Top News
2395 prikaza

Beri cvjeta cvijeće i za to treba zahvaliti Plenkoviću

Davor Bernardić
Patrik Macek (PIXSELL)
Dok je pokušavao rušiti vladajuće, ništa mu nije uspijevalo. Sad ih je pustio na miru i oni su se međusobno rasturili

Davoru Bernardiću vlast bi mogla pasti u ruke. Poprilično doslovno. Sjetite se da već mjesecima mudro šuti i pušta vladajuće da se pletu u svoje mreže afera i podmetanja. Bezuspješno je pokušavao smijeniti ministre i ministrice, pokušavao je srušiti čak i vladu Plenkoviću. Uspjelo mu je samo natjerati vladajuće na zbijanje redova i grčevito držanje na vlasti sve tanjom vladajućom većinom. 

Kako je Express već ranije pisao, nakon mjeseci unutarnjih sukoba koji su umalo doveli do raspada SDP-a, nakon europskih izbora stranka je s osvojena četiri mandata ušla u mirniju luku. Tenzije dojučerašnjih suparnika su se smirile, a problemi su gurnuti pod tepih.

Čini se da je to i najbolja moguća strategija za stranku čija se popularnost nešto popravila. Rejting SDP-a vrti se oko 20 posto, a praktički do jučer je išao ravno prema dnu pa je čak u jednom trenutku i Živi zid prestigao SDP.

Novac, ilustracija Ekonomix Plaće uhljebima rastu kao lude - što su sindikati prešutjeli

Međutim, predsjedniku stranke Davoru Bernardiću, kojemu se tek blago popravio rejting, stigao je i prvi šamar od europskih izbora i početka šutnje.

Nedavna istraživanja pokazala su kako je u samom SDP-u od Bernardića ponovno popularnija Anka Mrak Taritaš (Glas), a treći izbor SDP-ovaca je Mirando Mrsić, kojega je upravo Bernardić izbacio iz stranke.

Politički analitičar Žarko Puhovski nedavno nam je pojasnio kako se percepcija prema SDP-u nakon europskih izbora promijenila zahvaljujući pogreškama HDZ-a i Andreja Plenkovića. 

"SDP je to ležerno shvatio. Do sada nisu ništa mijenjali i ne pripremaju se za parlamentarne izbore na kojima imaju koliko-toliko šansu biti ravnopravni s HDZ-om. I dalje se, ali diskretnije, bave unutarnjim sukobima", kazao je Puhovski. 

SDP se nije nametnuo nikakvim svojim politikama, nego se šlepao sa sindikatima, GONG-om, Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa... Sami ništa ne rade, kazao je Puhovski.

Možda i zbog toga je Plenković ljutito konstatirao da je GONG produžena ruka SDP-a.

Davor Bernardić i Ranko Ostojić | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL
"Gong je lijeva nevladina udruga koja radi veliku kampanju, šalje dopise svim zastupnicima u  Europskom parlamentu ne bi li na neki način poljuljali stav pojedinih zastupnika o hrvatskoj kandidatkinji za potpredsjednicu Europske komisije. To javnost treba znati. Kvazi-neovisni Gong radi oštru kampanju protiv buduće potpredsjednice EK-a iz Hrvatske. Oni su produžena ruka SDP-a, postavljaju ista pitanja koja postavlja zastupnik Grbin. To je ta utakmica, neki dan sam govorio o trbuhozborcima, oni nastavljaju tu utakmicu svakoga dana. To se događa orkestrirano i namjerno i ja to sada govorim namjerno i s punom odgovornošću da hrvatska javnost zna", istaknuo je Plenković krajem rujna.

Prema svemu sudeći, bilo bi ispravnije reći da je SDP produžena ruka Gonga.

Vjerojatno je takav kronični nedostatak vlastite politike i razlog što su se kao izbor SDP-ovcima ponovno pojavili Mrak Taritaš, ali i Mrsić.  

