Top News
822 prikaza

Batarelo u Poljskoj plaća oglas zbog priloga na HTV-u

Raymond Leo Burke, Davor Ivo Stier, Vice Batarelo
Davor Višnjić/PIXSELL
Reporteri iz cijelog svijeta vidjeli su rasiste i druge esktremiste, samo ne on koji je također bio tamo

Posljednjih nekoliko tjedana Vicu Batarela se nezasluženo medijski ignoriralo. Najnoviji potez mu je priopćenje ekstremno konzervativnog Vigilarea kojemu je predsjednik, a u kojem pruža podršku Veleposlanstvu Republike Poljske oko nedavnog protesta pri HTV-u zbog priloga u Dnevniku o obilježavanju 100. obljetnice državnosti Poljske 11. studenog.

Poljake je naročito uzrujalo jer je HTV riječi voditelja o "ekstremistima koji zahtijevaju etnički homogenu poljsku" popratio slikom govora poljskog predsjednika Dude na skupu u Varšavi na kojem se okupilo nešto preko 200.000 ljudi, sve uz scene bakljade kakva se u Hrvatskoj običava vidjeti samo na Poljudu, nakon čega Hajduk plaća masne kazne.

George Pell Moćnik Vatikana Life Batarelov kardinal: Na sudu s djecom koju je zlostavljao

"Smatramo to skandaloznom i nedopustivom manipulacijom", poručili su iz poljskog veleposlanstva.

Batarelu je, pak, Poljska u tolikoj mjeri u srcu da je iz skromnih sredstava Vigilarea čak platio oglas na Facebooku s pozivom na potpisivanje peticije potpore Veleposlanstvu Poljske.

"Također, izražavamo prosvjed zbog neobjektivnog, fake news, izvještavanja javne televizije koja je ovu službenu državnu proslavu i patriotski događaj na kojem se okupilo više stotina tisuća Poljaka, zajedno s najvišim poljskim dužnosnicima, prikazala kao skup marginalnih desničara", potpisao je u priopćenju Batarelo koji je upravo tih dana na putu u Poljskoj.

Nije naveo je li i on bio u povorci.

HTV možda nije bio dovoljno jasan. Na skupu su doista nastupili predsjednik Andrzej Duda i premijer Mateusz Morawiecki. Predsjednik je čak obećao da će oni koji budu izazivali rasističke i druge ekstremističke ispade, kakvih je bilo nemalo na paradi godinu ranije, "imati posla s policijom". U govoru je rekao da ta povorka "treba ujediniti sve Poljake".

No, samo nekoliko stotina metara iza njega, usred povorke, novinari iz cijelog svijeta popratili su ekstremiste koji su vikali: "Bijela Poljska!", koji su pozivali na borbu hladnim oružjem, nosile su se zelene zastave ultranacionalističke grupe Nacionalni preporod Poljske. Novinarima nisu promakle ni zastave neofašističke grupe iz Italije Forza Nuova. Sve to rame uz rame s mnoštvom simpatizera poljske vladajuće stranke Zakon i pravda.

Vice Batarelo i Vigilare na Facebooku | Author:

Tako da je HTV slobodno mogao izvijestiti da su u povorci stupali predsjednik i premijer Poljske iz desničarske vladajuće stranke, skupa s ekstremnim nacionalistima i rasistima, od kojih su neki bili pod fantomkama. Intervencije policije protiv njih nije spominjao nitko.

Proteklih tjedana Batarelo se zabavljao stvarima poput javne podrške izabranom novom predsjedniku Brazila Jairu Bolsonaru, umirovljenom časniku vojne hunte iz 80-ih, čovjeku koji je u kampanji otvoreno govorio da odobrava policijsko mučenje ljudi, diktaturu, da opozicija izvoli pobjeći iz zemlje. Približno u isto vrijeme Batarelo se bavio i zgražanjem Vigilarea nad "Zombie walkom" u Zagrebu, okupljanjem ljubitelja zombi filmova.

Vigilare je čak pozivao na kazneni progon roditelja, pitao se što radi DORH i slično. Slučajno, Batarelo je u pripremi još jednog ekstremno konzervativnog TradFesta u organizaciji Vigilarea, a ove godine ističe se nekoliko govornika iz jednako konzervativnih vjerničkih krugova iz Poljske.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 08:06 16.Studeni 2018.

    po hrvatskim medijima - svi oni koji domovinu i obitelj stavljaju na prvo mjesto su fašisti, a ako su i vjernici onda su klerofašisti. po tim mjerilima ja sam upravo to - klerofašist! "keep croatia tidy!"