Top News
2672 prikaza

"Plenkovićev najveći problem je HDZ, jer tamo nije šef"

Vesna Pusić
Patrik Macek (PIXSELL)
Uvjerena liberalka i bivša šefica diplomacije maknula se iz aktivne politike i sada događaje češće promatra nego komentira

Bivša ministrica vanjskih poslova i aktualna zastupnica Vesna Pusić (Glas) progovorila je o posljednjoj krizi vladajuće većine zbog zahtjeva za većim plaćama učiteljima, o odnosu premijera Plenkovića prema Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa te prema saborskim zastupnicima, ali i o odbijenici HDZ-ovih europarlamentaraca da podrže pučku pravobraniteljicu Loru Vidović, koja se htjela kandidirati za europskog ombudsmana.
 
Koalicija HNS-HDZ bila je opet na kušnji, ovog puta zbog plaća učitelja. Dobro poznajete ljude u HNS-u, jesu li oni, prema vašemu mišljenju, stvarno bili spremni ići do kraja, pa čak i po cijenu izlaska iz Vlade?

Ne znam. Tema je sigurno važna i sve vlade su je tradicionalno zapostavljale. Vrijeme je da se nešto poduzme. Povećanje plaća učitelja nešto je od čega bi svi imali koristi. Nije kao da vlada inače štedi. Novac se baca na nevjerojatne stvari, pa bi onda valjda moglo biti i za takvu stvarnu potrebu hrvatskog društva.  

Izvanredni izboru su očito za sada izbjegnuti. Jeste li to očekivali? 

Nisam ni očekivala da će biti izvanrednih izbora. Ulazimo u izbornu godinu, u kojoj su svaki izbori redovni. Ulazimo u polugodište hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Previše je rizika i premalo potencijalnih koalicijskih partnera.

Kako komentirate to da se ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u javnosti prometnula u svojevrsnu heroinu koja se bori za prava prosvjetara?

Što se kurikularne reforme, tiče nije bila osobito uspješna. Nije se uspjela ni približiti ključnoj temi, a to je sadržaj onoga što djeca uče u školama, osobito u predmetima koji ih osposobljavaju za odgovorno građanstvo. Međutim, što se plaća učitelja i profesora tiče, tu ima pravo. Ne možete od njih očekivati angažman i kvalitetu ako ih ne želite koliko-toliko pristojno platiti. 

Vesna Pusić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Nastupa li ona kao ministrica ili sindikalistica? Što bi bilo s ministricom koja bi se tako postavila u vladi u kojoj ste vi sjedili?

To su ljudi čija djelatnost pripada u njezin resor i treba se za njih založiti. Rasprava o koaliciji ovdje je, što se javnosti tiče, promašena. To neka međusobno rješavaju koalicijski partneri. Iskreno, ne tiče me se. Javnost zanimaju bolje plaće i radni uvjeti za učitelje i profesore koji uče djecu u školama. Što se vlade čija sam ja bila članica tiče, ta koalicija nije usporediva s ovom. Za tu smo se koaliciju pripremali prije izbora, pisali zajedničke programe, bili svjesni da preuzimamo gospodarstvo u kolapsu, da se moramo izvući iz prekomjernog deficita, završiti posao o ulasku u EU … Naravno, ni jedna koalicija nije laka, i kod nas je bilo mnogih neslaganja, kompromisa, nezadovoljstva, pa i pogrešnih poteza. Ali to je bila koalicija u kojoj smo dugo prije izbora dogovorili temeljne zajedničke ciljeve.

Odgovaraju li izbori oporbi i Glasu u ovom trenutku? S obzirom na rejting stranaka, pitanje je kakva bi se vlada nakon izbora mogla sklopiti.  

Izbori su izbori. Sabor i Vlada se biraju svake četiri godine, pa će tako biti i ovog puta. Nitko nikoga ne pita što mu odgovara ili ne. Da smo u sredini mandata, to bi bila druga stvar. Ali pri kraju smo. No imate pravo, veliko je pitanje kakva će se parlamentarna većina i vlada moći složiti nakon sljedećih izbora.