"Njihov sadašnji uspjeh, koji je bio slučajan, zapravo će biti kratkotrajan ako se nešto ne promijeni. Bernardić je očito navikao da bude nepopularan, on je očito čovjek koji nije u stanju komunicirati s javnošću", rekao je politički analitičar. 

Ivan Penava i Andrej Plenković Čiji je on klaun? Top News Penava je Plenkoviću ono što su šatoraši bili Milanoviću

Socijaldemokrati do sada nisu ponudili ozbiljnija rješenja za probleme u obrazovanju, od zastoja škole za život pa do štrajka prosvjetara. Čini se da ni ne trebaju ništa govoriti zato što bi onda omogućili vladajućima da skrenu pažnju s vlastitih problema. A njih ima napretek; HNS-u ovih dana ozbiljno prijeti izbacivanje iz Vlade, Plenkiju novo preslagivanje ministarskih fotelja. 

Hoće li do toga i doći potpuno je nezahvalno za prognozirati. Međutim, neke stvari su potpuno jasne. Zoran Milanović imao je daleko najbolju strategiju kad je odlučio pustiti aktualnu predsjednicu da sama sebe sabotira. 

Posljednja istraživanja javnog mnijenja govore da Kolinda Grabar Kitarović ima prednost od desetak postotnih bodova u prvom krugu te nešto više u eventualnom drugom krugu. Do izbora je još dosta vremena, pa se stvari mogu i promijeniti. A sudeći prema izjavama o Rijeci i željeznoj zavjesi, Milanović stvarno ne treba ništa ni raditi da bi polako dostizao aktualnu predsjednicu.

Andrej Plenković zapravo je u najvećim problemima. Nakon što je izabran Bernardić za šefa opozicije, uvriježeni stav je bio da će HDZ vladati još, kako se to poslovnično kaže, barem stotinu godina uz takvu opoziciju.

Andrej Plenković | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Sada vidimo da mu praktički svi rade o glavi. Unutastranačkoj opoziciji zamjerio se listama za Europski parlament gdje se riješio stare garde, zamjerio se i pomicanjem ka centru te pokušajima eliminacije malo desnijeg kadra unutar HDZ-a. Od Mosta je napravio opoziciju unutar Vlade, pa ih se riješio i doveo HNS. Sada vidimo da je i od HNS-a napravio opoziciju. 

Teško se oteti dojmu da je Milanović u pravu kad kaže da će Plenkovića HDZ maknuti izgubi li na predsjedničkim izborima. 

"Ja sam samo komentirao da će, kada pobijedim na izborima za predsjednika Republike, Plenković biti smijenjen u HDZ-u. Nisam rekao da mi je krivo, ni da mi je drago, već da je to neizbježno. Svatko tko se bavi politikom i tko razumije dinamiku odnosa u strankama, pa i u takvom kartelu kao što je HDZ, zna da će doći novi capo", izjavio je Milanović prije nekoliko dana.

Vesna Pusić Vesna Pusić Top News "Plenkovićev najveći problem je HDZ, jer tamo nije šef"

Ustvrdio je kako premijera Plenkovića nije kritizirao i da će mu biti 'najbolji prijatelj kada pobjedi', ali, kaže Milanović, to će kratko trajati, "zato što će ga smijeniti i kao svakog bivšeg predsjednika HDZ-a zakopati pod hrpu zaborava, jer se o bivšim predsjednicima u HDZ-u ne govori".

"Takva sudbina će snaći i Plenkovića. Nije da mi je drago zbog toga, bez ironije, ali tako će biti", dodao je Milanović u obraćanju medijima u Osijeku.

Zokiju su svi radili o glavi nakon drugog poraza od HDZ-a i Mosta, ali čini se da je njegova strategija daleko najbolja. Sami sebi će vladajući skočiti u usta.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:35 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • BESTpartizan 17:47 30.Listopad 2019.

    druze bero budi novi vođa.