Tehno
12737 prikaza

"Rat struja": Film o Tesli i sve povijesne netočnosti

Nikola Tesla
Screenshot
CNN je krenuo demontirati sporne dijelove "kreativne slobode redatelja", ali je pritom i sam griješio ili barem bio neprecizan

To je bila istina, zaista su angažirali djecu za prikupljanje pasa lutalica koje su koristili u eksperimentima sa strujom kako bi odlučili koji će električni sustav napajati suvremeni svijet. Ovo je samo jedna od mnogih epizoda iz istinite priče koja stoji iza filma "The Current War: Director's Cut". Inače je film "The Current War" snimljen 2017., premijerno je prikazan na "Toronto International Film Festivalu" 9. rujna 2017., da bi onda postao žrtvom okolnosti.

Na filmu je kao producent bio direktno angažiran Harvey Weinstein, film je trebala distribuirsati njegova kompanija "The Weinstein Company", ali je sve palo u vodu s eksplozijom optužbi protiv hollywoodskog producenta za niz seksualnih zlostavljanja i silovanja. Film je privremeno "umro" za publiku zbog Weinsteina i zločina koje su mu nizali. U kolovozu 2018. postalo je jasno da hollywoodski spektakl o Nikoli Tesli neće prikazivati u kinima i otada prava na film nekoliko su puta preprodana.

Sada, međutim, novi vlasnik shvatio je da ima pravo čak i na redateljsku verziju i to je ono na čemu CNN temelji "fact checking". U naslovu filma navedena je, inače, odlična igra riječi: "current" može značiti

Riječ je o povijesnoj borbi Thomasa Edisona i Georgea Westinghousea koje glume Benedict Cumberbatch i Michael Shannon. Tko je ono izumio žarulju? Edison, naravno, oko takvih detalja nema problema. No, film o sukobu Edisona i čovjeka koji je zaposlio Nikolu Teslu, uzeo si je slobodu oko nekih povijesnih činjenica.

Izravna struja i izmjenična struja

"Rat struja" | Author: YouTube YouTube

Film: Edison se odlučuje za istosmjernu struju, ali ona je skuplja i puno je kraćeg dometa distribucije. Westinghouse želi dokazati da bi izmjenična funkcionirala na većim udaljenostima uz znatno niže troškove, te da je moguća i za korištenje u elektromotorima.

Činjenica: Edison je izumio niskonaponski istosmjerni električni sustav za napajanje žarulja sa žarnom niti, uz bitne nedostatke. Izmjenični visokonaponski električni sustavi, precizira CNN, postojali su i prije nego što je u priču ušao Westinghouse. CNN navodi da je on razvio tehnologiju tako da se može koristiti i za unutarnju rasvjetu. A zapravo niti to nije baš najtočnije. Westinghouse je bio i odličan izumitelj i čovjek velikog znanja i vizije, ali drugi su bili ti koji su radili za njega na razvoju takvih tehnologija

Dvojbe oko Nikole Tesle

Nikola Tesla Briljantni um Top News Srbi i Hrvati, nije vam Tesla kriv što nije bio nacionalist

Film: Tesla je srpski vizionarski useljenik, te da izumiteljski potencijal dovodi do toga da radi za Edison Electric. Tesla kasnije napušta Edisonovu tvrtku i pokreće vlastitu, nadajući se da će nadmašiti Edisona. Nakon svađe s investitorima oko prednosti njegovih motora na izmjeničnu struju, oni ga napuštaju i kažu mu da nikada ništa neće biti nazvano po Tesli. Tesla gubi patente, zatrpan je ogromnim dugovima i tada ga zapošljava Westinghouse, impresioniran Teslinim izmjeničnim motorima i transformatorima.

Činjenica: Što se tiče Hrvatske i činjenice da je Nikola Tesla rođen u Lici, dakle u današnjoj Hrvatskoj, da je do kraja života bio protiv nacionalizama, svjestan svog i hrvatskog i srpskog porijekla, CNN-ovo pristajanje na to da je riječ o "srpskom izumitelju", suštinski je netočno. Sam Tesla bi se, posebno zbog užasa iz Drugog svjetskog rata, vjerojatno zgrozio da ga nazivaju bilo srpskim ili hrvatskim izumiteljem. On je bio čovjek porijeklom iz Hrvatske, pravoslavnog i etničkog srpskog porijekla. Za nacije mu se, u stvari, živo fućkalo, posebno ako su oko toga divljali nacionalisti. U konačnici, taj veliki genije živio je i umro veći dio života kao državljanin SAD-a.

Nikola Tesla | Author: Wikipedia Wikipedia

Tesla u početku jest radio s Edisonom, a zatim je otišao, dotle je CNN u pravu kad ispravlja film, ali u nastavku navodi tek to da je to bilo zbog "spora oko plaća". Zapravo je bio problem u tome što je Edison odbio platiti Tesli bonus od 50.000 dolara, kao današnjih 12 milijuna, onome tko izumi "24 različita stroja", što Edison jest obećao.

