Znanost
5277 prikaza

Pothvat stoljeća: NASA šalje letjelicu na Sunce

PROMO
Morat će 'preživjeti' temperature oko 1.300 Celzijusa, a oko Sunca će proći 24 puta

NASA šalje mini-letjelicu čiji krajnji cilj je dodirnuti površinu Sunca i slati povratne informacije o zvijezdi.

"Ući ćemo u koronu, površinski sloj sunca gdje se odvija mnogo misterioznih procesa o kojima razmišljamo već desetljećima. Na sam dan lansiranja biti ću jako emotivna, jer iako želim da naša letjelica napokon ode na svoj put jako sam je zavoljela proteklih godina. Ona je centar života tima koji radi na ovom projektu, biti će kao da šaljemo dijete na fakultet, no znam da će nam pisati i da će slati puno podataka", kaže o projektu Parker Solar Probe NASA-ina znanstvenica Nicky Fox.

Letjelica veličine Volkswagen bube bit će lansirana 2018., a svoj će krajnji cilj doseći 2024. godine. U međuvremenu će se zarotirati sedam puta oko Venere kako bi ušla u orbitu Sunca. Morat će 'preživjeti' temperature oko 1.300 Celzijusa, a oko Sunca će proći 24 puta, te svaki puta ući malo dublje u atmosferu.

Gradnja letjelice te njezino lansiranje NASA-u će koštati 1.5 milijardi dolara, slat će podatke sa 149 milijuna kilometara udaljenosti, koju svjetlost prijeđe u prosjeku u osam minuta.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Veceslav Nejtek
    Tihomir65 09:40 29.Studeni 2017.

    Jake koristi će biti od toga . Ako se sprema opasnost za zemlju i to odkriju nema koristi, bilo što da otkriju u tom smijeru nula koristi za sve ljude na svijetu ... I na kraju izgori nestane . Nula dokaza ...

  • kretino 18:54 28.Studeni 2017.

    Hebo vas više VW, dobro da je niste usporedili s golfom.

  • nelson 18:04 28.Studeni 2017.

    izgorit će