Top News
33566 prikaza

Alkohol i lude zabave: Afere naših novih ambasadora

Kolaž budućih veleposlanika
PIXSELL
Predstavljaju naše interese diljem svijeta, od Izraela do Kanade

Sve više se govori o mogućim novim imenovanjima na mjesta hrvatskih veleposlanika diljem svijeta. Trenutačno se špekulira s nekoliko imena, a vjerojatno najzanimljivije je ono Tomislava Vidoševića, brata optuženog bivšeg šefa Hrvatska gospodarske komore.

Vidošević je aktualni veleposlanik Hrvatske u Ukrajini koji bi trebao preseliti se u Poljsku. Inače karijerni diplomat, obnašao je nekoliko veleposlaničkih dužnosti, a svojevremeno je čak bio i u pregovaračkom timu za razmjenu zarobljenika.

Andrej Plenković Život u stranci Top News Plenkoviću ponestaje ljudi za žrtvovanje

Tijekom domovinskog rata je pregovarao čak i s Ratkom Mladićem. "Pa bio je to jedan iznimno neugodan trenutak u kojem se dogodio jedan incident u nazočnosti njemačkog ambasadora Dietera Waltmana koji je tada predstavljao Europsku uniju i pukovnika danske vojske Nielsena. Onog trenutka kada mi niti slučajno nismo htjeli prihvatiti niti jedan uvjet o kojima je govorio Ratko Mladić, okružena je zgrada u Žitniću pokraj Drniša. Upali su vojnici, stavili meni i mojim kolegama iz izaslanstva puške na leđa i uslijedio je niz uistinu vrlo grubih obraćanja generala Mladića, koje je teško uopće i shvatiti i razumjeti u tim okolnostima, jer ipak se radilo o pregovorima. Naravno da je to bilo jedno jedinstveno i nevjerojatno iskustvo. Tadašnji pukovnik, a kasnije i general Zdravko Tolimir, inače jedan od najbližih suradnika generala Mladića, a kasnije glavni zapovjednik vojske RS u BiH gdje je Mladić kasnije nakon tog incidenta i premješten, mi je kasnije, nakon što smo se vrlo teško uspjeli izvući iz te situacije, u četiri oka rekao: 'Pa čujte g. Vidoševiću, naš general boluje od šest bolesti, a pet mu je na psihičkoj bazi", opisao je Vidošević te događaje iz proljeća 1992. godine za Dnevnik.hr.

Usprkos dugom stažu i zavidnom diplomatskom iskustvu, Vidoševića prate i razne ružne glasine koje pristižu redom iz opskurnih desničarskih medija. Stavljaju mu na teret voli "zaviriti u čašicu", da, kao pravi veseljak, voli nenamjenski trošiti novac predviđen za reprezentaciju, da jako voli žene... Redovito se u takvim tiradama spominje i činjenica da je prvi put zasjeo u veleposlanički stolac 2006. godine, u mandatu Stipe Mesića. Pa možemo i zaključiti što im zapravo smeta na veleposlaniku.

Martina Dalić Prava dijagnoza Top News Slogan hrvatske demokracije: Ima l' tute štagod za me?

Vesela Mrđen-Korać još je jedno ime koje se po kuloarima spominje da bi mogla promijeniti funkciju, a njoj se predviđa selidba u Izrael gdje je čeka zahtjevan posao održavanja i unaprijeđenja odnosa s novopečenim hrvatskim partnerima. Isti desničarski mediji pokušavaju i njoj upakirati razne optužbe. Najnotornija je da je ona slavila uhićenje generala Ante Gotovine, ali njeno djelovanje je najbolje opisao sam Gotovina kad se nakon povratka u Zagreb javno zahvalio hrvatskom veleposlanstvu u Nizozemskoj na čijem čelu je bila Mrđen-Korać. 

Iz razdoblja obnašanja dužnosti veleposlanice u Kanadi datira i priča kako je veleposlaničin suprug slupao službeni auto veleposlanstva. Kako je to opisao Večernji list, krenuo je u zračnu luku pokupiti članove Zagrebačkog kvarteta koji su nastupali na koncertu u organizaciji veleposlanstva u Ottawi. Policija je istražila slučaj i utvrdila da do nesreće nije došlo Koraćevom krivnjom pa je kanadska osiguravajuća kuća podmirila troškove popravka. Što nije spriječilo neke naše medije da govore kako je Marko Korać slupao službeni automobil vozeći ga u privatne svrhe.

Partizani Kako vjetar puše Top News Kad zagusti partizani su im ok, inače bi lustrirali ZAVNOH

Uz Joška Para, izgledanog kandidata za poziciju veleposlanika u Belgiji, veže se doista zanimljiva priča iz proljeća prošle godine. Nekoliko mjeseci ranije završio mu je veleposlanički mandat u Washingtonu, on se oprostio od kolega, poslao je prijedloge za nasljednika, ali je mjesecima sjedio u svom bivšem uredu jer se predsjednica i premijer Andrej Plenković nisu mogli dogovoriti oko nasljednika. Gotovo je bizarno da ga je ondašnja garnitura vlasti opozvala s dužnosti i htjela postaviti Ivu Banca kao nasljednika, ali su Amerikanci zahtijevali da se Banac prvo odrekne američkog državljanstva. Zbog toga je Paro kao veleposlanik šetao po Zagrebu, veleposlanstvo su vodili niže rangirani diplomati i to u vrijeme kad je na vrhuncu bila kampanja za američke predsjedničke izbore. Očekivalo se da će Paro dobiti otkaz, ali mu je mandat istekao prije nego je naša birokracija donijela takvu odluku. Krajem ljeta prošle godine, više od godine dana nakon Parova opoziva, u Washington je poslan Pjer Šimunović.

Veleposlaničko mjestu u Ljubljani trebalo bi čekati Borisa Grgića, nekadašnjeg veleposlanika u Belgiji i pri NATO-u. Njega ne prate glasine o raznim aferama, ali je svejedno našao svoje mjesto na popisu veleposlanika koje je Kolinda Grabar-Kitarović trebala smijeniti odmah po preuzimanju predsjedničke dužnosti, uz objašnjenje da je Grgić SDP-ov kadar.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • posavljak53 15:40 23.Svibanj 2018.

    * čovika koji ne poštuje načelo "4P", a to je poist,popit,popivat i *.

  • ursuss 22:49 22.Svibanj 2018.

    ..domoljubi..šire gostoljubivost.. zato nam i cijene skaču..