Top News
6213 prikaza

Tko je Šavorić i zašto ga se Plenki srami?

Andrej Plenković
Tomislav Miletić/PIXSELL
Naš premijer odlučno skriva bilo kakve veze s jednim od autora lex Agrokora

Odvjetnički ured Šavorić, smješten na središnjem zagrebačkom trgu, u poznatom Neboderu na 14. i 15. katu postao je predmet novih prijepora nakon što je N1 otkrio da je promidžbeni spot Andrej Plenković snimao upravo kod njih. Dok iz HDZ-a govore da je sve bilo potpuno slučajno, teško se oteti dojmu da tomu baš i nije tako. Pogotovo, potvrde li se navodi koje je objavio Nacional.

"Ovo je odvjetnik Boris Šavorić. On uživa moje veliko povjerenje i bit će među ljudima koji će nam pružiti pravne savjete u situaciji povezanoj s Agrokorom”. Tim riječima premijer, navodno, predstavlja Šavorića na jednom tajnom sastanku u vladi krajem veljače 2017. godine. Ovdje je važno napomenuti da čak i sam Nacional priznaje da izvori blisku premijeru to žestoko demantiraju.

Karlo Ressler i Andrej Plenković Vunderkid Top News On je Plenkiju isporučio HDZ - Tko je Karlo Ressler?

Jasno je samo da postoje sve veće sumnje da premijer Plenković ne zna tko je sve radio na lex Agrokoru i tko je kasnije lijepo unovčio savjetodavne usluge u samom Agrokoru. Najveće aktualno pitanje je, potvrde li se Nacionalovi navodi, zašto je premijer skrivao te veze sa Šavorićem, kao da ih se srami?

U odvjetničkom uredu Šavorić je čak prije šest godina stažirao i naš nekoć slavni tenisač Mario Ančić. Prema mnogima, ovaj odvjetnički ured spada među 10 najjačih u Hrvatskoj. Prema podacima objavljenim u "Poslovnoj Hrvatskoj", prije tri godine imali su prihod od 14.700.000 kuna i čistu dobit od 5.500.000 kuna. Boris Šavorić dobio je priznanje Svjetske banke za rad i doprinos u Investing Across Borders, a na popisu klijenata su mnoge kompanije iz Hrvatske i inozemstva. Od banaka tu je Erste Bank, EBRD, Addiko Bank, PBZ, Intesa Sanpaolo. Od durgih jakih igrača tu su Volkswagen, Adidas, Goldman Sachs, J. P. Morgan, Decathlon Croatia, IKEA, Air France...

Savjetovali su Morgan Stanley, UniCredit i Banca IMI u vezi s izdavanjem obveznica HEP-a vrijednih 550 milijuna USD, zastupali Novu Ljubljansku banku tuženu radi odštete od 157 milijuna eura, savjetovali NEPI iz Južne Afrike kod kupnje Arena Centra za 237,5 milijuna eura, kao i američko-belgijske investitore Van Riet u arbitražnom sporu radi odštete od 32 milijuna USD koji je RH na kraju i dobila.

Boris Šavorić predsjednik je zagrebačkog Rotary kluba, član predsjedništva hokejaškog kluba Medveščak, član NO Plave lagune i Addiko Bank, savjetnik Atlantic grupe i prijatelj Emila Tedeschija, koji je na utakmicu Cedevite jednom došao prerušen u Elvisa Presleya, pojasnivši kako dolazi s tematskog maskenbala u organizaciji Šavorića.

Martina Dalić, Ante Ramljak, Davor Božinović Prepiska Top News Dalićkine tajne poruke o Agrokoru: Pravila sam se luda

Ante Ramljak je, dok je bio vladin povjerenik, naveo da su ga Šavorić i partneri savjetovali u pogledu tumačenja i primjene lex Agrokora, asistirali kod pregovora oko ugovora o kreditu s prednosti namirenja, te oko početne komunikacije s nadležnim sudom. To se saznalo zato jer su Agrokorovi vjerovnici dobili naputak na Trgovačkom sudu da se za sve obrate Anti Ramljaku preko adrese izvanredna.uprava@savoric.com. No, kad se to saznalo, Ramljak je naglo raskinuo suradnju s uglednom odvjetničkom kućom. 

Naime, Šavorić i partneri, kako se vidi na popisu klijenata ima i J.P. Morgan - multinacionalnu investicijsku banku i financijski servis iz New Yorka, a istovremeno im je bio klijent i Agrokor, za koji su pomagali u "pogledu tumačenja i primjene Zakona o izvanrednoj upravi" - tj. 'lex Agrokora'. U isto to vrijeme, kako su otkrili novinari tjednika 'Novosti', na internet stranici Chambers Europe pronašli su i savjetovanje J. P. Morgan Securities kod kreditiranja Agrokora sa 70 milijuna eura. Ali saborski zastupnik Peđa Grbin upozorio je da to društvo ima još jedan sukob interesa jer zastupa i rusku banku VTB koja je također vjerovnik Agrokora.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • kamilo 12:56 28.Svibanj 2018.

    Plenkiju postaje sve tjesnije jeboseje upustio *** cistke pamu ponestaje ztveni janjaca hvala bogu.