemsku, a u međuvremenu bio je osumnjičen i da je organizirao ubojstvo Ive Pukanića, vlasnika i glavnog urednika tjednika Nacional, no nisu mu to uspjeli dokazati, zahvaljujući Tomanoviću.

Tomanović je branio još jednog narko-dilera koji je dobio titulu najtraženijeg balkanskog narko-bosa. Riječ je o Darku Šariću koji se godinama skrivao u Južnoj Americi odakle je uspio u Europu prebaciti 5,7 tona kokaina i oprati oko 6 milijuna eura, te dio novca prebaciti u kupovinu tvrtki u Srbiji. Uhićen je i prebačen najprije u rodnu Crnu Goru, odakle je 2014. završio u Beogradu gdje je 2015. osuđen na 20 godina zatvora.

Ivica Todorić i supruga Vesna JAKO PUNO Top News Blokiranom lovom Gazda može izgraditi 32 vrtića

Ovih dana Veljko Tomanović najavio je veliku bitku s hrvatskim pravosuđem. U televizijskom intervjuu rekao je da je odbjegli hrvatski tajkun angažirao pravne stručnjake iz Njemačke, Engleske, Amerike, Hrvatske i Srbije, te upozorio:

"Veliki broj predmeta u vidu arbitraže spreman je već nekoliko mjeseci, razrađena je strategija i napravljen plan, no Ivica Todorić ih nije želio pokrenuti jer je vjerovao da će uspjeti zaustaviti ovaj proces i vratiti ga na početak, jer nije htio ići protiv svoje države. No, ako se nastavi ići u ovom smjeru, do tih tužbi će doći i ne samo od Ivice Todorića nego i od drugih kreditora. Već se može čuti da se na pravnim tržištima u Londonu i Americi traže financiranja za tužbe protiv  Hrvatske ukoliko se nastavi ovaj proces."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.