Top News
1950 prikaza

Trump opet lupa: "Nijemci su ruski zarobljenici"

Donald Trump
DPA/Pinterest
Sastanak na vrhu NATO-a počeo je vatreno i doista neočekivano

Predsjednik Donald Trump krenuo je u pravi napad na Njemačku i druge NATO saveznike, počevši napadom tjedan dana visoke diplomacije s obje strane Hladnog rata.

Niz sastanaka - počevši od NATO-a i sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom - uglavnom je uokviren Trumpovim tvrdnjama da Washington nosi nepošteno velik teret kako bi zaštitio svoje saveznike.

"Njemačka, što se mene tiče, ruski je zarobljenik, jer uzima toliko energije iz Rusije", rekao je Trump glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, u vatrenoj razmjeni pred kamerama koja je bila gotovo bez presedana u povijesti savezništva nakon Drugog svjetskog rata, piše Washington Post.

"Moramo razgovarati o milijardama i milijardama dolara koje se isplaćuju zemlji od koje bismo vas trebali zaštititi", rekao je Trump, govoreći o europskoj kupnji ruskog prirodnog plina. 

Trump se često žalio zbog potrošnje u proteklom desetljeću u Europi, navodeći kako su zemlje NATO-a iskoristile prednosti američke opsjednutosti vojskom istodobno nudeći nepoštene uvjete trgovine američkim tvrtkama.

Donald Trump i Alexandria Ocasio-Cortez Alexandria Top News Preko noći je postala najveća Trumpova prijetnja

Najčešći cilj njegova gnjeva bila je Njemačka koja nije ispunila svoje obveze vezane uz trošak NATO-a i koja počinje gradnju na drugom plinovodu u Rusiji. Njemačka i ostali europski partneri NATO-a tvrde, međutim, da su povećali doprinos vojnom savezu i planiraju još više povećati potrošnju u narednim godinama.

Optužbe za podložnost ruskom utjecaja mogla je osobito pogoditi na njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja je odrasla u istočnoj Njemačkoj pod kontrolom komunista.

"Ja sam doživjela taj dio Njemačke pod kontrolom Sovjetskog Saveza, i danas sam sretna što smo se ujedinili u slobodi kao SR Njemačka", kazala je Merkel novinarima nakon dolaska na sastanak. "Odlučujemo vlastitu politiku i donosimo vlastite odluke."

Čelnik SAD-a otputovao je u Europu ukazujući kako će sastanak s Putinom u ponedjeljak biti najlakši tjedan diplomacije - neobična tvrdnja koja je odaslala jasnu poruku čelnicima NATO-a u trenutku kad saveznici trebaju održavati snažnu i ujedinjenu frontu prema strateškom rivalu.

Čak je i Stoltenberg - smireni bivši norveški premijer koji je kultivirao pozitivnu vezu s Trumpom - izgledao je zbunjen kad ga je Trump prekinuo nakon što je počeo objašnjavati da je Europa trgovala s Rusijom čak i za vrijeme hladnog rata. Ranije u razgovoru, Trump je zahtijevao priznanje od Stoltenberga zbog prisiljavanja na povećanje proračuna obrane NATO-a.

Brett Kavanaugh i Donald Trump Sve gore i gore Top News Tri Trumpova 'Forrest Gumpa' pohađali istu vjersku školu

"To je bilo i zbog vašeg vodstva", rekao je Stoltenberg Trumpu. Povećanje proračuna započelo je nakon aneksije Krima 2014., a ubrzano je u doba Trumpa kao odgovor na kritike američkog predsjednika.

"Trebali bismo zaštititi Njemačku, ali oni dobivaju svoju energiju iz Rusije", rekao je Trump Stoltenbergu, dok su pomoćnici na američkoj i NATO strani dugog stola meškoljili se u svojim stolcima. Šef osoblja Bijele kuće John Kelly trgnuo je glavom dok je američka veleposlanica u NATO-u Kay Bailey Hutchison podigla pogled prema stropu. "Objasnite to", rekao je Trump. "To se ne može objasniti i Vi to znate."

Trumpova kritika pokrenula je lavinu nelagode u Njemačkoj. Süddeutsche Zeitung iz Münchena jasno je napisao: "Nije samo loše, već je katastrofalno".

Njemačka energetska povezanost s Rusijom dugo je frustrirala Washington i Istočnu Europu, koji se boje da bi se naftovod koji zaobilazi baltičke zemlje i Poljsku mogao iskoristiti da ih odstrani od ključnih izvora energije. 

Trumpov fokus na Njemačku uznemirio je Berlin, koji se navikao na snažnu vezu s bivšim predsjednikom Obamom. Trump planira sastati se s Merkelicom u srijedu popodne, gdje će ponoviti istu tešku poruku, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders.

Sastanak Trumpa i Kima Sve veće sumnje Top News Trump priznao da ga je Kim preveslao - i dalje se naoružava

Članovi NATO-a su se složili s dugim popisom mjera za koje vjeruju da će ojačati savez protiv Rusije i drugih suparnika, što olakšava slanje vojnih snaga diljem Europe i učvršćuje inicijative protiv terorizma.

No, mnogi diplomati strahuju da će Trumpov bijes zbog potrošnje na obranu zasjeniti summit. Neki se čak brinu da bi on mogao odbiti staviti potpis na sporazum koji je već odobrio savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, ponavljajući gestu koju je napravio prošli mjesec na sastanku G7 u Kanadi.

To bi bacilo savezništvo u kaos, slabeći sigurnost otvarajući pitanje jesu li najmoćniji član NATO-a još uvijek spremni braniti svoje saveznike ako ih netko napadne. Čelnici NATO-a također se boje što će Trumpove koncesije omogućiti Putinu. Trump je podigao mogućnost povlačenja američkih vojnika iz Njemačke. Na sastanku G-7 rekao je čelnicima da je smatrao da Krim pripada Rusiji, jer većina njezinih stanovnika govori ruski.

Nakon sastanka s Trumpom, Stoltenberg je pokušao reći da je najvažnija činjenica da NATO postaje sve jači: "Predsjednik Trump jasno govori, ponekad vrlo izravno ukazujući na određene saveznike, ali kada je u pitanju cijela poruka, svi se slažemo da NATO mora podijeliti financijski teret na pravi način".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Snowman 20:07 17.Travanj 2019.

    Gosp. Trump je to "pomjesao". Njemci su zarobljenici ali ne ruski nego AMERCKI.

  • Perun 09:42 13.Kolovoz 2018.

    Istočna njemačka je trebala ostati još 1000 godina pod SSSR-om. Nakon pobijenih 26 000 000 ljudi to bi bilo jedino pošteno.

  • CICA 00:43 13.Srpanj 2018.

    ako rusija zatvori slavinu njemackoj opet bi se desio kao hitler napad na rusiju, svi bi se smrznuli zivi