Life
1961 prikaza

Objavljen zadnji intervju Anthonyja Bourdaina

Anthony Bourdain
Press Association/PIXSELL
Posljednji intervju objavljen je prije nekoliko dana a bavi se većinom onim tipičnim svakodnevnim problemima i politikom

Vijest o tragičnom samoubojstvu Anthonyja Bourdaina prošlog mjeseca rastužila je mnogo njegovih obožavatelje diljem svijeta. Iako su ga prvenstveno obožavali zbog njegovih kulinarskih mogućnosti, voljeli su ga i zbog njegovog glasa, tj. onoga što je govorio na sebi svojstven način - britko, strastveno, iskreno i srdačno. I ono što ih najviše rastužuje što upravo takvog Anthonyja više neće gledati ni čuti. 

Jedna od posljednjih prilika u kojoj je ovaj poznati chef podijelio svoje mišljenje sa svijetom bio je njegov intervju sa novinarkom Mariom Bustillos. Upravo taj posljednji intervju objavljen je prije nekoliko dana, napravljen je u veljači i bavi se većinom onim tipičnim ljudskim i životnim pitanjima, kao što su putovanja, hrana i ljubav. 

No dotaknuo se Bourdain i trenutačne političke situacije i pokazao svoje mišljenje, bez ustručavanja, o Donaldu Trumpu, ali i o Baracku Obami i ponašanju predsjednika Billa Clintona koje je nazvao "odvratnim pipanjem" vezano uz skandal s Monicom Lewinsky, posebno promatrajući taj slučaj iz pozicije muškaraca koji podržava pokret #MeToo. 

Anthony Bourdain Feljton 3 Life Ovo je prvi tekst što ga je Bourdain napisao za novine

I Bill i Hillary Clinton, kako smatra Bourdain, bili su krivi jer su diskreditirali one koji su predsjednika optuživali, piše The Washington Post. 

"Pod nikakvim okolnostima ne bih danas glasovao za Billa Clintona. No mislim da bi njegov opoziv zbog skandala Lewinsky bio smiješan. Posebno danas. Bilo je to sramotno, diskreditirajuće, podcjenjivanje žene koje ih je učinilo neprikladnim za bilo koje buduće pothvate. No ne mislim da su ga trebali povući iz ureda", rekao je. I nastavio. 

"Neoprostiv je način na koji su efikasno uništili i besramno diskreditirali ove žene jer su govorile istinu", naglašava. 

U svom je stilu opisao i Trumpa. 

"Mislim da Trump ide za novcem. Dosluh je teško dokazati, a kada mu se netko previše približi, proglasit će pobjedu, čestitati sam sebi na fantastičnom poslu kojeg je odradio i dati ostavku, uz riječi kako je to premalen posao za njega. Kao što je učinio i u Atlantic Cityju! Dobio sam svoje, veliki je to bio uspjeh za mene, a iza sebe ostavljam neprilike, pomislit će Trump", naglašava. 

Anthony Bourdain | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Što se tiče onih koji Trumpa podržavaju, za njih ima puno empatije, kao što je to pokazao i na nizu svojih putovanja. Intervju je napravio nakon 10 dana snimanja u Zapadnoj Virginiji. 

"Volim ih. Volim one koji su glasali za Trumpa. Oni se pomole prije svakog ručka. Ugljen je nestao. A onaj tko ne može razumjeti koliko je važno i samo obećanje malog povećanja poslova oko industrije ugljena, koliko je to važno za njihovo tkivo, njihovu sliku koju imaju sami o sebi, za sve", naglašava. 

Trumpovi glasači, tvrdi Bourdain, razumiju kako čovjek kojeg su odabrali nije tu zbog njih. Atrakcija je, nastavlja Bourdain, to što je Trump netko tko će podnijeti sustav koji se prema njima tijekom povijesti ponašao loše.  

Anthony Bourdain PRERANI ODLAZAK Life Ottavia i Ariane - žene kojima će Bourdain najviše faliti

"Nisu oni budalasti. Prepoznaju oni anarhista. Prepoznaju oni nekoga tko će povući dolje cijeli pokvareni hram kojeg preziru toliko duboko da će nastaviti, samo zbog užitka, pucati sami sebi u noge", bio je oštar Bourdain. 

S bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom proveo je neko vrijeme u Vijetnamu tijekom snimanja jedne epizode njegove emisije. Dotaknuo ga se i u svom intervju. 

"Nije mi bio uvjerljiv u javnom izlaganju, većinu vremena. Uvijek sam očekivao malo više strasti", prisjetio se. No naglasio je kako je uživo Obama bio "milostiv, graciozan, stvaran, smiješan, bez nekakvih kalkulacija". 

"Možda nije bio najveći predsjednik u povijesti, no on je jedan od...najljepših, dobrih, jedan od najboljih ljudi koje smo ikada imali", naglašava. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.