Top News
15431 prikaza

Zašto Vučić laže o Nikoli Tesli?

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Srđan Ilić/PIXSELL
Šef Srbije i danas nastavlja sa svojim tezama, a ovaj put se dotaknuo slavnog znanstvenika

Da je Tesla bio u Lici u to vrijeme sasvim sigurno ne bi preživio, kao što nitko od njegovih nije preživio. Žao mi je što su to činjenice. Žao mi je i zbog toga što sam podsjetio da je Nikola Tesla Srbin. Neću govoriti o tome da nema podataka da je on ikada izgovorio onu priču o srpskom rodu i hrvatskoj domovini. To je bila komunistička izmišljotina, kazao je između ostaloga srpski predsjednik Aleksandar Vučić na konferenciji za medije u Beogradu.

Srpski predsjednik referira se na onaj slavni telegram poslan Vlatku Mačeku davne 1936. godine gdje Tesla piše: "Hvala na mnogo cienjenoj čestitki i počasti. Jednako se ponosim moga srbskog roda i moje hrvatske domovine. Živili svi Jugoslaveni".

Zašto bi pismo Mačeku, tada vođi opozicije u Kraljevini Jugoslavije, bilo komunistička propaganda, nikome nije jasno.

Teslin telegram Mačeku | Author: Wikipedia Wikipedia

"Nisam ja kukavica da se sklanjam, na harangu u hrvatskim medijima odgovaram mirnoćom i osmijehom. Sve što sam govorio govorio sam na dostojanstven način, ne iznoseći fašističke pozdrave, što ne bih mogao reći da je bio slučaj u Glini i drugim mjestima. Molim ih samo da ne vrše harangu na Milorada Pupovca. Mi hoćemo da se svi Hrvati u Srbiji osjećaju dobro, a ne da se osjećaju kao Srbi u Hrvatskoj", rekao je Vučić.

Vučić je istaknuo kako razumije zašto se stvorila histerija zbog njegovog govora u Bačkoj Palanci.

"Pogledajte njihove novine... Ima više mojih slika nego Kolindinih i Plenkovićevih. Sve su ostvarili što je Tuđman govorio. I onda se pojavi Vučić iz te Srbije koji govori stvari koje oni ne žele čuti. Ali ja imam obvezu prema Srbiji i njenim građanima da se stvari ne zaborave. U brojnim jamama su ljudi zakopavani samo zato što su Srbi. Žao mi je što sam nešto nazvao pogromom, žao mi je što sam rekao da je Nikola Tesla bio Srbin, žao mi je što su to činjenice...", kaže Vučić.

Čitavu konferenciju za medije pogledajte u nastavku, a izjave o Tesli počinju na 01:08:35.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • caki 11:25 10.Kolovoz 2018.

    da je Nikola Tesla 90 tih živio u HR sigurno bi bio u Hrvatskoj vojsci kao i tisuće drugih etničkih Srba u svojoj domovini Hrvatskoj

  • vjaceslav 05:08 10.Kolovoz 2018.

    jedina istina glede teslinih dokumenata je njegova putovnica izdana od zemaljske vlade trojedne kraljevine - hrvatske, slavonije i dalmacije "u ime njegovog cesarskog i kraljevskog apoštolskog veličanstva franje josipa I., cesara austrijanskoga, kralja ugarskoga, dalmatinskoga, hrvatskoga i slavonskoga i t.d." ... prikaži još!d." (link - "putovnica nikole tesle")

  • Herceg 13:05 09.Kolovoz 2018.

    Kako reče ugledni psiholog CIA-e za ovog psihopatu Vučića: "Primarni cilj je da stekne priznanje, popularnost i slavu. Težnja za priznanjem proizlazi iz njihove izuzetne egocentričnosti, ambicije i fantazija. Pokretački poriv koji leži u pozadini ove potrage je, međutim, unutrašnja ... prikaži još! praznina i nesigurnost u pogledu vlastitog identiteta”