Life
3291 prikaza

BH muslimane spasili Židovi koje su oni skrivali od nacista

Sarajevo
Dalibor Urukalović (PIXSELL)
Pola stoljeća poslije potomci jednih vratili su potomcima drugih uslugu spašavanja života iz Drugog svjetskog rata

Nijemci su 1941. 'pogazili' Jugoslaviju. Zauzeli su, između ostalog, i grad Sarajevo te je Gestapo tamo otvorio ured. Bilo je to nasuprot doma Mustafe i Zejnebe Hardage, muslimana koji su živjeli u gradu kada je zauzet. 

Nacisti su popljačkali staru sinagogu i spalili 400 godina staru Toru. Obitelj je, s obzirom na blizinu ureda Gestapoa, mogla čuti krike i vrištanje zarobljenika koje su ispitivali.

Usred tog kaosa i mržnje obitelj Hardaga je u svoj dom odlučila primiti prijatelja i poslovnog partnera, čovjeka imena Yosef Kabiljo, te njegovu suprugu i kći. Njihov je dom uništen u bombardiranju. Kada su oficiri iz Gestapa došli pogledati njihove dokumente obitelj se skrivala u dnu ormara, samo nekoliko metara od neprijatelja.

Obitelj Kabiljo ostala je u domu prijatelja sve dok se nisu, piše The Vintage News, bili u stanju prebaciti u Mostar, koji je bio pod Talijanima. Na žalost Yosef je ostao malo dulje i uhvatili su ga te natjerali da radi. Zejneba Hardaga saznala je gdje radi te mu je nosila hranu. On je nekako uspio pobjeći te vratiti se u dom Hardaga.

Hitler i Ante Pavelić u Berlinu Dežurni 'Pedro' Top News Hrvati ne mrze Židove, ali imaju dežurnog krivca

Nacisti su s vremenom shvatili da obitelj Hardaga pomaže Židovima. Ubili su Ahmeda Sadika, člana obitelji koji je pomagao u kreiranju lažnih dokumenata za židovske obitelji. Familija Kabiljo je spašena i uspjeli su doći do Jeruzalema.

Godine 1992. započeo je rat u Jugoslaviji. Srpske su trupe okružile Sarajevo. Ljudi su umirali na ulicama, domovi su spaljeni, a snajperisti su pucali na civile koji bi izašli na ulicu.

Obitelj Hardaga skrivala se u svom podrumu, a izgubili su svaku nadu da će preživjeti rat dok nisu dobili poruku izraelskog novinara koji je pisao o ratu.

Obitelj Kabiljo u Jeruzalemu nije znala jesu li njihovi prijatelji i spasitelji iz Sarajeva još živi. Kontaktirali su novinara koji je pak lokalnoj zajednici rekao da traži Zejnebu Hardagu. U Jeruzalem je tada stigla poruka kako su Zejneba, tada 76-godišnjakinja, i njezina najmlađa kći Sara, i dalje u Sarajevu.

Nakon što je obitelj Kabiljo saznala da je Zejneba živa, kontaktirali su dužnosnike da se organizira spašavanje. Slučaj je došao i do tadašnjeg izraelskog premijera Yitzaka Rabina. Zejneba i njezina kći spašene su i mir su pronašle u Jeruzalemu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.