CNN potom ispravno navodi da je Tesla posao pokušao nastaviti sam, ali da je interes investitora bio slab. Ne navodi da nešto investitora jest bilo, ali da su ga napustili, nisu shvatili potencijal Teslinog znanja i izuma. Tesla je spao na to da mora raditi kao popravljač strojeva, čak i kopati kanale kako bi preživio. I onda ga je pokupio Westinghouse koji je bio oduševljen njime i njegovim idejama o izmjeničnoj struji.

Medijski rat

Film: Edison u više navrata omalovažava Westinghousea i njegove sustave pred novinarima. Westinghouse se obično ne na to ne obazire sve dok Edisonove tvrdnje ne postanu direktne.

Činjenica: To je istina. Edison je često omalovažavao Westinghousea u tisku i slao pisma i pamflete medijima, vladinim dužnosnicima te tvrtkama i gradovima koji su željeli kupiti Westinghouseove sustave.

Ubijanje životinja

Dalekovod | Author: shutterstock shutterstock

Film: Edison se potajno dogavara s članom komisije za smrtnu kaznu Southwickom Brownom da ubiju strujom konja kako bi dokazali da izmjenična struja ubija ljude. Edison kaže novinarima da su "westinghousirali konja" kako bi se brutalnost tog čina povezala s Westinghouseom. Konj je ubijen trenutno, te se potom scenama aludira da se eksperimentiralo i na drugim životinjama, uključujući slonove.

Činjenica: Brown je zapravo plaćao djeci da prikupljaju pse lutalice po ulicama West Orangea u New Jerseyju za potrebe eksperimenata. Na demonstracijama u Edisonovom laboratoriju u New Jerseyju i na Sveučilištu Columbia u New Yorku Brown je izmjeničnom strujom visokih napona ubijao pse, telad i konje, čime je dokazivao snagu izmjeničnog djelovanja.

Westinghouse je smatrao da su eksperimenti izmanipulirani, pa ga je Brown izazvao na električni dvoboj, u kojem će se Brown podvrgnuti visokonaponskim udarima istosmjerne struje ako Westinghouse pristane na isto ali s izmjeničnom strujom. Westinghouse je ignorirao izazov.

Izumili električni stolac

Scena iz filma Sin City | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube

Film: Nakon niza pogubljenja vješanjem koja su pošla po krivu, Brown je ponudio Edisonu da mu konstruira električni stolac. Edison je to odbio zbog svojih načela nenasilja, ali je prepoznao šansu da izum takvog užasa svali na dušu Westinghouseu. Brown i Edison za sredstvo pogubljenja koriste Westinghouseove generatore za električnu struju. William Kemmler, osuđenik na smrt zbog ubojstva, uskoro je prva osoba pogubljena na ovaj način. Ispalo je da je smrt užasna, ali Brown je time oduševljen kao uspjehom i tvrdi da "od tog dana žive u naprednijoj civilizaciji".

Činjenica: To je uglavnom istina, navodi CNN, ali ne navodi izričito da je, što se detalja tiče, to ipak "maštovita" varijanta onoga što se događalo. Činjenica je da je Edison pisao Southwicku da bi za električni stolac trebalo koristiti "izmjenične strojeve" Westinghousea. Što se Kemmlera tiče, tehničari su pogrešno procijenili snagu koja je potrebna da ga ubiju strujom, pa su postupak morali ponoviti. To se i kasnijih desetljeća znalo događati i to jest bilo brutalno, ali su pogubljenja električnim stolcem i bez toga ekstremno brutalna, tako da si redatelj nema što posebno za predbaciti.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik Novi spin Top News Zašto Vučić laže o Nikoli Tesli?

Nakon svega: CNN na kraju navodi da se istosmjernom strujom napajaju samo još kompjutori, LED svjetiljke, solarne ćelije i i električna vozila, kao dokaz da je izmjenična struja prevladala. Riječ je o ilustraciji i ne treba cijepiti dlaku da to nisu jedine primjene istosmjerne struje danas. Ali ustvrditi da se "solarne ćelije napajaju istosmjernom strujom", jednako je kao ustvrditi da, primjerice, gradovi napajaju vodom svoje vodovodne mreže prema izvoru odnosno vodonosnim područjima.

CNN također špekulira da bi se moglo reći da rat strujama još nije gotov. A zapravo definitivno jest, i to odavno zato što su Westinghouse i Tesla dokazali ono što je Edison opovrgavao i danas, u krajnjoj liniji, industrijska primjena izmjenične struje odgovara viziji Tesle i Westinghousea, a ne Edisona.

A opet, s obzirom na količinu krivotvorina koje se uredno objavljuju o Tesli, u rangu teorija zavjera, izmišljenih intervjua...

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar JenniferWE92
    JenniferWE92 06:40 03.Lipanj 2020.

    Vrhunski ргsаti pilići samо nа ovom mjestu! Slijеdite vеzu i nеće vаm biti žaо! ––– w​​w​​w​​.​k​i​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

  • Avatar BarbaraAO96
    BarbaraAO96 04:17 31.Svibanj 2020.

    Linda, 27. w​​w︅︆​w​.​l​​o︅︆ve​​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

  • Avatar HelenPI95
    HelenPI95 00:53 31.Svibanj 2020.

    Вoк! Mоlim vas, glаsаjte za mоje егоtsкe fotografije na mojoj stгanici ––– w​​w​​w​​.​k​i​​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m