Life
8152 prikaza

Krvavi rat kartela: Najavljuju borbu do istrebljenja

El Chapo
1/5
Reuters/Pixsell
Sukobi meksičkih kartela oko velikog komada droge pojačali su se nakon odlaska Guzmana u zatvor

Bivši šef Sinaloa kartela Joaquin "El Chapo" Guzman u zatvoru na Manhattanu čeka svoju doživotnu kaznu zatvora koju će odrađivati u nekom od američkih zatvora. Od njegova uhićenja 2016. godine čini se kako je kartel kojeg je osnovao ali i njegova konkurencija, ušla u novu fazu borbe za prevlast u milijardama dolara vrijednom biznisu droge.

Manje od dva tjedna nakon što je Guzman proglašen krivim, najmanje pet velikih plakata sa porukama kriminalnih grupa pronađeni su u Guadalajari, glavnom gradu meksičke pokrajine Jalisco, utočištu glavnih rivala, Jalisco kartelu nove generacije.

Ista se poruka pojavila po svim lokacijama, i najavljuje početak "čišćenja" u Meksiku, kojeg podržava i vlast. Obećaje i povratak "stare škole", s čim se najvjerojatnije misli na "staru gardu" trgovaca drogom, među kojima je Zambada, koji je i dalje na slobodi, piše Business Insider.

Na porukama je njegovo ime, Ismael "El Mayo" Zambada, i pokazatelj su kako on želi nametnuti novi poredak u kriminalnom podzemlju. U Sinaloi na tim natpisima stoji: "Postrojite se ili ću vas postrojiti ja".

Policija zapalila zapljenjeni kokain Moćni karteli Top News El Chapo je osuđen, ali kokainski biznis neće propasti

Pretpostavlja se da je Zambada koji je Sinaloa kartelom upravljao u suradnji sa Guzmanom, preuzeo kontrolu uz njegove sinove. Nekoliko dana nakon što su se natpisi pojavili u Guadalajari, brat Damasa Lopeza Nuñeza, Guzmanove desne ruka koji je svjedočio protiv njega, ubijen je na području države Sinaloa.

"Kartel Sinaloa provodi odmazdu Damasovih rođaka zbog pokušaja atentata na Mayu i sinove El Chapa", rekao je Mike Vigil, bivši šef međunarodnih operacija DEA, policijsko-obavještajna agencija za suzbijanje droge. Podsjetio je na incident iz 2017. godine u kojem su Zambada i Guzmanovi sinovi optužili Lopeza da ih je pozvao na sastanak s namjerom da ih ubije.

"Pokušavaju 'istrijebiti' kartel iz Jalisca, a postoji tu i unutarnja pobuna"'', rekao je misleći na kartel Nueva Plaza, koji navodno radi protiv kartela nove generacije, pa i surađuje s njihovim rivalima.

"Kartel Sinaloa iskorištava tu pobunu, kao i činjenicu da meksička vlada uistinu hvata čelnika CJNG-a Nemesia Osegueru Cervantesa,  El Mencha", rekao je Vigil. Istaknuo je da manevri Sinaloa kartela "nisu nužno" povezani sa presudom Guzmanu. 

CJNG je privukao pozornost vlasti i zbog svoje sklonosti nasilju.

Kartel Jalisco nije ostao bez odgovora, 5. ožujka nova poruka (narcomanta) pronađena je na mostu u Tijuani s porukom Zambadi. Pisalo je "grad nije tvoj trg" a potpisali su ga ljudi koji tvrde da su članovi kartela nove generacije iz Tijuane koji se udružio sa CJNG-om kako bi pokušali ugroziti kontrolu koju Sinaloa kartel ima nad Tijuanom i vrijednim rutama preko granice.

Kokain KOKAINSKI RAT Top News Kokainski karteli: Zašto im nitko ništa ne može

Krajem ožujka nova poruka i dva tijela pronađeni su u Aguascalientesu. Bila je to poruka, kako pišu mediji, kartela Sinaloa kartelu CJNG. Po tim napisima, jedan od onih koji je pronađen bio je glavni distributer droge u stambenoj gradskoj četvrti. To je još jedan znak zavade dvaju kartela, koji su se fokusirali na međunarodno krijumčarenje droge, a pokazatelj je i kako bi se njihova svađa mogla razviti i na polju prodaje droge na ulici. Upravo svađe oko toga smatraju se krivima za povećanje nasilja u Meksiku.

Zambada i Guzman vodili su Sinaloa kartel od 90-ih. Na suđenju je Guzmanova obrana tvrdila da je Zambada glavni. Sada to čini se i stvarno je. No njegovo mjesto nije baš sigurno. Pretpostavlja se kako je 71-godišnji Zambada lošeg zdravlja, boluje od dijabetesa, kaže Vigil. Toga su svjesni i njegovi rivali.

"U planinama gdje se skriva nema baš dobru zdravstvenu njegu. Mislim da su mu dani odbrojani, a onda je pitanje što će se dogoditi. Guzmanovi sinovi nikada nisu uprljali ruke, a ja osobno mislim da nisu sposobni voditi kartel, i nemaju poštovanje članova", naglašava Vigil.

Kartel bi se mogao slomiti, s obzirom na njihov manjak sposobnosti, pojašnjava. 

"Neće biti tako moćan kao što je sada, raspadat će se kao i slični karteli suočeni s velikim pritiskom nakon odlaska njihovih vođa", kaže.

Kristalni met Rekord Top News Zaplijenili 1,2 tone kristal meta - vrijedi milijardu dolara

No bez obzira na nesigurnu budućnost, posao nije pogođen. Sinaloa kartel bio je otporan, i uspješan u trgovina kokaina, a od nedavno i heroina i sintetičkih droga. Vjeruje se da kontrolira teritoriji na kojima se proizvodi opijum u Meksiku, a jedan "kuhar" sa sjeverozapada Meksika rekao je krajem 2017. godine kako se proizvodnja heroina dramatično proširila.

Zapadna obala Meksika koja je baza Sinaloa kartela, vrijedna je kartelima za nabavu kemikalija potrebnih za izradu droge poput metamfetamina. Nasilje je pokazatelj borbe za kontrolom nad tim područjem, a niz laboratorija uništeno je tijekom godina. Prvi laboratorij u Meksiku, poznat po proizvodnji fentanila, vrlo moćnog sintetskog opioida, pronađen je u kući u Culiacanu, glavnom gradu Sinaloe.

Pažnja meksičkih kartela usmjerena je na američku upotrebu droge.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.