Top News
8554 prikaza

Čovjek koji Hrvatsku stalno podsjeća tko su bile ustaše

Efraim Zuroff
Patrik Macek (PIXSELL)
Njegova je karijera kao napeti špijunski film, ali ne krije kontroverzne stavove

Voljeli su ga Boris Tadić, Stjepan Mesić i Tomislav Nikolić, a s njim se trenutno svađa predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Efraim Zuroff direktor je Simon Wiesenthal centra u Los Angelesu (iako je njegov ured u Jeruzalemu) i čelni čovjek u lovu na preostale naciste u istočnoj Europi. Na tom je mjestu 35 godina te se ne čini kao da posustaje. Prije dva dana poslao je pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović jasno prigovarajući radi njezinih izjava o Hrvatima koji su tijekom i poslije II. svj. rata emigrirali u Argentinu, a među njima ima jako puno ustaša i potomaka istih.

Grabar Kitarović rekla je kako je "ponosna na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu", a Zuroff joj je na to odgovorio "Ako je to točno, očito ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobjegli u Argentinu da bi izbjegli kaznu i koji su "dijelili sudbinu svog naroda tijekom bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima". Takva izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim obiteljima i onima koji su se borili protiv njega."

Zuroff je rođeni Njujorčanin koji je 1970. godine otišao u Izrael i tamo priveo kraju svoje studije, a ima i dvojno državljanstvo SAD-a i Izraela. 

Petrinja: Fasada kuće prekrivena ustaškim simbolima Bijeg iz Hrvatske Top News 'Kolindini domoljubi' koji su u Argentini tražili spas

- Ja sam jedini Židov na svijetu koji se moli za dobro zdravlje nacista - kaže Zuroff koji je zaslužan za to da je razotkriven, uhićen i procesuiran Dinko Šakić, nekada zapovjednik koncentracijskog logora Jasenovac, a njegovo suđenje (i 20-godišnja kazna zatvora) prvi su takvog tipa u post-komunističkoj državi. U toj istoj Argentini gdje se predsjednica ulaguje potomcima onih koji su bili na strani fašizma i nacizma i od kojih mnogi, sudeći po istupima Tomislava Frkovića, i dalje skloni istoj ideologiji, Šakić je uhićen 1998. godine.

U Argentini se Šakić svojedobno nalazio i s pokojnim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, a nalazio se i s Gojkom Šuškom, Žarkom Domljanom, Matom Granićem, Miroslavom Šeparovićem i drugima. Još jedan pokazatelj da se RH na čelu s Tuđmanom nikada nije dovoljno distancirala od NDH.

Zuroff je 2002. godine osnovao "Operation Last Chance" koji nudi između 10.000 i 25.000 dolara za prijavu bilokakvog traga koji će pomoći pri hvatanju nacističkih zločinaca. Projekt je zaživio u Litvi, Latviji, Estoniji, Poljskoj, Rumunjskoj, Austriji, Hrvatskoj, Mađarskoj, i Njemačkoj. 

No, niti 'posljednji lovac na naciste' i 'gospodin holokaust', kako ga mnogi zovu, nije imun na kontroverze. Negirao je prije tri godine da je u Srebrenici počinjen genocid, rekavši kako je to zločin koji ne spada kategoriju genocida te da je nazivanje Srebrenice genocidom politička igra.

Sa njime se ne slaže sud u Haagu, kao niti Menachem Rosensaft, profesor povijesti specijaliziran za genocide pri sveučilištima Cornell i Columbia.

Partizani Kako vjetar puše Top News Kad zagusti partizani su im ok, inače bi lustrirali ZAVNOH

- Moralni je imperativ da se suočimo s time što je Srebrenica bila, a nema goreg od natjecanja u tome tko je veća žrtva. Poštujem Zuroffa, ali se s njime ne slažem - napisao je u svojoj kolumni Rosensaft čija je obitelj nestala u plinskim komorama Birkenaua.

Kao intelektualca, istraživača i lovca na naciste Zuroffa je 2008. za Nobelovu nagradu za mir nominirao srpski predsjednik Boris Tadić. 

Postao je i počasni građanin Novog Sada nakon što je uhvatio Sándor Képíra koji je sudjelovao u organizaciji ubojstava Židova iz Novog Sada.

Godine 2010. Stjepan Mesić dodjelio mu je priznanje Reda kneza Trpomira za poseban doprinos u borbi protiv povijesnog revizionizma, i ponavljanja kako je Hrvatska nastala na antifašističkim temeljima.

Godine 2017. i Tomislav Nikolić Zuroffu je dodjelio zlatnu medalju za "posebna postignuća" i "obranu istine o patnji Židova, Roma i Srba tijekom II. svj. rata".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Istina 07:50 17.Ožujak 2018.

    Ovakvi ljudi, kao Zuroff, jako raduju i ohrabruju da se pobedi zlo

  • Avatar dudek1
    dudek1 07:35 17.Ožujak 2018.

    ne mora pa na to nas na sakoj sednici sabora podsecaju ,ak ne tu onda na masi

  • jemsosijek 00:14 17.Ožujak 2018.

    Evo ovako.....imam jednu želju... ŽELIO BI SVIM ŽIDOVIMA MAMU U ŠUPAK.....