Top News
26482 prikaza

Putin jednim potezom mijenja čitav Bliski istok

Vladimir Putin
pool/REUTERS/PIXSELL
Na Bliskom istoku se priprema teren za posljednji korak uoči direktnog sukoba najvećih sila

Odluka je pala samo koji dan nakon što je Moskva optužila Tel Aviv odnosno Jeruzalem da je tijekom svog napada lovcima na ciljeve Sirijske vojske na mediteranskoj obali te zemlje, skrivila rušenje ruskog izviđačkog aviona Il-20 sa 15 članova posade. Optužba je glasila da su izraelski lovci rano noću 18. rujna iskoristili Il-20 kako bi se sakrili iza njega, tako da njega, a ne njih pogodi sirijska protuzračna obrana. To se i dogodilo.

Putinov vojni vrh odgovorio je oštrom prijetnjom Izraelu da to više neće trpjeti i da će Siriji isporučiti protuzračni sustav S-300, s projektilima koji su kadri ogromnom brzinom sustizati praktično sve što leti, raznih vrsta, od najbržih aviona do projektila i dronova, i to u krugu stotina kilometara, na izrazitim visinama, te mnoštvo meta odjednom. Već to je bila takva bomba da je Washington poručio Moskvi da će isporuku Siriji smatrati činom agresije.

David Grossman David Grossman Kultura Bez mira ojačat će i židovski i arapski fanatici, a onda...

Washington je zapravo još na relativno davnu najavu kupnje Turske od Rusije sustava S-400 bio vrlo zabrinut, na trenutke i gnjevan. Ruska Izvestija sada javlja da ne samo što će Rusija Siriji isporučiti S-300, nego će tu po svoj prilici biti i projektili koji su u stanju nositi nuklearne bojeve glave. Izvestija navodi da će isporučen po svoj prilici biti sustav S-300PM, unaprijeđen sustav. I to ne samo jedan, nego možda čak do osam, od kojih bi prva dva trebala biti isporučena već kroz naredna dva tjedna.

Do sada Rusija je u Siriji imala samo svoj S-400 za obranu svoje baze Hmeimim u sjeverozapadnoj primorskoj pokrajini Latakiji kojom su ruske snage redovito rušile brojne, praktično svakodnevne, pokušaje islamističkih pobunjenika napada naoružanim dronovima. Izrael je pak godinama vrlo često napadao, nekada čak i duboko u sirijski teritorij, projektilima u udarima na iranske postrojbe, za koje je Iran u pravilu govorio da ih u Siriji nema, te na Hezbolah.

Rusija se u taj dio sukoba nije miješala, očito u dogovoru s Izraelom. "Crvena linija" je bila stradavanje ruskih vojnika i napad na ciljeve ruske vojske, što je Izrael svih tih godina poštivao. Moskva je, zapravo, isporuku sustava S-300 Siriji objavila još 2013., jer je Sirija do tada imala, kao i danas, samo S-200, tehnologiju na kojoj je sovjetska vojna mašinerija radila još od početka 1950-ih, da bi je razvila u 1960-ima.

Kriza između Izraela i Rusije iznad Sirije | Author: YouTube YouTube

I kada je Rusija najavila isporuku S-300 Izraelu prije pet godina, Tel Aviv je na Kremlj apelirao da to ne čini jer je zabrinut zbog utjecaja takvog sustava na vlastitu sigurnost. Moskva je tada na to i pristala, te su dvije vojne sile savršeno tolerirale jedna drugu u kaosu ratne scene u Siriji, unatoč uvelike oprečnim konačnim ciljevima u tom ratu. Čak su organizirali i direktne linije obavještavanja jedne drugih kako ne bi došlo, makar i slučajno, do ikakvog sukoba.

Sve to se promijenilo 18. rujna. Sirijski S-200 srušio je uz obale Latakije ruski avion, a Moskva je optužila Izrael da su njegovi F-16 namjerno letjeli iza Il-20 tijekom napadačke akcije. Izrael je na to uzvratio da apsolutno žali zbog rušenja aviona i pogibije ljudi, ali da je za to kriva isključivo sirijska strana. Jedan od argumenata je bio da su F-16 bili već daleko prema Izraelu kad se to dogodilo.

Na tren su reakcije Vladimira Putina bile takve da se moglo nazrijeti i nekakvo rješenje, da bi se mogli složiti da je bila riječ o nizu tragično posloženih nesretnih okolnosti. A onda se još jednom sve zaoštrilo. U utorak je Jerusalem Post objavio: "Rusija – Imamo dokaz da je Izrael lagao o rušenju izviđačkog aviona."

