Life
32141 prikaza

Tragedija djevojčice (8): Umjesto proteze ima - konzerve

Sirijska djevojčica Maya Merhi sa limenkama na nogama umjesto proteze
1/12
OSMAN ORSAL/REUTERS/PIXSELL
Volja za preživljavanjem spasila je milijune sirijskih izbjeglica, posebno djece

Nevjerojatna želja za preživljavanjem obilježila je život malene Maye Merhi rođene bez nogu. Za nju i njezinu obitelj taj fizički nedostatak nije bio nesavladiva prepreka već pravi izazov. I prilika da njezin otac ostvari svoj san.

Osmogodišnja Maya izbjegličkim kampom u sjevernom dijelu Sirije hodala je zahvaljujući protezi koju je napravio njezin otac od konzervi tune. Nekoliko slučajnih fotografija koje su zahvaljujući društvenim mrežama obišle svijet djevojčicu su dovele u Tursku gdje je i konačno dobila svoje 'prave' noge. 

Njezin otac Mohammed Merhi, koji boluje od istog poremećaja kao i ona, stanja koje se naziva kongenitalna amputacija, pobjegao je iz Alepa i sa svojom suprugom i šestero djece utočište pronašao u kampu u Idlibu. Životna situacija njega i njegove obitelji posebno je bila teška za njihovu djecu, a posebno za Mayu. Poput njezinog oca lako se mogla kretati puzajući, no nedavna operacija koju je imala dodatno je smanjila njezine udove i onemogućila joj čak i puzanje. Nakon toga cijeli dan provodila je sjedeći u šatoru, piše The New York Post. 

Sirijska djevojčica Maya Merhi sa limenkama na nogama umjesto proteze | Author: OSMAN ORSAL/REUTERS/PIXSELL OSMAN ORSAL/REUTERS/PIXSELL

"Nije mogla hodati pa smo joj morali napraviti nešto kako bi ju zaštitili od zemlje", rekao je govoreći o improviziranim nogama koje je za nju napravio od raznih tuba i starih konzervi tune. Kaže kako je konzerve tune upotrijebio jer se plastične cijevi nisu pokazale dovoljno otpornima u doticaj sa tlom.  

Otac je pažljivu brigu vodio o njezinoj ručno napravljenoj protezi, i plastične cijevi mijenjao jednom mjesečno, a konzerve jednom tjedno.

Liječnici vjeruju kako će djevojčica moći u potpunosti hodati koristeći svoje protetske noge, upravo zahvaljujući velikoj odlučnosti njezinog oca. Njegova proteza, ručni rad, djevojčicu je zapravo naučila hodati, a time olakšala posao liječnicima. 

"Učinio je sve što je moguće kako bi djevojčica hodala. Nitko ne bi pomislio kako će moći hodati s nogama napravljenima od konzervi", rekao je stručnjak za protetiku Mehmet Zeki Culcu.

Pogledajte galeriju.

1/12

Njega su fotografije i priča o ovoj djevojčici i njezinom ocu posebno dirnule, pa je unatoč nizu donacija koje su pristizale u Istanbul, odlučio sam preuzeti trošak proteze za Mayu i njezina oca. 

"Bila je to improvizacija koja joj je omogućila hodanje. Iz energije u očaju, bez ikakvih sredstava, njezin je otac patnju pretvorio u nadu", naglašava Culcu.

I otac će dobiti nove noge, no ovog 34-godišnjaka posebno veseli što će njegova kćer sada moći biti samostalna. 

"Puno je važnije da ona može hodati kako bi mogla biti samostalna. To će biti i novi život za sve nas. Sanjao sam o tome da ju gledam kako hoda, kako odlazi u školu bez ikakve patnje", naglasio je.

Zbog sukoba u Siriji 11 milijuna pobjeglo je iz svojih domova, a gotovo polovica njih diljem svijeta. Više od 3,5 milijuna ljudi utočište je pronašlo u susjednoj Turskoj.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • stariribar68 12:43 22.Rujan 2018.

    jluzi 82 evo....našao se barem jedan,tko zna za istinu i ne boji se ničeg....e pa svaka čast. emeritus-

  • stariribar68 12:40 22.Rujan 2018.

    Takvoj jadnoj djeci,je čast pomoći,i griješan je onaj,tko nebi pomogao....li ,ova gamad,što se napucava po gradovima,,,,treba ih potjerati,onako ranjene,pa nek pate.

  • jluci82 10:47 22.Rujan 2018.

    Katastrofa,no veći su invalidi sinovi Luke Rajića.Curičinu nesreću bar možeš donekle prikriti protezom,no nisam čuo za protezu koja mijenja mozak i trulu dušu.