Life
4643 prikaza

Pojavila se tajnovita djevojka - tvrdi da je Putinova kći

Putinova kćer Katerina Tikonova
Screenshot/Youtube
O njoj izvještavaju i ruske televizije, što je presedan u Rusiji u kojoj već 20 godina mediji ne govore o Putinovom privatnom životu

Već gotovo 20 godina tabu tema u ruskim medijima bila je priča o privatnom životu ruskog predsjednika Vladimira Putina, te posebno priča o njegovim kćerima. Misterija koja obavija obiteljski život jednog od najmoćnijih ljudi na svijetu, barem jedan njegov manji dio, otkriven je kroz intervju objavljen na državnoj televiziji sa ženom koja je opisana kao njegova kćer. 

Intervju je na neki način i najava tj. pokušaj da se taj uvijek čvrsti gard predsjednika Putina nekako omekša, a možda i najavi ulazak njegovih kćeri u politički život. Rusija nema dugotrajnu tradiciju javnog prikazivanja 'prve obitelji', a sovjetski i post-sovjetski čelnici uglavnom su tom pitanju zadržavanja privatnosti pristupali na drugačije načine. Putin, bivši špijun, uglavnom je svoje kćeri zadržao izvan javnog svijeta, piše The New York Times.

Nekoliko puta ih je spomenuo i uvijek to činio s posebnom nježnosti, pa i prošle godine kada je kratko objavio kako je postao djed.

Putinova kćer Katerina Tikonova | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Tijekom svog mandata i unatoč objavljivanju njegovih fotografija sa putovanja po Sibiru, jahanja ili pješačenja, a ponekad i bez košulje, Putin je inzistirao da njegov obiteljski život ostane privatan. Ruske novine Vedomosti objavile su kako je intervju, objavljen i remitiran prije nekoliko dana, bio prvi sa Katarinom Tikonovom, a zapadni mediji su izvještavali kako je riječ o mlađoj Putinovoj kćeri, iako ju sam Putin nikada nije tako predstavio u javnosti. 

"Veliki događaj u našem Bizantu", napisao je jedan ruski član opozicije na Facebooku.

U tom intervju Tikonova je odgovarala na niz pitanja o svom radu kao direktorice znanstvenog instituta. Emisija je tako i profilirala skupinu znanstvenik koji razvijaju uređaje koji čitaju moždane valove. Taj je prilog koji je služio i kao još jedna potvrda uspješne vladavine Putina, prezentirao jako važno istraživanje za rusku tehnologiju, pa tako i samu Tikonovu predstavio kao članicu onog najboljeg što ruska znanost može ponuditi.  

Njezino pojavljivanje na državnoj televiziji najavljuje i potencijalnu javnu ulogu predsjedničke obitelj, što je snažna tema ruske političke kulture od sovjetskih vremena, rekla je Nina Hruščova, profesorica međunarodnih poslova na New Schoolu u New Yorku i unuka bivšeg sovjetskog čelnika Nikite Hruščova.

Josif Staljin skrivao je svoju obitelj od znatiželjnih pogleda javnosti, čak i dok je promovirao svoje sinove u vojsci, no 1959. godine, Hruščov je obišao SAD zajedno sa svojom obitelji, naglašava Hruščova. Kćer predsjednika Borisa Jeljcina bila je javna osoba tijekom 90-ih, dok taj trend izlaženja u javnost nije prekinuo upravo Putin. 

Ova sadašnja i očigledna promjena dolazi u trenutku opadanja podrške Putina što je vidljivo u mnogobrojnim anketama, i "to je način na koji se pokazuje kako je obitelj uključena u izgradnju Rusije, i to ne samo preko Putina koji stoluje u Kremlju", naglašava Hruščova. 

"Bio je to pokazatelj kako njegova djevojčica, njegova obitelj, ostavlja svoj pečat na znanosti, na budućnost Rusije", objašnjava. 

Najmlađa Putinova kći rođena je dok je njezin otac radio u Njemačkoj kao špijun, a sada je to 32-godišnjakinja. Njezina majka, Ljudmila Putin, uglavnom je nestala iz javnog svijeta na pola njegova mandata. Razveli su se 2013. godine, a ona se nakon toga preudala. 

Vladimir Putin i supruga Ljudmila Putina ispred Taj Mahala Ljudmila Putin Top News Putinova bivša supruga ima palaču veću od Bijele kuće

Prikazivanje Tikonove na televiziji, kako poručuje Hruščova, pokazuje Rusima da "postoji više od jednog Putina koji radi za nas". 

U intervju je Tikonova razgovarala ispred kompjuterskog grafikona glave naizgled spojene na elektrode. Dok su uključeni u ove uređaje, rekla je, "stvarno možete reći da osoba u isto vrijeme shvaća potencijal tehnologije, a i samog sebe".

Ruski list RBK pisao je o ulozi Tikonove u istraživačkom institutu, pod nazivom Innopraktika, još 2015. godine, a kasnije je agencija Reuters identificirala Tikonovu kao Putinovu kćer koja se predstavlja drugim imenom. Državna naftna kompanija Rosneft djelomično je financirala njezin institut, kako piše The Belle, nezavisni ruski medij.

Kremlj je odbio komentirati pitanje identiteta Tikonove. Tijekom televizijske emisije, predstavljena je kao "direktorica Innopraktike i zamjenica ravnatelja Instituta za matematičko istraživanje kompleksnih sustava na moskovskom državnom sveučilištu".

Njezin brak sa ruskim ulagačem Kirilom N. Šamalovim izazvao je zabrinutost zbog mogućih sukoba interesa kada je ruski mirovinski fond Siburu, petrokemijskoj kompaniji koja je u to vrijeme bila u djelomičnom vlasništvu Šamalova, osigurao 1,75 milijardi dolara kroz zajmove.

Kako je pisao Bloomberg News oni više nisu u braku, a Sibur je zanijekao bilo kakav sukob interesa u tom primanju kredita mirovinskih fondova. Ovo je pitanje politički osjetljivo posebno ove godine kada Kremlj navodi manjak u mirovinskim rezervama, a istodobno podiže dob za odlazak u mirovinu, što je pokrenulo i niz prosvjeda.

Vladimir Putin | Author: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
U lipnju je drugi državni kanal Rossiya 1 intervjuirao ženu za koju se vjeruje da je druga Putinova kćer, koja također živi pod drugim imenom, Maria Voroncova. Tema je bila njezin rad kao dječjeg endokrinologa. 2016. godine ruski magazin The New Times pisao je kako je ona Putinova starija kćer.

U svom detaljnom objašnjenju tajnosti koja obavija njegovu obitelj i njegove kćeri, Putin je 2017. godine rekao kako mu je želja da njegovi unuci "žive poput običnih ljudi", daleko od znatiželjnih očiju javnosti. 

"Stvar je u tome da ne želim da one odrastaju poput nekih kraljevskih princeza. Trebaju imati normalno okruženje, i običnu, tipičnu interakciju sa ostalom djecom. Te iste minute kada otkrijem njihova imena i godišta, odmah će biti identificirane i nikada ih neće ostaviti na miru", rekao je Putin. 

Tada je rekao kako su njegove kćeri "uključene u znanost i edukaciju" i kako "žive normalnim, svakodnevnim životom". 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.