Vladimir Putin S-300 Top News Zašto se Ameri i Izraelci boje Putinovog raketnog čudovišta?

Glasnogovornik Ministarstva obrane Rusije, prenio je list, rekao je da ruski podaci iz radarskog promatranja preko sustava S-400 u bazi Hmeimim pokazuju sekundu po sekundu što se događalo u zraku iznad mora uz obale Latakije. Rekao je da je najmanje jedan izraelski F-16 letio na visini od 10.000 metara, te da je taj avion, trenutak nakon što su poletjeli projektili iz sirijskog S-200, naglo skrenuo prema Il-20 i "sakrio se" iza njega, što je dovelo do rušenja ruskog aviona.

Izvestija navodi i to da "crvena linija" Rusije nije bila to, nego – navodno – izjava izraelskog ministra obrane Avigdora Liebermana da će "Izrael nastaviti s operacijama u Siriji, bez obzira na ono što se dogodilo". U protekla dva dana sve je upućivalo na naglu eskalaciju konflikta između Rusije i Izraela.

Samo dan nakon što je rusko ministarstvo obrane objavilo da "ima dokaze da je Izrael lagao", Haaretz je objavio da je sljedećeg dana službeni Izrael predložio Kremlju da u Moskvu pošalje delegaciju sigurnosno-obavještajnog sustava Izraela na najvišoj razini, čak na čelu s Benjaminom Netanyahuom i Avigdorom Liebermanom, a da je to Rusija odbila. Prema Haaretzu, Moskva je uzvratila da je sklonija da "kontakte ostavi na profesionalnoj razini", te da "ne postoji potreba da Izrael u Moskvu šalje takvu delegaciju".

S-300 | Author: MAXIM SHEMETOV/REUTERS MAXIM SHEMETOV/REUTERS

Još jedan dan poslije, u četvrtak, TASS donosi novu vijest; Rusija i sedam članica Zajednice neovisnih država počeli su veliku zajedničku vojnu vježbu koja je uključivala isključivo zrakoplovstvo i sustave protuzračne obrane. Lako za to što su sudjelovali, osim Rusije, još i Armenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan, nego je od 8 ujutro po moskovskom vremenu u zrak u sklopu vježbe poletjelo oko 100 vojnih aviona, te s nešto više od 130 zapovjednih i kontrolnih mjesta.

Prema vrsti angažiranih letjelica, bila je to demonstracija skoro svega najmoćnijeg što Rusija danas ima u svom vojnom arsenalu. Istog dana pojavila se i Izvestija sa svojom vijesti o tome da Rusija u Siriju ne šalje puki S-300, koji bi već sam po sebi bio znak izrazitog zaoštravanja odnosa između sila oko Sirije. Još u ponedjeljak je savjetnik za obranu Donalda Trumpa John Bolton rekao da je potez Rusije "velika greška" i "značajno zaoštravanje situacije".

Netanyahu je Putinu direktno telefonom tog dana rekao, prenio je The Times of Israel, da će "odluka isporuke naprednog oružja neodgovornim subjektima uvećati opasnosti u regiji, a da će Izrael nastaviti braniti sebe i svoje interese".

Abu Bakr al-Baghdadi Posljednji dani? Top News Vođa ISIL-a: Napadnite Zapad noževima, bombama, gaženjem!

Izrael je i do sada pazio na sigurnost svojih F-16 pri napadima na ciljeve u Siriji; u pravilu je bila riječ o udarima projektilima koje su lansirali iz zraka iznad Libanona, iznad Sredozemnog mora ili najbliže iznad granica Sirije. A sada Rusija uzvraća s isporukom jednog od najmodernijih sustava za protuzračnu obranu na svijetu, usto s projektilima kadrima nositi bojeve glave. Sve to usred najžešćih uzajamnih optužbi i ratnih truba između Washingtona i Teherana.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • simba 22:05 28.Rujan 2018.

    Rusija nije koristila S-400 niti jednom u Siriji do sada vec Pancir sustave.

  • Alexander 13:27 28.Rujan 2018.

    Putin je idiot pa sirijci su pogodili ruski avion. Izrael s time nema nikakve veze...

  • biber 13:21 28.Rujan 2018.

    neupućenim novinarima,2 putinov potez,čekamo treći,hitler je imo dva poteza