Znanost
3315 prikaza

U ranom stadiju raka dojke neće trebati kemoterapija

Mamografski nalaz
Thinkstock
Hrvatski onkolozi već su reagirali, te najavljuju kako će tražiti da Oncotype DX test što prije postane dostupan hrvatskim pacijentima na trošak HZZO-a

Oko 70 posto žena kod kojih je rak dojke dijagnosticiran u ranom stadiju bolesti mogle bi, zahvaljujući novom genskom testu, izbjeći primjenu kemoterapije, objavili su u nedjelju američki stručnjaci. Mnogim ženama kod kojih je rak dojke dijagnosticiran u ranom stadiju kemoterapija se propisuje "za svaki slučaj".

Najnovije istraživanje koje je trajalo više od devet godina obuhvatilo je 10.273 žene s HER2 negativnim tumorom dojke koji nije metastazirao u limfne čvorove.

Njih 6711 bilo je u kategoriji srednjeg rizika, između 11 i 25, i nasumičnim im je odabirom dana samo hormonalna terapija ili su uz hormonalnu primile i kemoterapiju. Rizik od recidiva utvrđivao se testom Onkotip DX koji kontrolira 21 genski marker. 

Istraživanje je objavljeno u New England Journal of Medicine te predstavljeno na kongresu američkih onkologa u Chicagu (ASCO). 

Autori su zaključili kako uzimanja kemoterapije mogu biti pošteđene sve žene starije od 50 godina s HER2 negativnim tumorom dojke i pozitivnim hormonskim receptorom, kod kojih se rizik od recidiva kretao između 16 i 25, te sve žene mlađe od 50 kod kojih se rizik od recidiva kretao od 0 do 15. 

“Naša studija pokazuje da čak 70 posto žena s ranim tumorom dojke i srednjim rizikom od recidiva zahvaljujući genskom testiranju može sigurno izbjeći kemoterapiju”, rekao je glavni autor studije Josip Sparano iz Albert Einstein centra za rak u New Yorku. 

“Ovo je prekrasna vijest koja bi tisuće žena mogla poštedjeti agonije kemoterapije”, rekla je Rachel Rawson, medicinska sestra koja brine o ženama oboljelima od raka dojke.

Hrvatski onkolozi već su reagirali, te najavljuju kako će tražiti da Oncotype DX test što prije postane dostupan hrvatskim pacijentima na trošak HZZO-a. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.