Znanost
19520 prikaza

Uništit će nas? Otkrili crnu rupu 100.000 puta veću od Sunca

Crna rupa
ESO
Monstruma još 40 puta masivnijeg od ove u samom centru Mliječnog puta otkrili su prije četiri godine

Astronomi su otkrili postojanje ogromne crne rupe u središtu naše galaksije, što će, ako se otkriće i definitivno potvrdi, a sva je prilika da hoće, biti već druga supermasivna crna rupa u Mliječnom putu. Bez panike, em je ova crna rupetina tako daleko od nas da nema nikakve šanse da ikoga proguta tko zna koliko još milijardi godina, em je sam Stephen Hawking prije nekoliko godina izjavio:

"Ako ste posumnjali da ste upali u crnu rupu, ne odustajte. One nisu niti baš tako crne, a i iz njih postoji izlaz; ili u našem univerzumu ili u nekom paralelnom." Do otkrića su znanstvenici iz Japana došli tako što su jedan od najmoćnijih teleskopa na svijetu, onaj u pustinji Atacama u Čileu, okrenuli prema oblaku plina u nepsrednoj blizini našeg galaktičkog središta kako bi si objasnili vrlo čudno ponašanje oblaka, odnosno izrazito različite brzine kretanja molekula vodikovog cijanida i ugljičnog monoksida.

Crna rupa Čudesna tijela Znanost 10 stvari zbog kojih ćete se zaljubiti u crne rupe

Ispalo je da je još jedna supermasivna crna rupa od središta galaksije udaljena "samo" 200 svjetlosnih godina, da u promjeru ima 1400 milijardi kilometara, te da je oko 100.000 puta masivnija od Sunca. Za Mliječni put se, inače, smatra da u sebi nosi oko 100 milijuna crnih rupa raznih dimenzija. No, astronomi su do sada otkrili njih samo 60. Astronomija i fizika predviđaju i to da bi velike galaksije poput naše trebale imati u samom svom središtu supermasivne crne rupe kao gravitacijsko težište.

Zato nije bilo nikakvo posebno iznenađenje kad su astronomi na Chandra X-ray Observatory prije točno četiri godine definitivno potvrdili postojanje supermasivne crne rupe Strijelac A* (Sgr A*). Tada se ispostavilo i to da je to ekstremno gravitacijsko svemirsko tijelo čak četiri milijuna puta masivnije od Sunca i da je od nas udaljeno 26.000 svjetlosnih godina. I dok fizika za manje crne rupe općenito smatra da nastaju nakon što eksplodiraju najmasivnije zvijezde, srednje i velike crne rupe, smatra se, nastaju tako što se manje crne rupe gravitacijski privlače i spajaju se.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar mato
    mato 07:06 14.Rujan 2017.

    Ma mi smo već u crnoj rupi.

  • vjaceslav 23:21 05.Rujan 2017.

    masivnija, a ne veća i galaktika, a ne galaksija

  • nelson 18:31 05.Rujan 2017.

    progutat će nas