Life
8744 prikaza

Kralj kokaina - zovu ga Barbie zbog plavih očiju

Vođa narko bande Edgar Valdez Villarreal
YouTube
Uhićen je 2010. godine u Meksiku i bio je među 13 osoba koje su izručene SAD-u krajem 2015. godine

Edgar Valdez Villarreal, poznat po nadimku La Barbie, osuđen je na 49 godina i jedan mjesec kazne zatvora a mora i predati 192 milijuna dolara, što je kako su rekli tužitelji, procjenjena vrijednosti kokaina kojeg je Valdez uvozio u SAD. Osuđen je na sudu u Atlanti. 

Ovaj rođeni Teksašanin popeo se do vrha meksičkog narko kartela zahvaljujući nemilosrdnom nasilju kojim je pobijedio suparnike i osigurao kontrolu na kokainskim rutama. 44-godišnji Valdez optužen je da je iz Meksika na područje istočnog SAD uveo kamione prepune kokaina te milijune dolara u gotovini prebacio iz SAD-a u Meksiko. 

Uhićen je 2010. godine u Meksiku i bio je među 13 osoba koje su izručene SAD-u krajem 2015. godine. Priznao je krivnju po točki optužnice udruživanja za uvoz i distribuciju kokaina, te pranja novca, piše The Guardian.  

Rođen je u Laredu, Teksas, na granici s Meksikom. Njegov je otac bio vlasnik noćnog kluba i bara, a živjeli su na području kojeg su naseljavali granični agenti, policajci i vatrogasci. 

Vođa narko bande Edgar Valdez Villarreal | Author: YouTube YouTube
Dilanjem droge počeo se baviti u svojim tinejdžerskim godinama, pa je tako bio popularni sportaš, bavio se američkim nogometom, i diler marihuane. Upravo njegov trener dao mu je nadimak po kojem je postao poznat. Nazvao ga je La Barbie zbog blijede kože, zelenih očiju i ljepuškastog lica.  Uspoređivali su ga sa poznatim Kenom, samo s manje kose. 

Prvi je puta uhićen sa 19 godina u Teksasu zbog ubojstva iz nehaja jer je svojim kamionom, kojeg je prebrzo vozio, pregazio školskog savjetnika. Za to ubojstvo nikada nije bio optužen. Iako mu je otac želio financirati nastavak školovanja, njegovu ponudu je odbio, kako bi se mogao usredotočiti na razvoj svog biznisa dilanja marihuane. Ubrzo je zbog tog biznisa i optužen.

Kako bi izbjegao uhićenje pobjegao je u Meksiko i priključio se bandi. Napredovao je jako brzo te postao najviši član bande Beltran Leyva. Bilo je to u trenutku u kojem su vođe bandi bile blisku povezane s Joaquin “El Chapo” Guzmanom i kartelom Sinaloa, rekli su tužitelji. 

Meksički drug loard Joaquin “El Chapo” Guzman | Author: Wikipedia Wikipedia
Valdez je vodio bandu nazvanu Los Negros koja je bila uključena u borbu oko teritorija u regiji Nuevo Laredo protiv bande Los Zetas. Organizirali su otmice i regrutirali nove operativce, posebno korumpirane policajce, vojno osoblje i federalne agente

Živio je luksuznim životom, oblačio skupocjena odijela i provodio noći tulumareći po klubovima. Bio je vlasnik kuća u nekima od najskupljih dijelova Mexico Cityja. Njegov luksuzan život bio je ugrožen nakon što su meksički marinci ubili njegovog vođu, Arturo Beltran Leyva, za vrijeme obračuna u Cuernavaci krajem 2009. godine. 

Valdez i Hektor, Arturov brat, započeli su krvavi sukob za prevlast. Tragovi tog sukoba, leševi i dekapitirana tijela, te tijela koja vise sa gradskih mostova bili su vidljivi i na ulicama Cuernavace i Acapulca. Ostavljali su i prijeteće poruke, a u njihovom sukobu ubijeno je 150 ljudi. 

Podmornica s kokainom Vješti krijumčari Life Rusi kartelima dizajniraju podmornice za šverc kokaina

Policija je za Valdezom tragala od 2002. godine, organizirali su niz racija u kućama koje je iznajmljivao te tako pronašli golemu količinu oružja i policijskih uniformi. 2009. godine meksička vlast stavila ga je na listu od 24 najtraženijih krijumčara droge te ponudila 2,3 milijuna dolara nagrade za bilo kakvu informaciju koja bi im mogla pomoći u njegovom hvatanju

Tada je objavio oglas u lokalnim novinama El Norte i sebe opisao kao "legitimnog biznismena koji je bio prisiljen napustiti Nuevo Laredo i odseliti se u susjednu državu Coahuila jer su ga uznemiravale optužbe zbog podmićivanja policijskih dužnosnika". 

Elitna postrojba meksičke federalne policije uhitila je Valdeza i još četvoricu u drvenoj kućici za odmor izvan Mexico Cityja u kolovozu 2010. godine. U to je vrijeme, meksički predsjednik Felipe Calderon, Valdeza nazivao "jednim od najtraženijih kriminalaca u Meksiku i šire". 

Njegova banda, poznata pod nazivom Los Negros raspala se 2011. godine. O njemu i njegovom životu snimit će se i igrani film American Drug Lord, koji će biti baziran na članku objavljenom u magazinu Rolling Stone.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.