Tehno
3294 prikaza

Povratak zloglasnih blizanaca koji su skoro uništili Facebook

Cameron Winklevoss
1/4
screenshot/Instagram
Gemini su proslavili njegovi osnivači, koje šef Facebooka jako dobro poznaje

Facebook ima novu igračku, dobro možda ta igračka i nije toliko nova, i možda je Facebook baš nema u svojim rukama, no poučeni njihovim prošlim poslovnim pothvatima, možemo reći da je stvar riješena. Sada je samo pitanje hoće li  krenuti svojim standardnim putem, kupovinom, ili će uzeti nečiju ideju i zahvaljujući društvenoj mreži sa dvije milijarde korisnika od nje napraviti svoju novu 'zlatnu koku'. 

Riječ je o kriptovalutama. Kako kažu upućeni poseban tim u Facebooku već godinu dana radi na razvoju kriptovalute s kojom će njihovi korisnici moći jedan drugom slati novac i kupovati stvari, ne samo na Facebooku, već i na Instagramu, WhatsAppu ali i u onom pravom svijetu. 

"Plaćanje je jedno od područja na kojem imamo priliku ljudima olakšati. Vjerujem da bi slanje novca nekome trebalo biti toliko lako, kao što je i slanje fotografije", rekao je Mark Zuckerberg krajem travnja. 

Braća Winklevoss Bitcoin Ekonomix Zuckerberg ih je prevario, a sad su milijarderi

Poznavajući dosadašnju politiku ove riječ njihovog osnivača mogle bi se shvatiti najavom novog igrača na tom tržištu, i novim poslovnim (ne)uspjehom Marka Zuckerberga. Pregovore i razgovore sa kompanijama koje se time bave već su započeli, kažu dobro upućeni izvori. Coinbase i Gemini, preko kojih korisnici mogu sigurno pohraniti svoje novce ili ih mogu pretvoriti u druge kripto valute ili dolar, bili su njihov prvi izbor, piše Financial Times.  

Coinbase je jedna od najpopularnijih, no Gemini, osnovana 2014. godine, poznata je zbog svojih osnivača, koje šef Facebooka jako dobro poznaje. Dijelili su isti fakultet, Harvard, a kako kažu osnivači, blizanci Cameron i Tyler Winklevoss, dijelili su i istu ideju, onu o Facebooku. Točnije optužili su Zuckerberga da im je ukrao ideju za Facebook, a nagodili su se za 65 milijuna dolara, i dobili dionice Facebooka, dio kojih su prodali a sa tom zaradom kupili kriptovalute. 

Upravo oni jedna su od prve dvije tvrtke koja su prošle godine dobile odobrenje državnih regulatornih tijela za lansiranje digitalne valute vezane na američki dolar, dolar Gemini.

Da su i stvarno na tom putu potvrđuje informacija da je Facebook sredinom travnja registrirao kompaniju u Švicarskoj, pod nazivom Libra. Ona će razvijati softver i infrastrukturu vezano uz blockchain, plaćanja, pitanje identiteta, i analize podataka. Ako njihov plan upali  kriptovalute korisnici Facebooka mogu koristiti kako bi slali ili primali novac od i svojim prijateljima, i kupovali stvari koje vide u oglasima na svom timelineu. 

No hoće li i kako ponovno surađivati sa svojim zakletim neprijateljima, zasad ne žele komentirani ni jedni ni drugi.

Cameron i Tyler Winklevoss pravi su primjer vrijednih  građana i studenata, poduzetnika. Ovi sportaši, veslači koji su nastupali na Olimpijskim igrama, uz to obrazovani sa diplomom Harvarda i Oxforda na zidu, ponosni vlasnici, više od milijarde dolara vrijednih bitcoina koje čuvaju u različitim riznicama, novčanicima. 

2004. godine pokrenuli su društvenu mrežu ConnectU, HarvardConnection. Poput nekih sličnih mreža, korisnici su mogli dodavati prijatelje, slati im poruke, uređivati profile, i obavještavati prijatelje o svom životu. Upravo to je bio predmet spora sa osnivačem Facebooka, koji je kako tvrde blizanci, pokupio njihovu ideju. 

S bitcoinima su se počeli baviti 2013. godine, pa se čini da su ga i ovaj put u ideji pretekli. Sad je samo pitanje kako će se ovaj zategnuti odnos dalje razvijati. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • hamham 07:34 28.Svibanj 2019.

    Antonija. Prestao sam čitat nakon zareza prije veznika "i" sastavni – ne piše se zarez (ispred i, pa, te, ni, niti)