Ekonomix
1059 prikaza

Za privlačenje investitora ulažu 18 milijardi dolara

Rijad
Thinkstock
Na snagu će stupiti i prvi zakon koji se tiče bankrota, a udaraju se i temelji nizu javno-privatnih partnerstava

Saudijska Arabija pod vodstvom prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana planira privući međunarodne kompanije da preporode kraljevstvo. Strane investicije, naime, već nekoliko godina uzastopce neprestano padaju.

Napraviti će dva investicijska fonda koja će vrijediti 18 milijardi dolara kako bi vlada ušla u biznise sa stranim kompanijama. Kraljevstvo će milijarde "upumpati" i u industriju zabave.

Na snagu će stupiti i prvi zakon koji se tiče bankrota, a udaraju se i temelji nizu javno-privatnih partnerstava. Ubrzavanje tih koraka neke u kraljevstvu zabrinjava i ne vjeruju, piše The Wall Street Journal, odlukama 32-godišnjeg princa.

On pak ekonomiju želi udaljiti od ovisnosti o nafti i prema industrijama koje mogu osigurati dodatne poslove za Saudijce. Prvi koraci prema ekonomskoj reformi znače rezanje subvencija i dodavanje poreza kako bi se smanjio budžetni deficit.

Ukinuta zabrana vožnje ženama u Saudijskoj Arabiji Reklama vladaru Life Žene za volanom u Saudijskoj Arabiji samo su dobar PR

Uveo je i društvene reforme kao dopuštanje ženama da voze i otvaranje kina. Napravio je i svojevrsno savezništvo sa Donaldom Trumpom i zajedno se "postavljaju" prema Iranu. No, ekonomija se, barem za sada, ne miče s mjesta.

Ekonomija je prošle godine patila ponajviše radi pada cijena nafte, a iz recesije je izašla tek u prvoj četvrtini ove godine. Mogućnost godina niskih cijena nafte je i ono što je, kažu upoznati sa situacijom princa Mohammeda i nagnalo na ekonomsku reformu.

Strane investicije u zemlju pale su sa 7.4 milijarde dolara u 2016. na 1.4 milijarde dolara prošle godine. Prije krize godišnje se u kraljevstvo ulagalo oko 18.2 milijarde dolara, tvrdi U.N.

Saudijska Arabija nije još sklopila poslove s američkim gigantima. Investitori, naime, prvo žele vidjeti rezultate Mohammedovih reformi.

Brine ih i zatvaranje nekih saudijskih biznis lidera koje je princ utamničio u antikorupcijskoj akciji. Optužbe nisu javno izrečene a neki su još u zatvoru, dok je država pak od njih preuzela dobra i imovinu od 100 milijardi dolara.

Saudijci pak kažu kako je cijela ta antikorupcijska akcija imala kao cilj da pokaže da je kraljevstvo ozbiljno oko osiguravanja vladavine zakona, a princ je dao sve od sebe kako bi privukao poduzetnike tijekom trotjednog posjeta SAD-u ovog proljeća.

Kamen temeljac njegove ekonomske reforme države - ponuda naftnog giganta Saudi Arabian Oil. Co., koji je u vlasništvu države - još je uvijek "razvlači" i nikako da se ostvari.

"Ako nisu u stanju napraviti okoliš koji privlači strane investitore i sagraditi sustav gdje se sve zaista bazira na pravilima, onda ne mogu napraviti nikakvu stvarnu promjenu", kaže Karen Young, analitičarka iz Washingtona koja se bavi državama Zaljeva.

"Okrenuti taj pad u stranim ulaganjima je apsolutni prioritet. Zainteresirani smo raditi s kompanijama koje imaju najnoviju tehnologiju, znanje i iskustvo da postignu našu viziju. Ne možemo ništa sami. Ovdje ima jako puno prilika", kaže Basem al-Sallom, dužnosnik u uredu za investicije.

Mohammed bin Salman U TRI KORAKA Life Saudijski mastermind: Kako postati supermilijarder

No neke reforme, iako bi mogle biti dobre za ekonomiju na "duge staze" učinili su investicije u Saudijsku Arabiju manje atraktivnima. Rezanje potpora i subvencija za energetiku, novi porez na većinu dobara i traženja da kompanije zaposle više Saudijaca su među njima.

"Što će potaknuti da strane kompanije ulože u Saudijsku Arabiju? Jeftina radna snaga, niski porezi i subvencije - sve ono što ubrzano nestaje", kaže Christopher Johnson, šef American Business Group u Rijadu koji promovira američke interese u kraljevstvu.

Public Investment Fund, fond u vlasništvu kraljevske obitelji također surađuje s drugim fondovima kako bi doveli niz start-upova, posebice tehnološkoj, da svoj rad nastave u Saudijskoj Arabiji.

Ulažu i u druge sektore. U veljači su najavili kako će industrija zabave tijekom sljedećeg desetljeća zaraditi preko 64 milijarde, uz pomoć države ali i privatnog sektora. Američki AMC Entertainment Holding Inc. želi otvoriti oko 40 kina u 15 gradova diljem kraljevstva u sljedećih pet godina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.