Znanost
4436 prikaza

Stručnjaci protiv gladovanja, kažu da se zbog toga debljate

Loše strane gladovanja
Thinkstock
Malo kalorija ne vodi nigdje osim u još goru debljinu, uvjereni su eminentni znanstvenici

Malo kalorija, malo masti i malo ugljikohidrata najčešći su "put u vitkost". I muškarci i žene često se odluče, kako bi brzo i mnogo smršavili, jesti izrazito niskokaloričnu hranu de facto se izgladnjujući, piše Independent.

Mnogi poslije takvih dijeta neće priznati da su im se kasnije kile vratile, i to često više od onog što su izgubili. 

"Naš mozak zapravo kontrolira našu masu, naš metabolizam i jačinu gladi. Studije rađene u proteklih pola stoljeća pokazuju da je hipotalamus "šef i upravitelj" toga koliko se debljamo ili mršavimo. Naš mozak ima vrlo jasnu ideju o tome koliko smo veliki i želi premostiti i sabotirati sve pokušaje da mršavimo. To je razlog zašto većina ljudi nakon većeg gubitka kila se zapravo vrati na isto. To je takozvani jo-jo efekt. Mozak je nesretan s manjkom", kaže dr. Jason McKeown, jedan od vodećih neuroznanstvenika Britanije.

On kaže kako su niskokalorične dijete (koje naziva i izgladnjivanjem) unaprijed osuđene na propast. Tvrdi i kako je mršavljenje zapravo puno jednostavnije "na papiru" jer naš mozak zaista radi protiv nas. To su mileniji evolucije koje pokušavamo "poništiti".

Trudnica NE HAMBIJU Znanost Studija dokazala da brza hrana utječe na plodnost

"Naš mozak točno zna na kojoj je kilaži sretan, kao i koji unos "voli". Na to sve naravno može utjecati i prehrana prepuna šećera i izrazito prerađena hrana. Jedini način na koji možete utjecati na izgled, i zdravo mršavjeti, jest da "resetirate mozak", kaže McKeown.

On je radio i na razvoju "slušalica" i aplikacije Modius. Košta oko 400 funti a nosite ga nekoliko sati tjedno kako bi stimulirali dio mozga koji je povezan s metabolizmom i skladištenjem masti. Električne impulse mozak tumači kao stimulaciju da je vrijeme da smanji apetite (bez simptoma gladi, nervoze i razdražljivosti) i da smršavite.

"Korištene neurologije za mršavljenje može zvučati malo sci-fi no nije prvi puta da se stimulacija mozga koristi za intervencije za zdravlje, a to spada u zdravlje. Vjerujem da će s vremenom imati i šire primjene", kaže dr. Monah Mansoori. Napominje kako su uz pomoć Modiusa mnogi već skinuli kile koje se, još važnije, nisu vratile.

U međuvremenu je najbolje polako smanjivati unos šećera i smanjiti veličinu obroka, te paralelno uz to vježbati. Brzih rješenja nema, ili nisu zdrava.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:32 09.Svibanj 2018.

    najbolje ništa ne jest pola dana