Premijer Andrej Plenković imao je osebujnu tiskovnu konferenciju, na kojoj je sarkastično najavio da će plaće učiteljima povećati za 100 posto. Što vam govori njegovo ponašanje u posljednje vrijeme?

U prvom redu pokazuje vrlo veliku nesigurnost i nervozu. Kao da je pod stalnim pritiskom ili prijetnjom. 

Sve češći su premijerovi napadi na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Očito ga jako žulja “povreda načela obnašanja djelovanja”. Je li premijer pri imenovanju Igora Pokaza trebao deklarirati da je s njim u kumskoj vezi?

Nije važno što ja mislim u ovom slučaju. Važno je što povjerenstvo misli. Dozvoljavam da mu nije palo na pamet da bi takvo nešto trebao prijaviti. Povjerenstvo je odlučilo drukčije. Nije ga čak ni kaznilo, samo upozorilo. Ako nije sposoban dostojanstveno podnijeti takvu blagu odluku povjerenstva, nešto ozbiljno nije u redu. Njegovi česti napadi na povjerenstvo su vrlo štetni i nedopustivi. Premijer bi trebao biti prvi koji čuva i brani institucije hrvatske države i svojim primjerom. Umjesto toga stalnim pritiscima i omalovažavanjem ruši autoritet, pa onda i djelotvornost i svrhu te važne institucije.

Vesna Pusić | Author: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Je li premijerova vidljiva nervoza rezultat ultimatuma HNS-a ili prije zbivanja unutar HDZ-a? Sad i Ivan Penava razmišlja o preuzimanju HDZ-a.

HDZ je njegov glavni problem. Osvojio je vlast u državi, ali ne i u svojoj stranci. Nije tu bitan Penava nego oni koji stoje iza Penave. Ujedinili su se s raznih strana i guraju Penavu u prvi plan više kao poruku, simbol, nego kao osobu. Za sada im odgovara da se malo sakriju iza njega. Čak i sam Penava u svojim izjavama spominje neke od njih, što mislim da nije bio dio njihova plana.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović htjela se kandidirati za europskog ombudsmana, ali HDZ-ovi europarlamentarci su je odbili podržati. Kako to komentirate?.

HDZ je državu zamijenio strankom. Nije kriterij što je dobro za Hrvatsku nego samo što je dobro za HDZ. To je uvijek bilo HDZ-ovo pravilo. No zanimljivo je da je pod ovim, tobože liberalnim, šefom HDZ-a to izraženije nego ikad prije. 

HDZ je one koji su tražili da kandidatkinja za potpredsjednicu Dubravka Šuica, objasni svoju imovinu prozvao da “mrze Hrvatsku i ruše joj ugled”. Ni vi niste imali potporu HDZ-a kad ste se kandidirali za glavnu tajnicu UN-a. Što kažete na HDZ-ovu logiku da su očito samo njihovi kandidati dobri za međunarodne institucije?

Nisam imala potporu ni za glavnu tajnicu ni godinu dana kasnije za jednu nižu, regionalnu funkciju unutar UN-a, za koju sam se kandidirala po preporuci glavnog tajnika UN-a i za koju sam imala velike šanse. Čak su odbili poslati moju kandidaturu službenim kanalima nego sam je slala sama poštom. To je ta logika: koga briga, ili HDZ ili ništa. Što se Šuice tiče, ja ne znam ništa o njezinoj imovini i govorim samo o dojmu koji je stvoren u javnosti. Način na koji su je tobože branili stvorio je u javnosti dojam da tu nešto ozbiljno nije u redu. Ona se sama, kasnije, na ispitivanju u EU parlamentu puno pametnije postavila, ali što se javnosti tiče, već je bilo kasno: njezini ‘branitelji’ su je već usosili.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 20:03 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • Colonelo 07:29 25.Listopad 2019.

    Kuš' gaduro. Tebi je šefica ona rugoba mrak-taritaš. Plenković je za ovu gaduru, kako bi kazao pijani milanović - "bundesliga".

  • BESTpartizan 19:41 23.Listopad 2019.

    postoje 3 hdza