Life
2365 prikaza

Kulturni raskol oko vjere ide posred EU, ali i posred RH

Papa Ivan Pavao II. i Benedikt XVI, voštane figure
Julien Behal/Press Association/PIXSELL
Crkva je izgubila Irsku na zapadu, ali čvrsto steže Poljsku, a naša zemlja je između Zapada i Istoka kao nekoć SFRJ

Za turneju pape Ivana Pavla II iz 1979. po Poljskoj i Irskoj The Wall Street Journal primijetio je da je ostavila čvrsti pečat sve do danas. I u Dublinu i u Varšavi na propovijedi slavenskog pape okupilo se milijunsko mnoštvo. U Poljskoj je već sljedeće godine nastao pokret Solidarnost koji je odigrao bitnu ulogu u padu vladavine komunista na istoku Europe.

U Irskoj, kojoj je to bio prvi posjet nekog pape, 1983. uslijedio je referendum na kojem su građani s dvije trećine odlučili da se zabrani pobačaj, a 1986. odbili prijedlog da se legalizira razvod braka. Danas su ove dvije nacije na dijametralno različitim svjetonazorskim i kulturnim stazama, a kako je riječ o članicama EU-a, i u tome se očituje europski raskol koji ugrožava sam projekt ujedinjene Europe.

Bernard Law Nikad kažnjen Top News Štitio je svećenike pedofile i bio sramota Vatikana

WSJ Hrvatsku ne navodi, ali kroz Hrvatsku taj europski raskol i po liniji katoličke tradicije i posljedica posjeta pape Ivana Pavla II, prolazi po sredini društva. Papa je odigrao jednu od ključnih uloga u međunarodnom priznanju Hrvatske, Vatikan je, nakon Islanda, te već samostalnih, ali i sasvim neutjecajnih Litve, Latvije, Ukrajine i Estonije, bio među prvim priznatim državama koje su priznale Republiku Hrvatsku.

Ivan Pavao II Hrvatsku je potom posjetio još triput; 1994., 1998. i 2003. što mu je bilo, nimalo slučajno, 100. jubilarno apostolsko putovanje. Desnica i vjerski konzervativni krugovi danas čak i više nego onda ignoriraju sve one kritike pape Ivana Pavla II u pogledu nacionalizma u Hrvatskoj, tako da se pozivaju isključivo na svjetonazorsko konzervativno naslijeđe. I to što je papa volio Hrvatsku, iako mu je nacionalizam jako smetao. Što se Irske tiče, ona je danas potpuno drugačija zemlja nego što je bila u 80-ima.

Na referendumu 2015. Irci su velikom većinom odlučili legalizirati istospolne brakove. Usred doba protuuseljeničke histerije s podlogom u rasizmu, Irci su prema useljenicima i dalje tolerantni. A njihov premijer Leo Varadkar deklarirani je homoseksualac, eto još i to, sin svog oca, liječnika porijeklom iz Indije. Dobar dio razloga za ovakav razvoj događaja u Irskoj posljedica je otvaranja te nacije otkrićima o masovnom seksualnom ali i drugom zlostavljanju uglavnom djece od strane katoličkog klera tijekom posljednjih najmanje 100 godina.

Papa Ivan Pavao II | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

"Mi više nismo katolička zemlja. Mladi su danas uglavnom ateisti ili agnostici, čak unatoč tome što ih je većina pohađala crkvene škole", kazao je za WSJ otac Peter McVerry.

Rekao je da Irci danas smatraju da je crkva danas nebitna i da je njen stav o seksualnosti na razini Srednjeg vijeka.

U Poljskoj je sasvim drugačije, kao i u mnogim drugim zemljama istočne Europe. Poljska ima desničarsku, izrazito konzervativnu vladu, koja se otvoreno protivi useljavanju izričito muslimana, a što se pumpanja nacionalizma tiče, ne zamara se užasnim tragedijama Poljske iz Drugog svjetskog rata, odnosno i nešto poslije njega. Slično kao i u Hrvatskoj, u Poljskoj Crkvu izdašno financira država.

Vlada je u Poljskoj uz totalnu podršku Crkve pokušala zabraniti pobačaj, ali je od toga morala odustati nakon masovnih prosvjeda. No, tijekom kampanje za predstojeće EU-parlamentarne izbore, predsjednik vladajuće Stranke zakona i pravde Jaroslaw Kaczynski napao je planove gradonačelnika Varšave, Rafala Trzaskowskog, da grad pokrene obrazovanje djece po gradskim školama o pravima seksualnih manjina. Opisao je to kao "napad na djecu". Za WSJ je Robert Telus, parlamentarac vladajućih konzervativaca, Poljsku opisao na Hrvatima vrlo poznat način.

Papa Franjo Reformist Top News Papa Franjo u katoličkoj Poljskoj na neprijateljskom terenu

"Poljska ima kršćanske i katoličke korijene, cijelu svoju povijest izgradila je na kršćanskim i katoličkim vrijednostima i većina Poljaka slijedi te vrijednosti", kazao je, kao da je citirao hrvatske konzervativce.

Poljsku su hrvatski mediji upamtili i po tome što je u toj zemlji jedan Vice Batarelo prije nekoliko mjeseci plaćao oglase, nije žalio novca, kojima je u ime svog ekstremno konzervativnog Vigilarea izražavao podršku Veleposlanstvu Poljske u RH koje se tada bunilo zbog HRT-ovog priloga o obilježavanju dana nezavisnosti te zemlje. Veleposlanstvu je zasmetao način na koji je HRT zabilježio vrlo učestale ekstremne nacionalističke ispade na proslavi. I tu se dolazi do zanimljive rečenice Telusa:

"Povratak osnovnim, prirodnim vrijednostima počinje se širiti diljem Europe, pa tako i u Poljskoj."

Što se tiče Hrvatske, najžešći napad novog vjerskog fundamentalizma naše društvo je djelomično odbilo, a djelomično i ne, otprilike na pola puta između Poljske i Irske. Vrlo slično onome kako aktualni papa Franjo kotira u Hrvatskoj, gdje su građani oko njega oštro podijeljeni, dok je u Poljskoj raspoloženje, posebno među klerom, izrazito protiv njega. Najnovije istraživanje Pew-a pokazuje da se nazori građana o pravima seksualnih manjina, te o vjerskim manjinama poput muslimana i židova, drastično razlikuje s različitih strana linije po kojoj je nekoć išla Željezna zavjesa.

Tu se može primijetiti još jedna zanimljivost u vezi Hrvatske; naša zemlja bila je u sastavu Jugoslavije, ali sa zapadne strane Željezne zavjese, a danas je hrvatsko društvo oštro podijeljeno poput Europe u svjetonazorskom smislu.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.