Top News
3784 prikaza

Vjeronauk u školi i crkvi, a mladi vjerski nepismeni. Kako?

Festa svetog Vlaha
Grgo Jelavić/PIXSELL
Hvarski biskup imao je dosta zanimljiv istup pred državnim vrhom

Svečanim misnim slavljem u dubrovačkoj katedrali Dubrovčani su u nedjelju obilježili 1047. Festu svetog Vlaha, zaštitnika grada, a jaka kiša spriječila je tradicionalnu procesiju s moćima svetog Vlaha u pratnji barjaka ulicama povijesne jezgre grada.  

Misno slavlje u katedrali, na kojem su bili i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković,  predvodio je hvarski biskup mons. Petar Palić koji je u propovijedi istaknuo kako su praktični i teorijski ateizam, vjerska indiferentnost i izbjegavanje pripadnosti Crkvi bili na početku prošloga stoljeća fenomen elita, a danas “sve više osjećamo svojevrsnu vjersku nepismenost novih generacija”.

“Zahvatila nas je vjerska bezvoljnost, etiku stavljamo na kocku i riskiramo s njom, a čini se ni da zvona više ne pozivaju na misu. Svjedoci smo da za izrugivanje vjernika i šalu na račun Katoličke crkve nije danas potrebna nikakva hrabrost, niti odgovornost. Udobnost i konformizam, nedostatak svjedočke spremnosti za Isusa Krista dovela je kršćane u Europi, pa i u Hrvatskoj u situaciju da se moramo sustezati jasno i javno izreći svoje mišljenje i svoje stavove”, rekao je biskup  Palić, a prenosi Hina.

Palić je istaknuo kako je, za razliku od apostolskih vremena, kad je poganstvo bilo nešto izvan i nasuprot vjerničkim zajednicama, danas sekularizam ušao u kuće i postao djelom našega postojanja.

“Stoga je došlo vrijeme, kako ga papa Franjo naziva, obraćenja, preobrazbe: one pastoralne i misijske”, rekao je Palić.

Glas kršćana mora biti krik, a ne nerazgovjetan žamor

U našem društvu, na nekada kršćanskom Zapadu, istaknuo je Palić, kršćanima je potrebna Vlahova hrabrost, ustrajnost i beskompromisnost kada se radi o Božjim istinama.

“Ne želimo naše trgove pretvoriti u trg sv. Petra, ali želimo jasno i na svakom mjestu moći reći i svojim životom posvjedočiti da pripadamo Isusu Kristu i po svom ponašanju i po svojim djelima postati ‘duša’ ovoga društva u kojemu živimo", rekao je Palić, kako prenosi Hina.

Istup biskupa o nedostatku vjerskog znanja među mladima posebno je zanimljiv kada uzmemo u obzir da je vjeronauk praktički obavezan predmet u školama, da je odlazak u crkvu mladima također među obavezama te da se 86% stanovnika Hrvatske izjasnilo kao katolici. U jednom, pomalo zastarjelom istraživanju iz 2009. godine, 70% ispitanika reklo je da religija tvori važan dio njihovog svakodnevnog života. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • bruno1 17:17 04.Veljača 2019.

    Pop drži govor o moralu i poštenju ,a u prvom redu sjede financijeri njegovih gluposti i klanjaju se kad ga vide sa zlatnim pastirskim štapom.To liči na onu uzrečicu " tko će o ćemu ako ne kurva o poštenju".Licemjer zadrti. ... prikaži još!rti. Bolje da pročita članak koji u Ustavu RH govori o odvojenosti države od religijskih zajednica a ne da melje o sekularizmu u obitelji.

  • Ivanhoe 21:02 03.Veljača 2019.

    Treba li nakon današnje izjave msg. Palića na Festi svetog Vlaha, ukinuti vjeronauk? https://spectatorblog.net/treba-li-nakon-danasnje-izjave-msg-palica-na-festi-svetog-vlaha-ukinuti-vjeronauk/

  • BESTpartizan 18:01 03.Veljača 2019.

    tko zna