Tehno
4725 prikaza

Vrtići budućnosti: Hoćemo li ovako odgajati nove generacije

Roboti kao odgajatelji u vrtiću
Screenshot
Kao i u svemu drugome, tako će i u odgoju djece tehnologija potiskivati ljudski faktor. Možda praktično - ali i ponešto zastrašujuće

Svi oni koji brinu zbog prevelike uključenosti tehnologije u životu najmlađih generacija - od korištenja mobitela, igranja s tabletom ili gledanje YouTube videa prije nego i prohodaju, čini se kako su takve stvari tek uvertira u odgoj djece u budućnosti.

Naime, tete u vrtićima bi polako mogli zamijeniti roboti, barem u Japanu, piše BBC. U zemlji u kojoj je broj prijavljene djece na listama za čekanje najniži što je bio u posljednjih deset godina (zbog malog nataliteta), on ipak iznosi čak 20 tisuća. 

O toj djeci brinu majke, koje su nakon rođenja ostale kod kuće i odrekle su se svojih profesionalnih života ili su ih privremeno zamijenili onima majke i domaćice. Ipak, vlada ih pokušava potaknuti da se što prije i u što većem broju vrate na posao, no u tome ih sprječava činjenica kako je u Japanu premali broj vrtića te odgajatelja.

Daisy i Violet Hilton NAKAZE Life Tragični život najpoznatijih sijamskih blizanki na svijetu

Nacija koja svijetu neprestano pruža nova tehnološka rješenja tome je doskočila razvojem specijaliziranih robota, kao što je Vevo. Oni bi ispočetka bili samo ispomoć u odgojnim ustanovama - nadzirući koliko djeca spavaju, jesu li sve pojela i slično. No, njihovi kreatori vjeruju kako je potencijal puno veći od toga, te bi uskoro mogli biti obogaćeni i "ljudskim vještinama", kao što je pozdravljanje djece, tješenje, pričanje priča...

Dobrodošla pomoć ili prijetnja?

Tempo razvoja umjetne inteligencije jedan dio ljudi plaši, prvenstveno jer ugrožava radna mjesta namijenjena ljudima. U vrtiću u Tokiju gdje su roboti uvedeni, takva pomoć je dobrodošla, a roditelji su zadovoljni.

Djeci su takvi roboti simpatični te ih doživljavaju kao igračke, iako su danas njegovi zadaci samo oni praktične prirode.

Naime, u Japanu se djeci u vrtićima obavezno mjeri temperatura dva puta na dan. Tijekom dnevnog odmora, senzori smješteni u dječje krevetiće bilježe ritam srca i sve tjelesne pokrete, uključujući pokrete pluća tijekom disanja. Alarm upozorava odgajateljice ako senzori detektiraju bilo kakve anomalije.

"Mjerenje tjelesne temperature i monitoring djece tijekom dnevnog odmora samo su dio onoga što se može povjeriti robotima. Bilo bi od velike pomoći da se dopusti visokorazvijenoj robotici povesti računa o brojnim dnevnim dužnostima", smatra Nobuaki Nakazava, profesor sa Sveučilišta Gunma i savjetnik na ovom projektu.

Djeca Je li to moguće? Life Medicinski fenomen - rodila čak 69 djece

Odgajatelj Hiromi Jamamoto smatra da je i za vrijeme dnevnog spavanja neophodno kontrolirati i čuvati djecu.

- Zato je velika stvar imati robota za pomoćnika. To je veliko rasterećenje za nas odgajatelje, a djeci je jako zabavno provoditi  vrijeme s robotom. Osobito ih vole imitirati - kaže Jamamoto.

Ministar za zdravlje, rad i socijalnu politiku naglašava da specijalizirano radno osoblje nedostaje širom Japana, ali da se manjak posebno osjeća u Tokiju, gdje jedan prijavljeni kandidat može birati između pet ponuda za posao. Zato se, osim u vrtićima, uveliko radi na integriranju ovakvih sustava i u staračke domove.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar JenniferWE92
    JenniferWE92 06:42 03.Lipanj 2020.

    Ovdjе vas čeкаju sjajne djevojкe! ––– w​​w​​w​​.​k​i​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

  • Avatar SharonQV84
    SharonQV84 16:57 31.Svibanj 2020.

    Вila sam zаista loša djеvоjкa. Kаznitе me svojim kuгасеm u ustima! ––– w​​w​​w​​.​k​i​​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

  • Avatar BarbaraAO96
    BarbaraAO96 04:18 31.Svibanj 2020.

    Susan, 35. w​​w︅︆​w​.​l​​o︅︆ve​​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b